NSA’nın 100 milyon dolarlık istihbarat fiyaskosu

NSA’nın 100 milyon dolarlık istihbarat fiyaskosu

ABD istihbarat örgütü NSA’nın telefon ve smsleri takip için harcadığı yüz milyon dolar hiçbir işe yaramadı.

ABD istihbarat örgütü NSA geçtiğimiz dört yıl içinde telefon ve sms’leri izlemek için 100 milyon dolarlık bir harcama yaptı. Ancak bu harcama ve cabalar sonunda yapılan takibatlarda sadece bir kez önemli bir soruşturma yapıldı.

New York Times’da yer alan habere göre NSA mahkeme kararı ile şüphelileri ve bunlarla iletişim içindi bulunan kişileri dinleyebiliyor. NSA bu yasal imkana dayanarak 14 mahkeme kararı çıkarttı. Bu kararlarla birlikte 434 adet veri ve 19 milyon telefon numarası takip edildi.

Ancak bu devasa takibat NSA’ya nerdeyse hiçbir katkı sağlamadı. Bu takibatlardan 15 rapor hazırlandı. Bu raporlardan 13’ü NSA’nın zaten normal yollarda alabileceği bilgiler dışında hiçbir fayda sağlamadı. Bir dosyada izlenen kişi hakkında takibata gerek olmadığı sonucu çıktı. Sadece bir soruşturmada ise işe yarar bilgiler elde edildi.

Programın başarısız olması nedeniyle ise uygulama Mart ayı itibarıyla son bulacak. Donald Trump hükümeti Kongreye programın daha uzatılmaması çağrısında bulundu. Hükümet program süresini uzatmamakla birlikte ihtiyaç halinde yeniden kullanılabilmesini talep ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN