T.C. İSTANBUL 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN

2021/500 E.

DAVALI :MARMARA GRUP SOSYAL HİZM. TUR. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.

Adres: Hacıhalil Mah. Yazı Cad. No:46 Kat:4 Gebze/KOCAELİ

Tarafınıza adresinizden ayrıldığınız gerekçesiyle tebligat yapılamamış olup, adres araştırmasından da bir netice alınamadığından dava dilekçesi ve duruşma gününün ilanen tebliğine karar verilmiştir.
Davacı vekili, alt işveren işçisi olarak çalışan Kamber Çınar'ın 21/02/2015 tarihinde vefat etmesi üzerine mirasçıları tarafından İstanbul Anadolu 1.İş Mah. 2015/580 E. sayılı dosyadan kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin alacağı, fazla mesai ücreti talebiyle dava açıldığını, iş mahkemesi kararı ile ödenmesine karar verilen 162.655,87 TL'nin İstanbul Anadolu 7. İcra Müdürlüğü 2021/12717 sayılı dosyasına yatırıldığını, dava dışı işçi ile Bakanlık arasında herhangi bir şekilde sözleşmeye dayalı iş ilişkisi olmadığı, 4857 sayılı Kanun'un 6. maddesi hükmüne göre davalı şirketlerin hepsinin dava konusu miktardan işçi alacakları açısından işçilerin çalıştırıldığı tüm dönemden ve son alt işverenin tamamından sorumlu olması gerektiği, imzalanan sözleşmeler gereğince SGK mevzuatı ve her türlü işçi ve işveren hakkındaki kanunlardan dolayı işçi alınması ve ücretlerinden, haklarının ödenmesi, işçi çıkarılması gibi hadiselerden dolayı tüm sorumlulukların yüklenici firmaya ait olacağından meydana gelen idare zararının rücuen tazmini zorunluluğunun doğduğunu, açıklanan nedenlerle ödeme miktarı olan 162.655,87 TL alacağın fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, ödeme tarihinden itibaren işletilecek ticari faiziyle birlikte davalılardan rücuen tahsilini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı taraflara yükletilmesine karar verilmesi talep edilmiştir.

Bilirkişi raporunda "Davacı vekilinin ödeme tarihinden itibaren faiz talebi, ödeme tarihi itibariyle alacak muaccel hale gelmiş ise de davalılar davacı kurum tarafından temerrüde düşürülmediğinden dava tarihi itibariyle faiz alacağının bulunmadığı, Davalı Saray Yemek San. İnş. Ve Tic Ltd. Şti. vekili, dava dışı işçinin 16.06.2011 tarihli dilekçesi ile kendi isteği ile işten ayrıldığını, 14.07.2011 tarihli ibraname ile müvekkili şirketi ibra ettiğini beyan ve iddia etmiş ise de, dava dışı işçinin SGK kayıtlarının incelenmesinde Saray Yemek Ltd. Şti.deki işinin 30.06.2011 tarihinde sonra erdiği ve ara vermeden 01.07.2011 tarihinde değişen yeni alt işveren Mavi Yemek Üret. Tamz. Ve Araç Kiralama Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. nezdinde işe başladığı, değişen alt işverenlerin işçinin iş sözleşmesini ve doğmuş bulunan işçilik haklarını da devralmış sayıldığından ve iş sözleşmeleri değişen alt işverenle devam edeceğinden, işyerinde çalışması devam eden işçi açısından, feshe bağlı haklar olan ihbar ve kıdem tazminatı ile izin ücreti talep koşullarının gerçekleşmediği, iş mahkemesi kararının da bu doğrultuda olduğu, yani işçi alacaklarının Saray Yemek Ltd. Şti. de geçen süreler içinde hesaplandığı görüldüğünden davalı Saray Yemek Ltd. Şti. vekilinin bu iddiasında haklı olmadığı düşünülmektedir" denilmiştir. Bilirkişi ek raporda; "Davacı vekilinin ödeme tarihinden itibaren faiz talebi, ödeme tarihi itibariyle alacak muaccel hale gelmiş ise de davalılar davacı kurum tarafından temerrüde düşürülmediğinden dava tarihi itibariyle faiz alacağının bulunmadığı, mahkemenin aksi kanaate olması halinde davacının ödeme tarihinden itibaren yasal faiz talep edebileceği kanaatine varılmıştır" şeklinde rapor sunulduğu görülmüştür.

Duruşma Günü olan 28/11/2023 Saat 09:40'da duruşmada bizzat hazır bulunmanız, veya kendinizi bir vekille temsil ettirmeniz, aksi taktirde yargılamaya yokluğunuzda devam olunacağı hususu, Dava Dilekçesi, bilirkişi raporu ve ek raporu ile duruşma günü yerine geçerli olmak üzere ilanen tebliğ olunur.

#ilangovtr BASIN NO: ILN01904914