Siyasi yasak ne demek? Siyasi yasak gelirse ne olur? İşte siyasi yasak şartları

Siyasi yasak ne demek? Siyasi yasak gelirse ne olur? İşte siyasi yasak şartları

Siyasi yasak kapsamı, ceza alan kişinin herhangi bir siyasi partiye üyeliğini yasaklıyor ve bir partiden genel ya da yerel seçimlere girmesini engelliyor. Fakat siyasi yasaklı kişi, bağımsız olarak milletvekili ya da belediye seçimlere aday biliyor. Öte yandan siyasi yasaklı birinin cumhurbaşkanı adayı olması mümkün değil. İşte, siyasi yasak hakkında bilgiler...

'Siyasi yasaklı kime denir?' sorusu son günlerde sıkça gündeme geldi. Zira İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, 2019 yılında YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Bu ceza aynı zamanda İmamoğlu'nun siyasi yasak da getiriyor. Davanın üst mahkeme tarafından onaylanması durumunda Ekrem İmamoğlu'nun İBB başkanlığı ve CHP üyeliği düşecek, herhangi bir siyasi parti üyesi olamayacak ve 2023 yılında yapılacak genel seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olamayacak.

SİYASİ YASAK NEDİR?

Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesine göre, siyaset yasağı konulan kişiler, hiçbir partiye üye olamaz.

Siyasi partiler de siyasi yasaklı kişileri hiçbir suretle seçimlerde aday gösteremez.

Fakat Siyaset yasağı konulan kişiler bağımsız olarak hem genel hem de yerel seçimlere girebilir.

SİYASİ YASAKLI NE ANLAMA GELİR?

Siyasi parti kapatma davalarında milletvekilleri ve parti yöneticileri için gündeme gelen siyasi yasak, kapatma davaları dışında da uygulanabilir.

Kişiye siyasi yasak getiren Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi şöyle:

Madde 53-(1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak;

a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

b) Seçme ve seçilme ehliyetinden (...)

c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN