Nature Climate Change: Kutup ayıları 22'nci yüzyılı göremeyecek

Nature Climate Change: Kutup ayıları 22'nci yüzyılı göremeyecek

Nature Climate Change dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, kutup ayıları yüzyılın sonuna kadar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Şimdiye kadar tespit edilen 13 kutup ayısı türünün 12'sinin nüfusu 80 yıl öncesine göre azaldı.

İklim değişikliğinin, kutup ayılarının yaşamlarına etkisi araştırıldı. Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kutup ayıları yüzyılın sonuna kadar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

BUZLAR ERİDİKÇE AVLANMA ALANLARI DARALIYOR

İklim değişikliği nedeniyle kutuplar hızlı bir şekilde eriyor. Bu da deniz üzerindeki buz tabakasının incelmesine neden oluyor. Kutup ayıları buzları kırarak fok balıklarını avlıyor ancak üzerinde durabileceği buz tabakasına ihtiyaç duyuyor. İnce buz tabakaları bu süreci zorlaştırırken, hayvanların avlanma alanları daralıyor.

Beyaz renkleriyle bilinen ve avlanarak beslenen kutup ayılarını ölüme götüren neden ise açlık olacak. Şimdiye kadar tespit edilen 13 kutup ayısı türünün 12'sinin nüfusu 80 yıl öncesine göre azaldı.

"KUTUP AYILARININ YOKOLUŞUNU SADECE YAVAŞLATACAK"

Araştırmadaki modellemeye göre, hava sıcaklıklarının endüstri öncesi döneme göre 3.3 santigrat değiştiği varsayılıyor. Dünya liderlerinin küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadelede için imzaladığı Paris Anlaşmasına göre, bu artışın 2 derecede tutulması hedefleniyor.

Bilim insanlarına göre, artış 2.4 santigrat derece olsa bile kutup ayılarının yokoluşu sadece yavaşlamış olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN