Koronavirüs aşısında bir iyi haber daha: Moderna'nın aşısı yüzde 94,5 etkili

Koronavirüs aşısında bir iyi haber daha: Moderna'nın aşısı yüzde 94,5 etkili

ABD'li ilaç şirketi Moderna'nın yaptığı klinik araştırmada üretilen koronavirüs aşısının yüzde 94,5 etkili olduğu açıklandı.

ABD'nin Massachusetts kenti merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna Inc, geliştirdiği aşının koronavirüsü önlemede oldukça etkili olduğunu söyledi.

30 bin kişiye yapılan iki dozluk aşı çalışmasının yüzde 94,5 etkili olduğu açıklandı.

"İKİ MÜKEMMEL AŞI"

Moderna CEO'su Stephane Bancel, Business Insider'a yaptığı açıklamada "Bunlar, birçok ABD ve dünyaki birçok insana yardımcı olacak iki mükemmel aşı" dedi.

Moderna CEO'su Stephane Bancel, Business Insider'a yaptığı açıklamada "Bunlar, birçok ABD ve dünyaki birçok insana yardımcı olacak iki mükemmel aşı" dedi.

Bancel ürettikleri aşının Pfizer Biontech aşısıyla kıyaslanmasının saflık olacağını nitelerken henüz kıyaslamak için çok erken olduğunun altını çizdi.

ÖNEMLİ AVANTAJI 'KOLAY SAKLANABİLMESİ'

Bancel, Moderna'nın aşısının Pfizer/Biontech aşısına göre önemli bir avantajı olduğunu söyledi.

Moderna'nın aşısının tipik buzdolabı sıcaklıklarında (2-8 derece) bir ay muhafaza edilebildiği belirtilirken, Pfizer'in atışının kuru buz ve özel kaplar gerektiren -70 derece sıcaklıkta saklanması gerektiği belirtildi.

BIONTECH VE PFIZER'İN AŞISI YÜZDE 90 ETKİLİ

Yöneticiliğini Prof. Dr. Uğur Şahin'in yaptığı Alman biyoteknoloji şirketi Biontech ile Amerikan ilaç devi Pfizer tarafından geliştirilen aşı adayının koronavirüse karşı korunmada yüzde 90 etkili olduğu açıklandı.

Biontech ve Pfizer tarafından yapılan açıklamada üçüncü faz klinik deneylerde aşı adayının virüse karşı yüzde 90'ın üstünde koruma sağladığının tespit edildiği belirtilerek gelecek hafta ABD'de Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) hızlandırılmış onay için başvuruda bulunulacağı bildirildi.

Sağlıklı denekler üzerinde yapılan araştırmalardaki ilk bulgulara göre koronavirüse karşı korumanın ikinci dozun uygulanmasından sonra yedinci, tek doz uygulanması halinde ise 28'inci günden itibaren başladığı kaydedildi.

Pfizer Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Albert Bourla faz üç aşamasında alınan ilk sonuçların, aşı adayının Covid-19'u engellediğini ortaya koyduğunu belirterek "Dünyanın en fazla ihtiyaç duyduğu anda aşı programımızda kritik bir eşiğe ulaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

VAKALAR 50 MİLYONU AŞTI

Koronavirüs vaka sayıları dünya genelinde hızla artmaya devam ediyor. Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre dünya genelinde vaka sayısı 50 milyonu aşarken son günlerde günlük yeni vaka sayısı 600 bin seviyelerine yükseldi.

Biontech ve Pfizer’in aşı arzı öngörülerine göre şirketler bu yıl 50 milyon aşı sağlamayı planlarken gelecek yıl ise aşı arzını 1,3 milyar doza çıkarmayı öngörüyor.

Bu açıklamalar üzerine her iki şirketin hisse senetleri ABD piyasalarında yükselirken, Avrupa borsaları da haber üzerine tırmanışa geçti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN