Başka çare kalmadı

Başka çare kalmadı

Türkiye’nin salgınla mücadele gündeminde karar anı... Elde aşı imkanı bulunmasına rağmen tablo kırmızı eşiğin üstünde, toplumsal bağışıklık hedefi uzakta ve aşı karşıtları ortadayken yeni dönüm noktasına gelindi. Kara kış etkisinin vakaları patlatacağını belirten uzmanlar ‘18 yaş üstündeki ciddi bir grup hâlâ dozlarını yaptırmadı’ dedi. Artık kaçınılmaz hale gelen çağrıyı yaptı.

EDA SANĞU

Salgın sürerken atılan normalleşme adımlarıyla tetiklenen vakalar tabloya yansıyor. Pozitiflerin sayısı 28-30 bin bandındayken iki doz aşılama toplumsal bağışıklık sınırının gerisinde kaldı. Süresi dolanların çoğalması ve varyantlar da riski artırıyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 18 yaş üstündeki ciddi bir grubun hâlâ aşılanmadığını belirtti. Kışın salgının kontrol edilebilmesi için aşının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

OKULLARI ANCAK 'HAVUZLANMIŞ PCR İLE AÇIK TUTABİLİRİZ'

Delta’dan daha bulaşıcı olan AY 4.2’yi işaret eden İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de “Bu varyantın Türkiye’ye gelmesiyle olay değişebilir. Kapalı ortamlardayız, hiçbir kısıtlama yok. Bu nedenle çok daha yüksek vakalara ulaşılabilir” dedi. Okullardaki hassas durumun altını çizen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise “Gruplar halinde testi öngören havuzlanmış PCR yöntemi sınıfların açık tutmak için bir seçenek” diye konuştu.

birincisayfa.jpg

Bu gidişatın sonu ‘zorunlu aşı’

Kovid ve grip vakalarının birlikte seyredeceği kış ayları için toplumsal bağışıklığın bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini belirten Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener “Aşının zorunlu hale getirilmesi lazım. Yoksa vaka ve ölüm sayıları tırmanacak” dedi.

Vaka sayısının 30 bin sınırına dayanmasının ardından, kış mevsimiyle birlikte grip vakalarının da artacağı uyarısında bulunan uzmanlar, aşının önemine dikkat çekti.

Kovid aşısının zorunlu hale gelmesi gerektiğini savunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener “18 yaş üzerindeki ciddi bir grup hala aşı yaptırmadı. Kış aylarında toplumsal bağışıklığı kontrol altına alabilmek için yaş grubundan bağımsız olarak aşının mutlaka zorunlu hale getirilmesi lazım. Yoksa vaka ve ölüm sayılarında tırmanış göreceğiz. Kış dönemi zor geçecek” dedi.

Okullarda vakaların arttığını söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da ‘havuzlanmış’ yeni gruplar oluşturulup öğrencilere düzenli test yapılmasını istedi. Yavuz “Hızlı test yerine, havuzlanmış yöntemle tükürükten PCR testi daha akılcı bizim ülkemiz için, hem ekonomik, hem de kolay örnek alma anlamında” önerisinde bulundu. Dünyada endişeye neden olan yeni AY 4.2. varyantına karşı uyaran İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Tükek de “Bulaşıcılığı çok daha yüksek, ülkemize gelmesiyle olay değişebilir. Hele kapalı ortamlarda korumasız alandayız hiçbir kısıtlama yok. Çok daha yüksek bir vaka sayısına ulaşılabilir” ifadelerini kullandı.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN