Perseid meteor yağmuru Türkiye'den görülecek mi? 12-13 Ağustos göktaşı meteor yağmuru ne zaman?

Perseid meteor yağmuru Türkiye'den görülecek mi? 12-13 Ağustos göktaşı meteor yağmuru ne zaman?

'Perseid göktaşı meteor yağmuru nedir?' sorusunun yanıtını vatandaşlar merak ederken, gökyüzünün en görkemli doğa olayı Türkiye'den de çıplak gözle net bir şekilde izlenebilecek. 12-13 Ağustos 2020 günlerinde gerçekleşecek Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru sırasında, şehir ışıklarından uzak açık havada gece boyunca yaklaşık 60 göktaşı görmek mümkün olacak. İşte, 'Perseid meteor yağmuru ile ilgili bilgiler'...

'Perseid göktaşı meteor yağmuru Türkiye'den izlenecek mi?', '12-13 Ağustos meteor yağmuru ne zaman?', 'Perseid meteor yağmuru nedir?' sorularının yanıtlarına safamızda yer verdik. Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleşen Perseid meteor yağmuru, Türkiye'den çıplak gözle izlenebilecek. Gece saatlerinde şehir ışıklarından uzakta gökyüzüne bakıldığında 'yıldız kayması' olarak bilinen göktaşı yağmurunu görmek mümkün olacak. Detaylar haberimizde...

PERSEİD GÖKTAŞI METEOR YAĞMURU TÜRKİYE'DE HANGİ SAATLER ARASINDA GÖRÜLECEK?

Yılın en etkileyici gök olaylarından bir olarak kabul edilen Perseid meteor yağmuru için artık sadece saatler kaldı. Türkiye'den de izlenebilecek perseid göktaşı yağmuru boyunca 50 ile 70 meteor kayması gözlemlenebilecek.

Göktaşı yağmurunun kaynak noktası gece yarısı ortaya çıkıyor. Bu nedenle 12 Ağustos 2020 Çarşamba günü saat 23.00 ile 01.00 arası Perseid meteor yağmurunun başlaması bekleniyor. Gökyüzünde saat 01.00 itibariyle ufukta 30 derece kadar yüksekte olacak.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NE ZAMAN 2020?

Perseid göktaşı yağmuru her yıl yaklaşık olarak 23 Temmuz-20 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleşir. Maksimum meteor yağmuru ise 12 ve 13 Ağustos 2020 geceleri olur. Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden Perseid göktaşı yağmuru adı verilmiştir. Perseid meteor yağmuru, Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşur. Bu kalıntıların kaynağı olan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı 133 yıllık bir döneme sahiptir. İlk kez 1992 yılında gözlenmiştir ve bir sonraki geçişini 2126 yılında yapacaktır.

PERSEİD GÖKTAŞI METEOR YAĞMURU NEDİR?

2020'nin önemli göktaşı yağmurlarından biri olan Perseid göktaşı yağmuru 12-13 Ağustos 2020 günlerinde en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte ışık kirliliğinden uzak bölgelerde saatte 80 göktaşı görülebilir. Göktaşlarının gökyüzünde ortaya çıktığı yeri, kuzeydoğu ufkunun üzerinde Kahraman (Perseus) Takımyıldızı'nda bulabilirsiniz. Ancak bu tarihte Ay dolunay evresine yaklaştığından göktaşlarının fark edilmesini zorlaştırabilir. Perseid göktaşı yağmuru, temmuz ayının sonu ile ağustos ayının ortası arasında etkinliğini devam ettirdiği için bu aralıkta Ay'ın yeniay evresine yakın olduğu zamanlarda göktaşlarını görmeyi deneyebilirsiniz.

GÖKTAŞI YAĞMURU NASIL OLUŞUYOR?

Gökbilimciler, Perseid göktaşı yağmurlarının oluşma nedenini güneş sisteminde başıboş dolaşan küçük parçaların yeryüzü atmosferine girip yanmasıyla meydana geldiğini söylüyorlar. Göktaşı akıntılarını gözlemek için özel bir alete ihtiyaç duyulmadan çıplak gözle izlenme şansının yüksek. Perseid göktaşı yağmurunu izlemek için ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bölgelerde olmak gerekiyor. Perseid akıntısında yeryüzünde saatte 60'a yakın meteor yanması izlenebilecek.

PERSEİD GÖKTAŞI METEOR YAĞMURU TÜRKİYE'DE EN İYİ NEREDEN İZLENECEK?

12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece en yoğun olarak gözlemlenen Perseid meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek. Bolu Yedigöller'de meteor yağmurunu izleyebilmek için etkinlik düzenlenecek fotoğrafseverler buluşuyor.

BOLU'DA FOTOĞRAFSEVERLER BİR ARAYA GELİYOR

Bolu Fotoğraf Sanatı Derneği (BOFSAD) tarafından Yedigöller yolu üzerinde yer alan Ayı Kayası bölgesinde gerçekleştirilecek etkinlik, gökyüzü tutkunları ile fotoğrafseverleri bir araya getirecek.

Dernek üyelerinin yanı sıra gerek Bolu'da yaşayan, gerekse diğer illerden meteor yağmurunu izlemek isteyen fotoğraf tutkunları için düzenlenecek etkinlik için hem ışığın en az olduğu hem de doğayla iç içe bir mekan seçildi.

Bolu'ya yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Ayı Kayası mevkisinde saat 22.00 sularında bir araya gelecek fotoğraf tutkunları, yaklaşık 1700 rakımlı tepede hem teleskopla hem de çıplak gözle gökyüzünü izleyerek, bu eşsiz anı fotoğraflama imkanı bulacak.

ERCİYES'TE GÖRSEL ŞÖLEN VAR

Kayseri'deki gökyüzü meraklıları, 12 Ağustos'taki meteor yağmurunu "Erciyes'te görsel şölen var" etkinliğinde izleyebilecek.

Kayseri Bilim Merkezi ile Erciyes AŞ tarafından Erciyes Kayak Merkezi Hacılar Kapı'da gerçekleştirilecek etkinlikte, gökyüzü tutkunları bir araya gelecek.

Bilim Merkezi'nde düzenlenecek planetaryum eğitimine katılanlar, daha sonra Erciyes'in 2 bin 650 metre yüksekliğinde ışık kirliliğinden uzakta hem teleskopla hem de çıplak gözle gökyüzünü izleyecek.

AĞUSTOSTA GERÇEKLEŞECEK GÖKYÜZÜ OLAYLARI

02 Ağustos Ay Dünya'ya en yakın konumunda (359.545 km)

09 Ağustos Ay ve Jüpiter birbirine yakın görünümde

10 Ağustos Merkür en büyük batı uzanımında (19°)

12 Ağustos Ay ve Satürn birbirine yakın görünümde

17 Ağustos Ay Dünya'ya en uzak konumunda (406.200 km)

30 Ağustos Ay Dünya'ya en yakın konumunda (357.175 km)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN