Sadece öksürmek yeterli...Yüzde 98 doğru çıkıyor

Sadece öksürmek yeterli...Yüzde 98 doğru çıkıyor

İngiliz araştırmacılar, insanların öksürük sesini ayırt ederek yüzde 98 oranında doğru tahmin yapan yeni bir Kovid-19 uygulaması geliştirdi.

Bilim insanları, öksürük sesinden insanların Kovid-19'a yakalanıp yakalanmadığı doğru tahmin eden bir algoritma geliştirdi.

ÖKSÜRÜR SESİ İNCELENDİ

Essex Üniversitesi tarafından geliştirilen DeepCough adlı uygulama klinik olarak onaylanmış 8 bin 380 kişinin öksürük sesi örneğinin tanımlandığı belirtildi. Seslerin, geçen yıl İspanya ve Meksika'daki hastanelere başvuran 2 bin 339'u Kovid-19 pozitif kişiye, 6 bin 401'nin ise negatif insanlara ait olduğu belirtildi.

Bilim insanları yaptıkları testler sonucunda uygulamanın bir kişinin Kovid-19 yakalanıp yakalanmadığı yüzde 98 oranında doğru tespit ettiğini söyledi.

DAHA HIZLI, DAHA UCUZ

Bununla birlikte DeepCough uygulamasının benzer bir doğruluk oranına sahip PCR testinden çok daha hızlı, ucuz ve zahmetsiz olduğu için kurumlar ve mağazalar tarafından Covid-19 testi olarak yaygın bir şekilde kullanılabileceği aktarıldı.

"BİR OYUN DEĞİŞTİRİCİ"

Çalışmanın yöneticisi Dr. Javier Andreu-Perez, DeepCough uygulaması ile ilgili şunu söyledi: Salgınla mücadele kapsamında, umut vaat eden sonuçlara sahip uygulamamız gerçekten bir oyun değiştirici olabilir. Uygulaması diğer testlere göre, çok kolay ve daha hızlı sonuç veriyor. Çalışmamız, akıllı biyometrik sistemlerin geliştirilmesinin Kovid-19 ve diğer salgın hastalıklar için ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN