Nerede oy kullanacağım? Yüksek Seçim Kurulu seçmen sorgulama ekranı

Nerede oy kullanacağım? Yüksek Seçim Kurulu seçmen sorgulama ekranı

Nerede oy kullanacağım? Yüksek Seçim Kurulu seçmen sorgulama ekranından hangi sandıkta oy kullanacağınızı sorgulayabilirsiniz. Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), mahalli idareler seçimi için askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirildi. Listelerin indirilmesinden sonra YSK seçmen sorgulama işlemi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. YSK sitesi üzerinden sorgulama yapılabiliyor. İşte Nerede oy kullanacağım 2019....

Nerede oy kullanacağım? 2019 seçimlerine kısa bir süre kala vatandaşlar YSK seçmen sorgulama işlemini arama motorlarında sorguluyor. Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), mahalli idareler seçimi için askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirildi. Askıda adını bulaayan ve ya askıları ko-ntrol edemeyen vatandaşlar YSK seçmen sorgulama ekranından sorgulama yapabilirler.  31 Mart 2019 Yerel Seçimleri için partiler adaylarını açıklarken vatandaşlarda hangi sandıklarda oy kullanacaklarını öğrenmeye çalışıyor. İşte "Nerede oy kullanacağım?" sorusunun yanıtı ve seçmen kaydı hakkında merak edilenler...

Yerel seçimler yaklaşırken YSK’nın seçim için hazırladığı takvim ilerliyor. Seçimlerde oy verme hakkı bulunan milyonlarca seçmen vatandaş, seçmen kaydı sorgulama işlemlerine başladı. 

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN 

ÖĞRENCİLER BULUNDUKLARI İLLERDEN OY KULLANABİLECEK

Öğrenim gördükleri yerlerde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve kaldıkları yurt Müdürlüğünden de yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgelerle bağlı bulundukları okul ve yurtların ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmaları ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ile eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri halinde bulundukları yerden oy kullanabilecek.

NEREDE OY KULLANACAĞIM SORUSU NE ZAMAN YANIT BULACAK?

Muhtarlık bölgesi askı listeleri 17 Ocak saat 17.00'da askıdan indirilmiştir. Seçmen kütükleri 31 Ocak 2019 Perşembe günü kesinleştirilecek olup, sandık atamaları yapıldıktan sonra, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde oy kullanacağınız sandığa ait bilgiler ile ilgili duyuru web sitemizde ilan edilecektir. 

19-01/25/ysk-secmen-sorgulama-ekrani.jpg

HANGİ SANDIKTA NEREDE OY KULLANACAĞIM?

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren hangi sandıkta ve nerede oy kullanacağım sorusunun yanıtı 31 Ocak 2019'da seçmen kütüklerinin kesinleşmesinin ardından duyurulacak.

19-01/25/hangi-sandikta-oy-verecegim.jpg

YÜKSEK SEÇİM KURULU TARİHÇESİ VE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SEÇİMLERİN YÖNETİM VE DENETİMİ

Seçimlerin yönetim ve denetimi çeşitli aşamalardan geçerek bugünkü konumuna gelmiştir.

16.02.1950 tarih ve 5545 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu(1) ile illerde ve ilçelerde seçim kurulları oluşturulmuş, ayrıca Ankara'da görev yapmak üzere Yüksek Seçim Kurulu kurulmuştur. Bu Kanun ile seçim güvenliği, yönetimi ve denetimi yeni kurallara bağlanmış, seçim sürecinde yargı denetimi esası getiren Kanun, seçim işlerinin seçim kurullarınca yürütüleceği ve seçim kurullarının bütün işlerinin görülmesinde yargıç gözetim ve denetimine tabi olacağını da hükme bağlamıştır.

(1) Bu Kanun, 26/4/1961 tarihinde kabul edilen 298 sayılı Kanun ile yürülükten kaldırılmıştır.

YÜKSEK SEÇİM KURULU 

Yüksek Seçim Kurulu, 5545 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu ile kurulmuş, 26 Nisan 1961 tarih ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda da yer almıştır.

5545 sayılı Kanunla getirilen esaslar, bu Kanunla da korunmuş, Kanun'un 9. ve 10. maddesi; 5545 sayılı Kanun'un 57. ve 58. maddeleriyle aynı içerikte düzenlenmiştir.

Yüksek Seçim Kurulunun Kuruluş Biçimi
16 Şubat 1950 tarih ve 5545 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu'nun 120. maddesi, Yüksek Seçim Kurulunun kuruluş biçimini açıklamaktadır.

Madde 120. Yüksek Seçim Kurulu, bir başkan ve altı üyeden meydana gelir.

Altısı Yargıtay, beşi Danıştay genel kurullarının kendi üyeleri arasından gizli oyla on bir kişi seçilir. Bunlar gizli oy ve salt çoklukla aralarından bir başkan ve bir başkan vekili seçerler. Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasından kur'a ile ikişer üye yedek üyeliğe ayrılır. Başkan ve başkanvekilleri kur'aya girmezler.

17 Şubat 1954 tarihli, 6272 sayılı Kanun'la yapılan bir değişiklikle; Yüksek Seçim Kurulunun oluşum biçimi yeniden düzenlenmiş ve üye sayısı arttırılmıştır. Değişikliğe uğrayan 120. maddenin yeni şekli aşağıda verilmektedir.

Madde 120. Yüksek Seçim Kurulu bir başkan ve on üyeden teşekkül eder.

Temyiz Mahkemesi (Yargıtay) Birinci Reisi (Başkanı) Kurulun Başkanıdır. Kendisinin bulunmadığı hallerde, kurulda mevcut daire reislerinden (başkanlarından), yoksa üyelerden en kıdemlisi başkana vekalet eder.

Kurul üyeleri Temyiz Mahkemesi (Yargıtay) ve Devlet Şurası (Danıştay) Reis (Başkan) ve azaları (üyeleri) arasından kendi umumi heyetlerince (Genel Kurullarınca) beşer asil ve üçer yedek olmak üzere kur'a ile tespit olunurlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN