Bedenin İşaretleri: Çatlak, Uçuk, Sivilce, Kepek Neyin Belirtisi? İşte Vücuttaki Sinyallerin Anlamı

Bedenin İşaretleri: Çatlak, Uçuk, Sivilce, Kepek Neyin Belirtisi? İşte Vücuttaki Sinyallerin Anlamı

Yazın zayıflamak için yapılan diyetin dengeli ve besleyici bir diyet olmasının önemi çok büyük. Diyet yapayım derken vücut için gerekli besin maddelerinden yoksun bir diyet, çeşitli hoş olmayan semptomlara neden olabilir.

Bu semptomlar, vücudunuzun potansiyel vitamin ve mineral eksikliklerini iletme şeklidir. Bunları tanımak, diyetinizi buna göre ayarlamanıza yardımcı olabilir. Bu yazıda vitamin ve mineral eksikliklerinin en yaygın 8 belirtisini ve bunların nasıl ele alınacağını gözden geçirmektedir.

kirilan-tirnak.jpg

KIRIK SAÇ VE TIRNAKLAR

Çeşitli faktörler kırılgan saçlara ve tırnaklara neden olabilir. Bunlardan biri biotin eksikliğidir.

B7 vitamini olarak da bilinen biotin , vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Biyotin eksikliği çok nadirdir, ancak meydana geldiğinde, kırılgan, incelme veya saç ve tırnakların ayrılması en belirgin semptomlardan bazılarıdır.

Biyotin eksikliğinin diğer semptomları arasında kronik yorgunluk, kas ağrısı, kramplar ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma yer alır.

Hamile kadınlar, çok sigara içenler veya içki içenler ve Crohn hastalığı gibi sindirim bozuklukları olan kişiler, biyotin eksikliği geliştirme riski en yüksek olanlardır .

Ayrıca, uzun süreli antibiyotik kullanımı ve bazı nöbet önleyici ilaçlar bir risk faktörüdür.

Çiğ yumurta akı yemek de biotin eksikliğine neden olabilir. Bunun nedeni, çiğ yumurta akı biyotine bağlanan ve emilimini azaltabilen bir protein olan avidin içermesidir.

Biyotin açısından zengin besinler arasında yumurta sarısı, sakatatlar, balık, et, süt ürünleri, kuruyemişler, tohumlar, ıspanak, brokoli, karnabahar, tatlı patates, maya, kepekli tahıllar ve muz bulunur.

agiz-yarasi.jpg

AĞIZ KENARINDA YADA İÇİNDE YARALAR

Ağız içindeki ve çevresindeki lezyonlar kısmen bazı vitamin veya minerallerin yetersiz alımına bağlı olabilir.

Örneğin, yaygın olarak ağız yaraları olarak da adlandırılan ağız ülserleri, genellikle demir veya B vitaminlerindeki eksikliklerin sonucudur.

Küçük bir çalışma, ağız ülseri olan hastaların düşük demir seviyelerine sahip olma ihtimalinin iki katı gibi göründüğünü belirtiyor.

Başka bir küçük çalışmada, ağız ülseri olan hastaların yaklaşık %28'inde tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) ve piridoksin (B6 vitamini) eksiklikleri vardı.

Ağız köşelerinin çatlamasına, bölünmesine veya kanamasına neden olan bir durum olan açısal keilit, aşırı tükürük veya dehidrasyondan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, yetersiz demir ve B vitaminleri, özellikle riboflavin alımından da kaynaklanabilir.

Demir açısından zengin besinler arasında kümes hayvanları, et, balık, baklagiller, koyu yapraklı yeşillikler, kabuklu yemişler, tohumlar ve kepekli tahıllar bulunur.

İyi tiamin, riboflavin ve piridoksin kaynakları arasında tam tahıllar, kümes hayvanları, et, balık, yumurta, süt ürünleri, sakatatlar, baklagiller, yeşil sebzeler, nişastalı sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar bulunur.

dis-eti.jpg

KANAYAN DİŞ ETİ

Bazen diş eti kanamasının temelinde sert bir diş fırçalama tekniği vardır, ancak C vitamininden yoksun bir diyet de suçlanabilir.

C vitamini, yara iyileşmesinde ve bağışıklıkta önemli bir rol oynar ve hatta hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bir antioksidan görevi görür.

Vücudunuz kendi başına C vitamini yapmaz, bu nedenle yeterli düzeyde tutmanın tek yolu diyettir.

Yeterince taze meyve ve sebze tüketen kişilerde C vitamini eksiklikleri nadirdir. Bununla birlikte, birçok insan her gün yeterince meyve ve sebze yemiyor .

Bu, sağlıklı popülasyonların rutin taramalarını yapan çalışmaların neden nüfusun %13-30'unda düşük C vitamini düzeylerini tahmin ettiğini ve insanların %5-17'sinin eksik olduğunu açıklayabilir.

Diyet yoluyla uzun süre çok az C vitamini tüketmek, diş eti kanaması ve hatta diş kaybı gibi eksiklik belirtilerine neden olabilir.

Şiddetli C vitamini eksikliğinin bir diğer ciddi sonucu da, bağışıklık sistemini baskılayan, kasları ve kemikleri zayıflatan, insanları yorgun ve uyuşuk hissettiren iskorbüttür.

C vitamini eksikliğinin diğer yaygın belirtileri arasında kolay morarma, yavaş yara iyileşmesi, kuru pullu cilt ve sık burun kanaması bulunur.

kepek.jpg

SAÇLARDA KEPEK OLUŞUMU

Seboreik dermatit (SB) ve kepek, vücudunuzun yağ üreten bölgelerini etkileyen aynı cilt bozuklukları grubunun bir parçasıdır.

Her ikisi de kaşıntılı, pullanan deriyi içerir. Kepek çoğunlukla kafa derisi ile sınırlıdır, oysa seboreik dermatit yüz, üst göğüs, koltuk altı ve kasıkta da görülebilir.

Bu cilt bozukluklarının olasılığı yaşamın ilk 3 ayında, ergenlik döneminde ve yetişkinliğin ortalarında en yüksektir.

Araştırmalar, her iki durumun da çok yaygın olduğunu göstermektedir. Bebeklerin %42'si ve yetişkinlerin %50'si bir noktada kepek veya seboreik dermatitten muzdarip olabilir.

Kepek ve seboreik dermatit, pek çok faktörden kaynaklanabilir ve bunlardan biri besin açısından zayıf bir diyettir. Örneğin, düşük kan çinko, niasin (B3 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) ve piridoksin (B6 vitamini) düzeylerinin her biri bir rol oynayabilir.

Besin açısından zayıf bir diyet ile bu cilt koşulları arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılmasa da, kepek veya seboreik dermatiti olan kişiler bu besinlerden daha fazla tüketmek isteyebilir.

Niasin , riboflavin ve piridoksin bakımından zengin besinler arasında tam tahıllar, kümes hayvanları, et, balık, yumurta, süt ürünleri, sakatatlar, baklagiller, yeşil sebzeler, nişastalı sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar bulunur.

Deniz ürünleri, et, baklagiller, süt ürünleri, kuruyemişler ve kepekli tahılların tümü iyi çinko kaynaklarıdır.

sac-dokulmesi.jpg

SAÇ DÖKÜLMESİ

Saç dökülmesi çok yaygın bir semptomdur. Aslında, yetişkinlerin %50'ye kadarı 50 yaşına geldiklerinde saçlarının döküldüğünü bildirmektedir.

Aşağıdaki besinlerden zengin bir diyet saç dökülmesini önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Ütü. Bu mineral, saç köklerinde bulunan DNA da dahil olmak üzere DNA sentezinde yer alır . Çok az demir saçın büyümesinin durmasına veya dökülmesine neden olabilir.

Çinko. Bu mineral, saç büyümesi için gerekli olan iki süreç olan protein sentezi ve hücre bölünmesi için gereklidir. Bu nedenle çinko eksikliği saç dökülmesine neden olabilir.

Linoleik asit (LA) ve alfa-linolenik asit (ALA) Bu esansiyel yağ asitleri saç büyümesi ve bakımı için gereklidir. Niasin (B3 vitamini). Bu vitamin saçı sağlıklı tutmak için gereklidir. Saçın küçük yamalar halinde döküldüğü bir durum olan alopesi, niasin eksikliğinin olası bir belirtisidir.

Biyotin (B7 vitamini). Biotin, eksik olduğunda saç dökülmesine neden olabilen başka bir B vitaminidir.
Et, balık, yumurta, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahıllar iyi demir ve çinko kaynaklarıdır.

Niasin açısından zengin besinler arasında et, balık, süt ürünleri, kepekli tahıllar, baklagiller, fındık, tohumlar ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur. Bu besinler aynı zamanda yumurta sarısı ve organ etinde de bulunan biotin açısından zengindir.

Yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, kepekli tahıllar ve bitkisel yağlar LA açısından zenginken ceviz, keten tohumu, chia tohumu ve soya fıstığı ALA açısından zengindir.

Birçok takviye saç dökülmesini önlediğini iddia ediyor. Birçoğu, diğerlerine ek olarak yukarıdaki besinlerin bir kombinasyonunu içerir.

Bu takviyelerin, yukarıda belirtilen besinlerde belgelenmiş eksiklikleri olan kişilerde saç büyümesini artırdığı ve saç dökülmesini azalttığı görülmektedir. Ancak bir eksiklik olmadığında bu tür takviyelerin faydaları hakkında çok sınırlı araştırma bulunmaktadır.

Ayrıca, eksiklik olmadığında vitamin ve mineral takviyesi almanın saç dökülmesine yardımcı olmaktan ziyade daha da kötüleştirebileceğini belirtmekte fayda var.

Örneğin, saç uzatma takviyelerine sıklıkla eklenen iki besin maddesi olan fazla selenyum ve A vitamini, her ikisi de saç dökülmesiyle ilişkilendirilmiştir.

Sağlık uzmanınız bir eksikliği onaylamadıkça, takviyeler yerine bu besinlerden zengin diyetleri tercih etmek en iyisidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN