Pudra şekeri nedir, neyden yapılır? İşte faydaları ve zararları...

Pudra şekeri nedir, neyden yapılır? İşte faydaları ve zararları...

Pudra şekeri, şekerin ufalanarak bir miktar mısır nişastasıyla toz kıvamına getirilmiş halidir. Türk mutfağında tatlı ve böreklerde yaygın olarak kullanılan bir besin maddesidir. Kek, kurabiye, pasta, krema, sütlü tatlı, meyve salatalarının yapımı ve süslemelerinde kullanılır. İşte, pudra şekerinin içeriği...

Sofraların en sevilen tatlıları ve hamur işlerinde kullanılan pudra şekeri, sosyal medyanın gündemine oturdu. Zira, uyuşturucu kullanmaktan dolayı gözaltına alınan zanlıların polise verdikleri ifadelerde 'pudra şekeri' kullandıklarını dile getirerek kendilerini savunmaları sıkça rastlanan bir durum. Öte yandan uyuşturucu satıcılarının kendi aralarındaki şifreli konuşmalarda kokain gibi zararlı maddelerden 'pudra şekeri' olarak bahsettikleri biliniyor.

PUDRA ŞEKERİ NEDİR?

Rafine şekerin dövülüp öğütülmüş haline 'pudra şekeri' denir. Tatlılarda ve hamur işlerinde lezzet verici olarak kullanılır. Aktarlarda ve marketlerde satılır.

pudra-sekeri-yoksa-ne-kullanilir-evde-pudra-sekeri-yapimi-h1605457950-f3a10e.jpg

PUDRA ŞEKERİNİN İÇERİĞİ NE?

Pudra şekerinin besin değerleri incelendiği zaman, bir tatlı kaşığında 19 kalori bulunmaktadır. Pudra şekeri besin içeriğinde şeker pancarı, mısır nişastası, vanilin ve topaklanmayı önleyici trikalsiyum fosfat bulunur. Pudra şekerinin içinde aynı zamanda süt ve gluten de bulunmaktadır.

PUDRA ŞEKERİNİN FAYDALARI

* Pudra şekeri temel bir enerji vericidir.

* Kan basıncını yükseltmeye etki eder.

* Cilt sağlığını korumaya yardımcıdır.

* Mineral ve besleyiciler içerir.

* Vücuda alındığı andan itibaren içinde şekerin en temel formu olan glikoza dönüştürülür. Glikoz vücut hücreleri tarafından yönlendirilerek enerji kaynağı olarak kullanılır.

* Eğer düşük tansiyon probleminiz varsa pudra şekeri tüketebilirsiniz. Çünkü şeker tüketmek anında kan basıncınızı yükseltir.

* Doğal şekerin yapısında bulunan fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi önemli mineraller rafine edilmiş şekerde doğal şekere kıyasla çok daha az miktarda bulunur.

* Beynimiz, fiziksel aktivitelerde harcanan enerji kadar enerjiye ihtiyacı olan bir organdır. Şeker ise, beyin fonksiyonlarının çalışmasına yardımcı olur.

kurtboregi2.jpg

PUDRA ŞEKERİNİN ZARARLARI

* Fazla miktarda tüketilen şeker, beyin fonksiyonlarını desteklemenin aksine beyni olumsuz yönde etkiler. Fazla şeker tüketimi enerji değil, ağırlık ve uyuşukluk hissi verir.

* Pudra şekerinin fazla tüketimi sonucunda kan şekerini çok çabuk artırmaya etki eder.

* Diş çürümesi başta olmak üzere kilo alma, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, kanser, böbrek taşları, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesi gibi hastalıklara karşı direnci düşürür.

* Vücudun mineral dengesini bozmaya etki eder.

* Pudra şekeri fazla tüketimi sonucu kadınlarda kolon kanserine bile neden olabilir.

* Emziren annelerin, hamilelerin, kilo vermek isteyenlerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı olan kişilerin pudra şekeri tüketimine dikkat etmeleri gerekir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN