Mevlid Kandili gecesinde nasıl ibadet edilir?

Mevlid Kandili gecesinde nasıl ibadet edilir?

Müslümanlar için kutsal sayılan kandil günleri, Recep, Şaban ve Ramazan olmak üzere 3 aylar içerisinde idrak edilir. 3 aylar haricinde yaşanan tek kandil gecesi Mevlid Kandilidir. Bugün, Hz. Muhammed'in doğum günüdür. Peki, '2020 Mevlid Kandili ne zaman?'

'Mevlid-i Nebi' olarak da anılan ve Türkiye'de Mevlid Kandili olarak bilinen gece, Müslüman alemi için büyük önem taşıyor. İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in doğum günü olarak kutlanan bu özel gecede yapılacak olan ibadetler, internette araştırılıyor. Hicri takvime göre, Rebiülevvel ayının 11. gecesini 12. güne bağlayan gece Mevlid Kandili olarak kutlanıyor.

MEVLİD KANDİLİ TARİHİ 2020

Mevlid Kandili ya da Veladet İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının 11. gecesidir.

Mevlid Kandili bu yıl, 28 Ekim 2020 Çarşamba gecesi idrak edilecek.

İslam Nebisi Ashab-ı Kiram, Emeviler ve Abbasiler dönemlerinde herhangi bir kutlama örneğine rastlanmayan Rebiulevvel ayının 11. gecesi olan Mevlid Kandili, ilk defa hicretten yaklaşık 350 yıl kadar sonra Mısır'da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmaya başlamıştır.

KANDİL GÜNÜ MEZHEBE GÖRE DEĞİŞİYOR

Mevlid, 'doğum zamanı' demektir. Kuran-ı Kerim'de yer almamaktadır. İslam'da Hz. Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler, Rebiülevvel ayının 11. günün 12. güne bağlayan geceyi; Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 18'e dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırır. Bu iki tarih arasındaki hafta, 1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı desteği ile, günümüzde sadece Türkiye'de kutlanan 'Kutlu Doğum Haftası' ilan edilmiştir.

Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir adet olmayıp, hicri 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı 2. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır. Kadir Gecesi'nden başka kandil gecesi kuranı kerimde yer almaz. İslami takvimin ay takvimi, miladî takvimin ise güneş takvimi olmasından dolayı miladi takvimde mevlid günleri her yıl farklı zamanlara denk gelir. Ayrıca ülkeden ülkeye farklı İslami ay başladığında sabitleme metodu kullanılır.

MEVLİD NE DEMEK?

İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in doğumu için kullanılan ifadeler şöyle:

* Mevlid en-Nebi (çoğulu el-Mevlid)
* Peygamberin doğumu (Arapça)
* Milad en-Nebi Peygamberin doğumu (Arapça/urduca)
* Mevlid-i Şerif Mübarek doğuş (Türkçe)
* Mevlid-i Şerif Mübarek doğuş (Urduca)
* Eyd el-Mevliden -Nebevi Peygamberin doğum Kutlaması (Arapça)
* Eiyd-e-Milad-un-Nebi Peygamberin doğum Kutlaması (Urduca)
* Yevm un-Nebi Muhammed'in günü (Arapça)
* Mevlid er-Resul Allahın elçisinin doğum günü (Malay)

Bu terimlerin çoğu Arapça ve-le-de (V-L-D) kökünden gelmektedir.

Anlamı 'doğum vermek', 'yapmak', veya 'yaratmak'.

KANDİL GECESİ NASIL İBADET EDİLİR?

Hz. Muhammed (SAV), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizi, Savm, 39). Fakat bu günlere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

MEVLİD KANDİLİ'NDE YAPILACAK İBADETLER

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (SAV), "Şaban'ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen...' der." (İbn Mace, İkametü's-Salat, 191) buyurmuştur.

0720201846542822528.jpg

TDK'YA GÖRE 'AREFE' Mİ YOKSA 'ARİFE' Mİ?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN