Rusya'dan kafa karıştıran açıklama: Aşı olanlar hastalığa yakalanabilir

Rusya'dan kafa karıştıran açıklama: Aşı olanlar hastalığa yakalanabilir

Koronavirüse karşı Sputnik V aşısını geliştiren Rusya'dan kafa karıştıran bir açıklama geldi. Rus uzmanlar, aşı yaptıranların da virüse yakalanabileceğini fakat hastalığı daha hafif geçireceklerini açıkladı.

Moderna ve Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği aşı ile Rusya'nın Sputnik V aşısının yüzde 90'ın üzerinde etkili olduğunun açıklanması dünya kamuoyunda heyecan yaratırken, Rusya’dan kafalarda soru işareti oluşturan bir açıklama geldi. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) epidemiyoloji uzmanı Gorelov, koronavirüsün aşısını yaptıran kişilerin Kovid-19’a yakalanabileceklerini, ancak hastalığı daha hafif ve komplikasyonsuz geçireceklerini belirtti.

Gorelov, “Aşıyı yaptıranlar enfekte olabilir, ancak diğer aşılarda da olduğu gibi hastalık farklı seyreder.  Mutlak bir koruma yok, ancak aşılananlarda enfeksiyon daha hafif ve komplikasyonsuz geçer. Bu çok önemli bir faktör” diye konuştu.

Rus uzman, aşı yaptırdıktan sonra koronavirüse yakalanması durumunda kişilerin Kovid-19’ta görülebilen zatürree, kalp, böbrek hasarı, reaksiyon yavaşlaması gibi komplikasyonlar geçirmeyeceklerine dikkat çekti.

"AŞI OLANLAR DA MASKE KULLANMAK ZORUNDA"

Bununla birlikte aşı yapıldıktan sonra dahi maske kullanılması gerektiğini, zira bu şekilde enfekte olma riskinin önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Gorelov, şöyle konuştu:

“Enfekte olmanın temel faktörü sosyal mesafeye uyulmamasıdır, eğer bir kişi büyük dozda virüs kaparsa, hangi bağışıklık olursa olsun dayanamayabilir, bu nedenle insanların kendilerini ve etrafındakileri korumak için kesinlikle maske, eldivenler kullanmaları gerekli.”

PUTİN AŞI YAPTIRMAYACAK

Kremlin Söcüsü Dimitri Peşkov, Rusya'da geliştirilen ve yüzde 95 etkili olduğu açıklanan 'Sputnik V' aşısının Devlet Başkanı Putin'e 'şimdilik' yapılmayacağını açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN