Siyaset hayatına ANAP'ta başlayan Ekrem İmamoğlu'nun kalecilikten İBB'ye uzanan portresi

Siyaset hayatına ANAP'ta başlayan Ekrem İmamoğlu'nun kalecilikten İBB'ye uzanan portresi

Ailesiyle birlikte inşaat, gıda, ticaret gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Ekrem İmamoğlu, siyaset hayatına 90'lı yılların sonuna doğru Anavatan Partisi'nde başladı. Daha sonra CHP'ye geçerek İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde belediye başkanı oldu. 2019 yerel seçimlerinde ise CHP'den İBB Başkanı seçildi. İşte, Ekrem İmamoğlu biyografisi...

Siyasi kimliğinin yanı sıra futbolla da yakından ilgilenen Ekrem İmamoğlu, gençlik yıllarında amatör olarak çeşitli kulüplerde futbol oynadı. Trabzonspor'da bir dönem yöneticilik yapan deneyimli siyasetçi, verdiği bir röportajda futbol tutkusunu şu sözlerle anlattı:

"Futbol tutkum hep vardı. Evimiz deniz kenarındaydı. Kurstan kaçıp denize ya da top oynamaya giderdim. İlkokulda hentbol oynardım. Okulumuz Türkiye beşincisi olmuştu. Trabzon şampiyonu, Karadeniz grup şampiyonu olduk.

1982'de Türkiye finallerine Aydın'a gittik. Hentbol sayesinde ilk kez Trabzon'dan çıktım. Aydın'da sokakta mandalina, portakal ağaçları görmüştük. Çok şaşırmıştık, ilk işimiz ağaçlara saldırmak olmuştu.

Herkes bize bakmıştı. Haydar Kazaz isimli beden eğitimi öğretmenimiz vardı. Öğretmenimiz, Trabzon'da hentbolun altyapısını hazırladı. Ben ilkokul 5'e geldiğimde Trabzon'un 2 ya da 3 Türkiye şampiyonluğu vardı..."

ekrem-imamoglu-futbolcu-hangi-takimlarda-oynadi-001.jpeg
Türk Ocağı Limasol Spor Kulübü kalecisi Ekrem İmamoğlu / KKTC - 1989

EKREM İMAMOĞLU'NUN HAYATI

4 Haziran 1970 tarihinde Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı Cevizli köyünde dünyaya geldi. Ekrem İmamoğlu aslen Trabzon Akçaabatlıdır. Ailesinin kökleri Özbekistan'ın Semerkand şehrine kadar uzanıyor. Annesinin adı Havva İmamoğlu'dur, babasının adı Hasan İmamoğlu'dur.

İlkokulu ve ortaokulu Akçaabat'ta, liseyi Trabzon Lisesi'nde okudu. Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde 1994 yılında tamamladı. Yüksek lisansını aynı üniversitenin İnsan Kaynakları ve Yönetimi bölümünde yaptı.

1987 yılında İstanbul'a taşınan ailesiyle birlikte 1991 yılından itibaren ticaret hayatına atıldı. Beylikdüzü başta olmak üzere çeşitli ilçelerde inşaat projeleri yaptı. 1992 yılında Güngören'de köfteci dükkanı işletti.

Küçük yaşlardan itibaren spora merakla olan Ekrem İmamoğlu, ilkokulda hentbol ve futbol oynadı. Trabzon Lisesi'nde okul takımının kaleciliğini yaptı. Üniversite eğitimi için gittiği KKTC'de Türk Ocağı Limasol Spor Kulübü'nde kaleci olarak oynadı, kendisine 'Uçan Çuval' lakabı takıldı.

Ekrem İmamoğlu, Trabzonspor Kulübü'nde ve Beylikdüzü Spor Kulübü'nde yöneticilik yaptı.

ekrem-imamoglunun-annesi-kim.jpg
Anneannesi Emine Hanım, Ekrem İmamoğlu, annesi Hava Hanım

SİYASET HAYATI

1990'ların başında siyasete atılan Ekrem İmamoğlu, Anavatan Partisi Gençlik Kolları'nda görev aldı.

2000'li yıllarda CHP'ye yakınlaştı. 2004 yerel seçimlerinde CHP'den gelen Beylikdüzü Belediye Başkan adaylığı teklifini, Trabzonspor yöneticisi olduğu dolayısıyla geri çevirdi.

Ekrem İmamoğlu, 2008 yılında resmen CHP üyesi oldu. 2009 yerel seçimlerinde CHP'nin Beylikdüzü Belediye Başkan adayı olmak istedi fakat aday gösterilmedi. 2009 yılında CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı seçildi. Bu süreçte ilçede yaptığı etkinliklerle bölge halkının beğenisini topladı.

2014 yerel seçimlerinde CHP'den Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildi. Bir önceki yerel seçimde yüzde 30 olan CHP'nin oyunu yüzde 50'ye çıkardı.

Ekrem İmamoğlu, 2019 yerel seçimlerinde CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı seçildi. Mart ayında yapılan fakat Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilen seçimde yüzde 48 oy alan Ekrem İmamoğlu, haziran ayında tekrarlanan seçimde yüzde 54 oy aldı.

İBB Başkanlığı döneminde yaptığı icraatlarıyla çeşitli ödüllerin sahibi oldu.

ekrem-imamoglu-sarachane-mitingi.jpeg
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener / 14 Aralık 2022 - Saraçhane

SİYASET YASAĞI CEZASI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019 yılında iptal edilen İstanbul yerel seçimine ilişkin dönemin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine 'ahmak' dediği iddiasıyla İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Hapis cezası alan İmamoğlu, üst mahkeme kararı onaylasa da kanun gereği cezaevine girmeyecek fakat 1 yıldan fazla hapis cezası alması dolayısıyla siyaset yasağı alacak.

Siyasi yasaklı kişiler, herhangi bir siyasi parti üyesi olamadığı gibi cumhurbaşkanı adayı ve belediye başkan adayı da olamıyor. Fakat genel seçimlere bağımsız olarak milletvekili adayı olarak katılabiliyor.

ekrem-imamoglu-hangi-universiteden-mezun-001.jpg

ÖZEL YAŞAMI

1970 doğumlu olan Ekrem İmamoğlu, 2022 yılı itibarıyla 52 yaşındadır.

1995 yılında turizmci ve iktisatçı Dilek Kaya (d.1974) ile evlendi. Çiftin, 'Mehmet Selim' (d.1997), 'Semih' (d.2005) ve 'Beren' (d.2011) adında üç çocuğu bulunuyor

Ekrem İmamoğlu 1.83 metre boyunda, 78 kilo ve ikizler burcudur.

Trabzonspor taraftarıdır.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @ekremimamoglu, Twitter'da @ekrem_imamoglu, Facebook'ta @imamogluekrem, Linkedin'de @ekremimamoglu, Youtube'da @ekremimamolu, Tiktok'ta @ekrem.imamoglu, kullanıcı adıyla yer almaktadır.

Kişisel internet sitesi www.ekremimamoglu.com adresidir.

ekrem-imamoglunun-esi-kim-cocuklari-var-mi.jpg
Semih İmamoğlu, Mehmet Selim İmamoğlu, Ekrem İmamoğlu, Beren İmamoğlu, Dilek Kaya İmamoğlu

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN