OECD ne demek? Açılımı nedir?

OECD ne demek? Açılımı nedir?

Ülkeler arasındaki, ticaret gelişmesi ve kalkınmanın sağlanması amacıyla pek çok ülkenin katılımıyla kurulan OECD, 36 üye ülkeden oluşmaktadır…

OECD’nin amaçları arasında, iş imkânlarını artırmak, ekonomik açıdan gelişmeyi sağlamak ve yaşam standartlarını yükseltmek gibi çalışalar bulunmaktadır. 1960 yılında imzalanan anlaşma ile hayata geçen OECD, amaçlarını anayasasının ilk maddesinde kaleme almıştır…

OECD NE DEMEK? AÇILIMI NEDİR?

OECD, ekonomik açıdan çalışma yapan bir teşkilatın isminin kısaltılmasıdır. OECD’nin İngilizce açılımı ise ‘The Organısatıon For Economıc Co-Operatıon And Development’ken, Türkçe karşılığı ise, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatıdır.

Avrupa Ekonomi İşbirliği Teşkilatı (OEEC), İkinci Dünya Savaşı’nın ardından büyük yara alan Batı Avrupa ülkelerinin ekonomisini desteklemek ve onarmak için kurulmuştur. Bu çerçevede, o dönemde ABD ve Kanada'nın Marshall Planı kapsamında yaptıkları yaklaşık 12 Milyar Dolara yakın ekonomik yardımın dağıtılmasına yardımcı olmak ve Avrupa ülkeleri arasında gerçekleştirilen ticari ödemelerin sınırlarını gevşeterek geliştirmek amacıyla hareket etmiştir. 1947 ve 1960 yılları arasında çalışmalarda bulunan Avrupa Ekonomi İşbirliği Teşkilatı’nın görevini yerine getirmesinin ardından OEEC’nin yerine daha geniş bir vazife tanımı kapsamında OECD kurulmuştur. 

Paris'te, 14 Aralık 1960 tarihinde imzalanan imzalanan "Convention on the Organisation for Economic Co-operation and Development", İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) kurucu anlaşması olarak kabul edilmiştir. 

2 Ağustos 1961 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti, OECD Konvansiyonu'nu onaylamış ve kurucu üye olarak teşkilatın içinde yer almıştır. 

OECD'NİN GÖREVİ NEDİR?

Ekonomik, sosyal ve istatistiksel veriler sağlamak, 

İktisadi gelişmeleri analiz ederek öngörüler sunmak, 

Çevre, teknoloji, ticaret, mali ve tarım politikalarındaki gelişme ve değişiklikleri araştırmak. 

OECD’de bu görevlerinin yanı sıra, üye ülkelere, ortak sorunlara cevap arama, politika deneyimlerini karşılaştırma, ülke içi ve uluslararası politikaları koordine etme ve iyi uygulamaları tanımlama konularında yardımcı olmaktadır.

oecd-2.jpg

OECD ÜYE ÜLKELERİ HANGİLERİDİR?

Almanya, A.B.D., Avusturya, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Estonya, Danimarka, Fransa, Finlandiya, İngiltere, Hollanda, İspanya, İrlanda, İsveç, İsrail, İtalya, İsviçre, Japonya, İzlanda, Kore, Kanada, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Meksika, Macaristan, Polonya, Norveç, Slovak, Portekiz, Şili, Slovenya, Yeni Zelanda, Türkiye, Yunanistan.

OECD’nin üyesi olan bu 36 ülkenin haricinde, teşkilat, çalışmalarını Avrupa Komisyonu ile beraber yürütmektedir. 

Letonya, Kolombiya, Kosta Rika ve Litvanya ise, OECD’ye üye olmaları için davet edilen ülkelerdir. Bununla birlikte, Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Endonezya ise, OECD’ye üye olmayan ancak yakın temas halinde buluna ülkelerdir.

OECD'NİN AMAÇLARI

• İstihdamı arttırmak,
• Sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek,
• Finansal istikrarı sağlamak ve korumak,
• Diğer ülkelerin ekonomik gelişmelerine yardımcı olmak
• Uluslararası yükümlülüklere uygun şekilde çok taraflı, ayrımcı olmayan, dünya ticaretinin gelişmesine katkıda bulunmak
• Yaşam standartlarını yükseltmek,

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN