Merkez Bankası faizleri indirdi mi? Dolar ve euroda düşüş başladı

Merkez Bankası faizleri indirdi mi? Dolar ve euroda düşüş başladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın faiz indirimi sinyalini vermesinin ardından Merkez Bankasının vereceği faiz kararı piyasaların merceğine girmişti. Dolar ve euroda Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından hareketlenme oldu.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın geçtiğimiz haftalarda fiyat istikrarını sürdürmek için tüm politika araçlarını kararlılıkla kullanılacağına yönelik açıklamasıyla faiz indirimi geleceği konuşulurken, dolar ve euroda da sert hareketler yaşanmıştı. 19 Kasım'da yapılan Para Politikaları Kurulu toplantısıyla birlikte Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

TCMB Para Politikası Kurulu, 19 Kasım 2020’de saat 14:00'te bir araya gelerek faiz kararını açıkladı.

TCMB, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 475 baz puanlık yükselişle yüzde 10,25'ten yüzde 15'e çıkarttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından yapılan açıklamada, tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verildiği vurgulandı.

Açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

"Önümüzdeki zamanda parasal duruşun sıkılığı, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana dek kararlılıkla devam edilecekir.

PPK, enflasyon görünümüne dair risklerin ortadan kaldırılması, enflasyon beklentilerinin kontrol altında tutulması ve dezenflasyon sürecinin en kısa zaman içerisinden tekrardan tesisi için net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılması yönünde karar aldı.

Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin finansal ve makroekonomik istikrarı olumlu etkileyeceği sonucuna varılmıştır.

TCMB, fiyat istikrarını sürdürme ve sağlama temel hedefiyle enflasyon hedeflemesi rejiminin gerektirdiği öngörülebilirlik, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini uygulayarak erişecektir."

Artan koronavirüs vaka sayıları sebebiyle getirilen kısmi kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikleri yükseltmektedir.

Kasım ayına ilişkin istenilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir artışa işaret etmekle beraber, para politikasındaki kararlı duruşla birlikte bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir."

TCMB BAŞKANI AĞBAL’DAN FAİZ İNDİRİMİ SİNAYLİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, TCMB’nin temel hedeflerinin fiyat istikrarını sürdürmek ve sağlamak olduğunu kaydederek, fiyat istikrarının temel amacı kapsamında tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını kaydetmişti.

Para politikasında, hesap verebilirlik, şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri kapsamında iletişimin güçlendirileceğine dikkati çeken TCMB Başkanı Ağbal, 19 Kasım 2020’deki Para Politikası Kurulu toplantısına dek mevcut durum ve beklentiler ele alınıp, gelişmelerin de yakından izlenilerek; yaratılacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararlarının alınacağını duyurmuştu. Merkez Bankası Başkanı Ağbal’ın bu açıklamaları, piyasalar tarafından ‘Faiz indirimi gelecek’ şeklinde yorumlanmıştı. Açıklamalar da beklendiği gibi oldu...

DOLAR VE EURO NE KADAR?

 

Ekonomi yönetimindeki değişim ve ardından oluşan güçlü faiz artışı beklentisiyle beraber döviz kurları yüzde 10'u aşan değer kayıpları sergilemişti. Bu hafta boyunca faiz kararını beklerken, saat 11:00 sıralarında 7,70 TL seviyelerinde dengelenen dolar, bugün 7,71 seviyelerinde hareketlerini sürdürürken, euro ise 9,14 TL civarında işlemlerini sürdürmüştü.

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından saat 14:30 itibarıyla dolar 7,63 TL, euro ise 9,02 TL'ye kadar geriledi.

merkez-bankasi-faiz-karari-ne-zamann.jpg

AA, DOLARDAKİ SERT DÜŞÜŞÜ AĞBAL'A BAĞLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Instagram hesabından 8 Kasım 2020 Pazar günü yaptığı istifa açıklamasının ardından dolarda sert düşüşler meydana gelmişti. 8,52 TL civarında tutudan dolar fiyatları, 8,04 TL’ye kadar geriledi. Ancak Anadolu Ajansı, dolardaki sert hareketleri Merkez Bankası Başkanı Ağbal’ın yaptığı açıklamalara bağladı.

BAKAN ALBAYRAK'TAN İSTİFA AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Instagram hesabından istifa açıklaması yaparak, sağlık sorunlarından dolayı görevinden ayrıldığını duyurmuştu. Albayrak’ın resmî Twitter hesabı da askıya alınmıştı. Konuyla ilgili saatler boyu hükûmetten açıklama gelmemiş, birçok medya kuruluşu da istifa açıklamasını görmemişti.

Aradan geçen 27 saatin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Albayrak'ın 'Af talebinin' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiğini duyurarak, Hazine ve Maliye Bakanı olarak Lütfi Elvan'ın atandığını duyurmuştu. 

İstifa sürecinin yaşandığı günlerde 8,45 TL bandında seyreden dolar kuru, 7,80 TL'lere kadar gerilemişti.

merkez-bankasi-faiz-karari-ne-zamannn.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN