Merkez'in faiz kararına uzmanlardan ilk yorum: Başkanlık sistemi de yenemedi

Merkez'in faiz kararına uzmanlardan ilk yorum: Başkanlık sistemi de yenemedi

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 17'ye yükseltmesinin ardından uzmanlardan da peş peşe açıklamalar geldi. KARAR gazetesi ekonomi müdürü İbrahim Kahveci değerlendirmesinde "Başkanlık sistemi de faiz lobisini yenemedi" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artışla yüzde 17'ye yükseltti. Ekonomistlerin beklentisi politika faizinin 150 baz puan artışla yüzde 16,50 seviyesine yükseltileceği yönündeydi. Piyasanın beklentisinin üzerinde gelen faiz ile ilgili yorumlar dikkat çekti.

Kararla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan ekonomist Mahfi Eğilmez Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz sebep enflasyon neticedir" sözüne gönderme yaptı. Eğilmez paylaşımında "Faizin neden değil sonuç olduğunu öğrenmiş olduğumuzu görüyorum. Keşke yazdıklarımızı 5 yıl önce okumuş olsalardı" ifadelerini kullandı.

ÖZTRAK: YATIRIM OLMAZ, İŞ OLMAZ

CHP Sözcüsü Öztrak ise, hukuk ve Anayasa'ya dikkat çekerek yatırım ve işin olmayacağını ifade etti. Öztrak açıklamasında, "TCMB, faizi 2 puan artırarak, yüzde 17'ye yükseltti. Hukukun ve Anayasa'nın askıda olduğu bir ekonomide, yatırım olmaz, iş olmaz. Olsa olsa 'askıda ekmek' olur. Bu duruma düşürülmüş bir ekonomide, sıcak paracılar daha çok istediği faizi alır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği "Faiz enflasyonun sebebidir" sözlerini hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da, 'milli servet'in eritildiğini ifade ederek, faiz artırımının devam edeceğini ileri sürdü. Erdoğdu açıklamasında, " 'Faiz enflasyonun sebebidir' diye milli servetimizi eritenler faiz artırmaya devam ediyor... Daha da artacak... Çünkü memleketi 70 sente muhtaç bıraktılar... Bütün Milleti batıracak kadar faiz artırsalar da işe yaramaz... Çünkü adalet ve demokrasi yok... Çünkü güven yok" ifadelerine yer verdi.

BURAK DALGIN: 140 MİLYAR DOLARA DÜNYANIN EN PAHALI DENEYİNİ YAPTIK

DEVA Partili Burak Dalgın da konuyla ilgili olarak yaptığı paylaşımında "Faiz enflasyona yol açmıyor muymuş yani? 140 milyar dolara, dünyanın en pahalı deneylerinden birini yaptık" ifadelerini kullandı.

KARAR gazetesi ekonomi müdürü İbrahim Kahveci de paylaşımında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dikkat çekti. Kahveci "Başkanlık sistemi de faiz lobisini yenemedi" dedi.

GÜRKAYNAK: MB DUVARA TOSLAMA ZAMANINI ERTELİYOR

Ekonomist Rafet Gürkaynak Merkez'in kararını duvara çarpmakta olan ülkeyi frenlemeye benzetti. Kararı ve açıklamayı beğendiğini söyleyen Gürkaynak şu açıklamayı yaptı:

"MB'nin faiz kararını da duyuru metnini de beğendim. Buna ilişkin birkaç gözlem arz etmek isterim.

Bu ay faiz artırılması geçen ay daha fazla artırılıp bu ay değiştirilmemesinden daha iyi, MB'nin bir seferlik faiz artırabildiği endişesine dair biraz daha güven verici.

"POLİTİKA KARARIYLA İLETİŞİM UZUN ZAMANDIR İLK DEFA UYUMLU"

Duyuru metni mahcup değil, açık açık riskleri sıralıyor ve enflasyonun kontrol edilebilmesinin düşük faizle mümkün olmadığını söylüyor. Politika kararlarıyla iletişim uzun zamandır ilk defa uyumlu.

PPK'nın devam eden üyelerinin yıllarca negatif reel faize enflasyonu düşürecek sıkı para politikası dedikten sonra şimdi enflasyonu kontrol etmek için faizin yaklaşık 700bp artırılması gerektiğini söyleyen bu kararlara yüzleri kızarmadan nasıl imza attıklarını merak ediyorum.

MB'nin beklenenden fazla faiz artırmasının borsayı yükselttiğine dikkat etmek lazım. Memlekette yaptığı işe saygı duyan bir merkez bankası olduğu hissi verilmesinin risk algısını azaltan etkisi faizi yükseltmekten daha kuvvetli. Bunun şimdiye kadar yapılmamış olması ayıp.

"EN AZINDAN NEGATİF KATKISI YOK"

MB eski politikalarıyla Türkiye'de işlerin daha da kötüye gitmesine sebep oluyordu. Şimdi en azından negatif katkısı yok. Ancak ülkenin iktisadi ve siyasi sorunları MB eliyle çözülebilecek sorunlar değil. Ne döviz borcu sorunu ne de Türkiye'nin idare edilemiyor olması.

MB duvara doğru gazlamış olan ülkeyi biraz frenleyip toslama zamanını erteliyor ama bu sadece para politikası ile çözülebilecek bir sorun değil. Borca batıklık bir kaynak sorunu, o kaynak MB'den çıkmayacak.

Daha aklı başında iş yapmak için biraz zaman kazandık. Bunun için MB'ye teşekkür etmek doğrudur. Bunun sorunlarımızı çözdüğünü sanmak MB'ye var olmayan bir güç atfetmek ve sorumluluğu yanlış yere vermek olur."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN