Rapor parası ne zaman ödenir? SGK rapor parası sorgulama ve hesaplama ekranı

Rapor parası ne zaman ödenir? SGK rapor parası sorgulama ve hesaplama ekranı

Rapor parası, çalışanın, doğum ve hastalık gibi sağlık durumlarından dolayı iş göremezlik raporu almasının ardından işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesiyle alınabilmektedir…

SGK tarafından ödenen rapor parası, 1 veya 2 günlük iş göremezlik raporlarında geçerli değildir. İki günden fazla olan raporlarda ise, ücretin ödenebilmesi için raporda mutlaka bir teşhis bulunmak zorundadır. Aksi takdirde rapor parası ödenmeyecektir….

RAPOR PARASI NE ZAMAN ÖDENİR? 

Rapor parası ödeme süresi işverenin ilgili raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirdikten sonra 15 gündür. Bu sürenin ardından rapor parası PTT üzerinden kişinin hesabına yatırılır. Çalışan rapor parası yattıktan sonra bu ücreti, 2 ay içerisinde çekmek zorundadır. Eğer para hesaptan çekilmezse, 2 ayın sonunda tekrar SGK’ya iade edilir. 

RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIR? 

Rapor parasının hesaplanabilmesi için ilk olarak yapılması gereken, ilk üç aylık brüt gelir toplanarak belirlenmesidir. Çalışan, son üç ay içerisindeki prim günü toplanarak belirlenir. Bununla birlikte, raporlu olunan gün sayısından iki gün çıkarılır, bunun sebebi ise rapor parasının raporun kullanıldığı ilk iki gün için verilmiyor olmasıdır. İlk başta hesaplanan ilk üç aylık brüt gelir, son üç ay içerisinde hesaplanan prim günü sayısına bölünür. Ortaya çıkan sayı ile çalışanın raporlu olduğu gün sayısı (iki gün çıkarılarak hesaplanan) çarpılır. Eğer çalışan ayakta tedavi görmüşse, iki ile çarpılıp üçe bölünür. Böylece rapor parası hesaplanmış olur. Rapor parası, e devlet sistemi üzerinden sorgulanabilmektedir. 

RAPOR PARASI NEDİR? 

Sigortalı bir çalışanın, iş kazası, hastalık ve doğum gibi hallerde SGK tarafından görevlendirilmiş sağlık kurum ve kuruluşları veya doktor raporlarında yer alan istirahat süresince çalışamam durumuna geçici iş göremezlik adı verilmektedir. Rapor parası ise, geçici iş göremezlik belgesi alan kişilerin çalışamadığı süre için SGK tarafından çalışana verilen ücrettir. 

rapor-parasi-ne-zaman-odenir.jpg

RAPOR PARASI ALMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELER? 

Rapor parası alabilmeniz için, iş göremezlik belgesi aldığınız tarihten bir yıl önceki süre içinde minimum 90 gün prim yatırmış olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte, bir veya iki günlük iş göremezlik raporları için SGK tarafından bir ücret ödenmemektedir. Bununla birlikte, raporunuzun içeriğinde bir hastalık teşhisi bulunmak zorundadır. Eğer aldığınız raporda bir teşhis bulunuyorsa, Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası ödemeyecektir. Alınan iş göremezlik belgesinin hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirileceği de oldukça dikkat edilmeli. Çünkü bu raporun alındığı sağlık kurumu kendine yakın olan herhangi bir kuruma bildirmiş olabilir. Rapor parasını alabilmeniz için bildirimin yapıldığı sosyal güvenlik kurumunun sizin bağlı olduğunuz kurumunun olması gerekiyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN