O zaman aceleniz neydi

O zaman aceleniz neydi

MB’ye gece yarısı ‘Enflasyonun sebebi faiz’ görüşünü savunan Kavcıoğlu’nun atanması ‘vakit kaybedilmeden faiz indirilecek’ beklentisi oluşturdu. Ancak yeni başkan ‘acele etmeyeceğiz’ mesajı verdi. Faizin konuşulduğu toplantının mevcut takvimdeki gibi bir ay sonra yapılacağını duyurdu.

Son dört ayda dördüncü kez atama yapılan Merkez Bankası’nda, 200 baz puanlık faiz artışı sonrası Naci Ağbal bir gece yarısı kararnamesiyle görevden alındı.

Yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi. Yeni başkanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği gibi “Faiz artışları dolaylı olarak enflasyonu artıracak” görüşünü savunması öne çıktı.

Kamuoyunda kısa bir süre içerisinde faiz indirimine gidileceği yönünde algı oluştu. 

DEVİR TESLİM TÖRENİ OLMADAN GÖREVE BAŞLADI 

Ancak devir teslim yapılmadan koltuğuna oturan Kavcıoğlu, ilk açıklamasında acele faiz indiriminin söz konusu olmayacağını işaret etti.

Faizin karara bağlandığı Para Politikası Kurulu’na acil çağrı yerine, toplantının önceden belirlenen zamanda yapılacağını kaydetti.

“Para politikası araçları etkin şekilde kullanılacak” dedi. Bu ifadeler, atamada neden acele edilip teamüllerin çiğnendiğine ilişkin soruları beraberinde getirdi. 

karar-manset-22-mart.jpg

FAİZ KURULU 1 AY SONRA TOPLANACAK

19 Mart gecesi alelacele görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın yerine Şahap Kavcıoğlu atandı. Yeni Başkan ilk açıklamasında faiz kararı için Para Politikası Kurulunun acil toplanmayıp, daha önce ilan edilen aylık programa devam edeceğini söyledi. Bu açıklamaya göre gece yarısı alelacele görevden almanın son faiz artırımına bağlı olmadığı düşüncesine yol açtı. 

2020 yılının 6 Kasım’ı 7 Kasım’a bağlayan gecesi Murat Uysal’ın yerine Merkez Bankası (TCMB) başkanlığına atanan Naci Ağbal, ilk açıklamasında fiyat istikrarının temel amaç olduğunu ve tüm politikaların bu karar doğrultusunda kullanılacağını söylemişti. Aradan 4 ay geçtikten sonra yine bir gece yarısı kararı ile görevden alınan Naci Ağbal’ın yerine Şahap Kavcıoğlu Merkez Bankası Başkanlığına atandı.  

Atama sonrası ilk açıklamada bulunan yeni Başkan, TCMB’nin kanunla belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini bildirdi. Açıklamada asıl dikkat çeken nokta ise faiz kararı verecek olan Para Politikası Kurul toplantısıydı.  

Kavcıoğlu “Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak” dedi. Bu açıklamaya göre Merkez Bankası faiz indiriminde acele davranmayacağı anlaşılıyor. Oysa MB’ye gece yarısı ‘Enflasyonun sebebi faiz’ görüşünü savunan Kavcıoğlu’nun atanması ‘vakit kaybedilmeden faiz indirilecek’ beklentisi oluşturdu.  

Ancak yeni başkan ‘acele etmeyeceğiz’ mesajı verdi. Faizin konuşulduğu toplantının mevcut takvimdeki gibi bir ay sonra yapılacağını duyurdu. Kritik açıklama ‘Madem rutin işleyiş beklenecekti neden apar topar hamleyle olumsuz algı yaratacak tablo yaratıldı?’ tepkilerine yol açtı. Son dört ayda dördüncü kez atama yapılan Merkez Bankası’nda, 200 baz puanlık faiz artışı sonrası Naci Ağbal bir gece yarısı kararnamesiyle görevden alındı.  

Yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi. Yeni başkanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği gibi “Faiz artışları dolaylı olarak enflasyonu artıracak” görüşünü savunması öne çıktı. Kamuoyunda kısa bir süre içerisinde faiz indirimine gidileceği yönünde algı oluştu. Ama dün yapılan açıklama ile faiz indirimi için rutin takvimin işleyeceği ilan edilmiş oldu.  

İKİ BAŞKANDAN ŞEFFAFLIK AÇIKLAMASI 

Önceki  gece yarısı operasyonu ile göreve gelen Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal hemen ertesi günü açıklamasında şeffaflık vurgusu yapmıştı. Ağbal’ın açıklaması şu şekildeydi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak temel amacımız fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir.”  

Yine bir gece yarısı operasyonu ile göreve getirilen Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’da benzer açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu açıklamasında “Uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır” denildi. İki Başkanın da göreve gelir gelmez benzer açıklamalarda bulunması “Ne değişecek” sorusunu akıllara getirdi. 

FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇ TEORİSİ 

Yüksek faiz politikası da düşük faiz politikası da izlense koltuk değişikliğine gidilen Merkez Bankası’nda yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun düşük faizden yana olduğu biliniyor. Zira hâlihazırda Marmara Üniversitesi öğretin üyesi olan Kavcıoğlu, Yeni Şafak Gazetesi’nde 9 Şubat’ta yayımlanan yazısında TCMB’nin yüksek faiz politikasında ısrar etmemesi gerektiğini söylüyordu.  

“Dünyada faizler sıfıra yakınken bizde faiz artışına gitmek ekonomik sorunları çözmeyecektir” diyen Kavcıoğlu, “Aksine, ilerleyen dönemlerde sorunları daha da derinleştirecektir. Çünkü, faiz artışları dolaylı olarak enflasyonun artmasına yol açacaktır” değerlendirmesini yapmıştı. 

merkez-bankasi-yeni-baskani.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN