Oxford aşısı yaşlılar için umut oldu, güçlü bağışıklık tepkisi verdi

Oxford aşısı yaşlılar için umut oldu, güçlü bağışıklık tepkisi verdi

Oxford Üniversitesi'nin ilaç firması AstraZeneca ile ortak geliştirdiği korona aşısı en riskli gruptaki yaşlılar için de umut oldu. Korona aşısı, 2. aşama denemeleri sırasında yaşlılarda güçlü bağışıklık tepkisi verdi.

İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nin ilaç firması AstraZeneca ile koronavirüse (Kovid-19) karşı ortak geliştirdiği aşı adayı yaşlılar için de umut oldu. 

Tıp dergisi Lancet'te yayımlanan makalede göre, söz konusu aşının ikinci faz denemelerinin sonuçları paylaşıldı.

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK KAZANDIRDI

Aşının birinci ve ikinci aşama denemelerinde, Kovid-19 nedeniyle ölüm veya ciddi hastalık riski bulunan gruplar üzerinde güçlü bağışıklık geliştirdiği belirtildi.

İkinci aşama denemelerinde, 18-55, 56-69, 70 ve üstü olmak üzere 3 ayrı yaş grubundaki gönüllülerin tamamında aşının benzer antikor ve T hücresi tepkileri gösterdiği, gönüllülerin herhangi bir yan etki bildirmediği kaydedildi.

Oxford Aşı Grubu araştırmacısı Dr. Maheshi Ramasamy, aşının sadece yaşlılarda değil; gençlerde de benzer bağışıklık tepkileri verdiğini görmekten memnuniyet duyduklarını belirtti.

NE OLMUŞTU?

AstraZeneca firmasının Oxford Üniversitesi ile koronavirüse karşı yürüttüğü 2'nci faz aşı denemelerine Eylül ayı başında, deneklerden birinde ortaya çıkan nörolojik sorun nedeniyle ara verilmişti. 

Ancak sorunun Kovid-19 aşısından kaynaklanmadığına karar verilmesinin ardından AstraZeneca'nın çalışmalarına devam ettiği duyurulmuştu.

MODERNE DA MÜJDEYİ VERDİ

Bu arada Amerikan ilaç firması Moderna da geliştirdikleri Kovid-19 aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu duyurmuştu. 

Firma yetkilileri, sonuçların hayal ettiklerinden çok daha iyi olduğunu söylerken aşının 2021 baharına kadar kısıtlı miktarda üretilebileceğini belirtti.

BİR AÇIKLAMA DA PFİZER'DEN

Moderna'nın açıklamasından 2 gün sonra, Pfizer'in bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile geliştirdiği aşının 3'üncü aşama denemelerinde Kovid-19'a karşı yüzde 95 etkili olduğuna dair bir açıklama geldi.

BioNTech ile Pfizer iş birliğinde geliştirilen aşının, bir hafta önce yapılan açıklamada, yüzde 90'ın üzerinde verimli olduğu açıklanmıştı.

01-002.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN