Alzheimer'ı tarihe gömmek için her gün yemek yeter! Güçlü bir hafızanın anahtarı

Alzheimer'ı tarihe gömmek için her gün yemek yeter! Güçlü bir hafızanın anahtarı

Çoğunlukla yaşlılıkla birlikte beyin hücrelerinin ölmesi sonucunda hafıza kaybı ve bunamaya sebep olan alzheimer; yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı da artar. Ancak doğru beslenme ile bu hastalığın etkisi azaltılabilir. İşte alzheimera iyi gelen o besinler...

Demans ve Alzheimer hastalığının, diyet ve beslenme dahil olmak üzere genetik, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet ve obezite gibi sağlık durumları da bilişsel gerilemeye katkıda bulunabilir ve genellikle yediğiniz yiyeceklerden etkilenir. İyi beslenmenin ve çok sayıda sağlıklı yiyecek yemenin, yaşlandıkça bunama ve Alzheimer hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

İşte bilişsel gerilemeyle savaşabilecek ve yaşlandıkça sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilecek 6 yiyecek:

cilt-bakimi-icin-bu-besinleri-yiyin-3336-1.jpg

1. YEŞİL YAPRAKLI BESİNLER

Karalahana, ıspanak ve pazı, folat ve B9 gibi temel B vitaminleri açısından zengin olan ve depresyonu azaltırken bilişi de güçlendiren bazı yapraklı yeşilliklerdir.

dunyanin-her-yerinden-9-essiz-meyve-2510919b-6ad7-4b45-b163-3964d2eb9f32.webp

2. MEYVELER

Ahududu, yaban mersini, böğürtlen ve kirazların tümü, serbest radikallerin tetiklediği beyin hasarının ilerlemesini durduran antosiyanin adı verilen bir flavonoid içerir. Bu ve diğer yemişler aynı zamanda antioksidanlar ve enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan ve iyi beyin sağlığınızı korumanıza yardımcı olan zengin vitaminlerle doludur.

org-kavrulmus-findik-kg47.jpg

3. FINDIK

Fındık, badem, ceviz, kaju fıstığı ve yer fıstığı, sağlıklı yağlar, magnezyum, E vitamini ve B vitaminleri ile yüklüdür, bunların hepsinin iyi bilişi geliştirdiği ve demans belirtilerini ortadan kaldırdığı gösterilmiştir. Haftada en az 5 porsiyon fındık tüketen 70 yaş üstü kadınların, aynı yaş grubundaki fındık yemeyen kadınlara göre önemli ölçüde daha iyi beyin sağlığına sahip olduğu gösterilmiştir.

ch7robyixu3ng9fq-637133035618069058.jpg

4. OMEGA-3'LER

Zeytinyağı, keten tohumu ve ton balığı, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, beyninizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan DHA'lı omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalara örnektir. Pek çok çalışma, omega-3'lerin bunamayla mücadelede ve bunamayı önlemede etkili olduğunu kanıtlıyor ve iyi bir beyin sağlığı elde etmek için günde 200 mg DHA alınmasını öneriyor.

image-750x-5fe9fc1c2ebd2.jpg

5. TURPGİLLER

Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası ve diğer turpgillerden sebzeler, bilişsel gerileme, beyin atrofisi ve bunama ile bağlantılı bir amino asit olan homosistein düzeylerini düşürme yeteneğine sahip B vitaminleri ve karotenoidler açısından yüksektir. Turpgillerden sebzeleri sarımsak ve zeytinyağında sotelemeyi deneyin veya bu süper yiyecekleri smoothie'lere, çorbalara ve çeşnilere gizlice sokun.

baharatlar-tarladan-sofraya.jpg

6. BAHARATLAR

Adaçayı, kimyon ve tarçın gibi baharatlar, yemeklere çeşni vermek için kullanıldığında harika bir tada sahiptir ve ayrıca hafıza ve beyin sağlığı için sayısız fayda sağlayan çok sayıda polifenol içerirler. Bunlar gibi baharatlar, beyin plağını yok etme ve bilişsel bozukluğu ve Alzheimer'ı önlemek için iltihaplanmayı azaltma yeteneğine sahiptir. Baharat rafınızı, beyninizi sağlıklı tutarken yemeklerinizi canlandırabilecek çeşitli baharatlarla doldurmaya başlayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN