Son dakika! ABD'den Türkiye cevabı: NATO'da olması hepimizin çıkarına

Son dakika! ABD'den Türkiye cevabı: NATO'da olması hepimizin çıkarına

Son dakika haberi... Brüksel'de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye ile ilgili bir soruya "Türkiye uzun bir geçmişimiz olan ve değer verdiğimiz bir müttefikimiz. Türkiye'nin NATO'ya olan bağlılığının sürmesi hepimizin çıkarına" cevabını verdi.

Son dakika haberi... NATO ve AB ile gerilen ilişkileri onarmak için Brüksel'e iki günlük resmi ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Türkiye hakkında da konuştu, "ABD ile NATO'nun Türkiye'yi yakın tutmakta güçlü bir çıkarı var" dedi.

Türkiye ile ilgili sorulan bir soruya Blinken "Ankara'yla görüş ayrılıkları yaşadığımız bir sır değil" cevabını verdi. Blinken ardından ekledi: "Türkiye uzun süreli ve kıymetli bir müttefikimiz."

NATO karargahındaki bir etkinlikte konuşan Blinken, ittifakta kalmanın Ankara'nın da çıkarına olduğunu belirtti.

"TEK BAŞINA MÜCADELE EDEMEZ"

AA'nın haberine göre, Blinken, NATO'nun gelecekte de geçmişte olduğu gibi etkili olmasını sağlamak gerektiğinin altını çizerek "Biz NATO'ya olan güçlü bağlılığımızı teyit ediyoruz. İttifaklar ve ortaklıklarımızı tekrar canlandırmak istiyoruz. Hiçbir ülke mevcut sınamalarla tek başına mücadele edemez" diye konuştu.

"ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE ELE ALIYORUZ"

Dünya genelinde demokrasilerde bir gerileme eğilimi olduğuna ve otokratik sistemlerin yükselişi geçtiğine değinen Blinken "Geçmiş yıllar ve aylarda ABD'de de kendi sınamalarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Ancak tarihte de olduğu gibi ABD bu tür zorluklardan hep daha güçlü çıktı. İç bölünmüşlüğümüzü açık ve şeffaf bir şekilde ele alıyoruz, gizlemiyoruz" dedi. Blinken, ABD'nin içeride güçlü olması halinde dışarıda da daha güçlü olabileceğine işaret etti.

RUSYA VE ÇİN AÇIKLAMASI

Rusya'yla ilgili ise Blinken, ABD'nin NATO'yla benzer bir tutum sergilediğini, stratejik istikrar için Moskova'yla birlikte çalışabileceklerini ancak saldırganlığa karşı geleceklerini söyledi.

Blinken, Çin konusunda ise NATO'nun Çin'in yükselişiyle birlikte ortaya çıkan tehditlere odaklanmasının önem taşıdığına işaret etti.

NE OLMUŞTU?

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları ve AB yetkilileri ile görüşen Blinken, Brüksel'de yaptığı ilk açıklamada ABD'nin NATO'yu yeniden inşa etmeyi ve canlandırmak istediğini söylemişti.

"Buraya ABD'nin NATO'ya kararlı bağlılığını ifade etmeye geldim. ABD, ortaklıklarımızı, en önce de NATO müttefiklerimiz ile olanları yeniden inşa etmek istiyor. İttifakı canlandırmak istiyoruz" diyen Blinken'in, Almanya'yı da Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesi nedeniyle 'uyarması' dikkat çekmişti.

Blinken, başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya Rus gazı tedarikini artırması planlanan Kuzey Akım 2 hattının 'Avrupa Birliği'nin kendi çıkarlarına aykırı olduğunu ve Ukrayna'nın altını oyduğunu' savunmuş, konuyu Alman mevkidaşı Heiko Maas ile görüşeceğini dile getirmişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN