Çalışma: Evcil hayvanlar sahiplerine ‘tehlikeli böcekler’ geçiriyor

Çalışma: Evcil hayvanlar sahiplerine ‘tehlikeli böcekler’ geçiriyor

Yeni yapılan bir çalışmada, birçok insanın evinden eksik etmediği evcil kedi ve köpeklerin sahiplerine ilaca dirençli böcekler geçirdiği ortaya koyuldu. Araştırmacılar, evcil hayvan sahibi yüzlerce hastadan alınan örneklerin bulguları yansıttığını söylüyor.

Sağlıklı köpekler ve kediler, çoklu ilaca dirençli organizmaları hastanede yatan sahiplerine geçiriyor olabilir. Danimarka’da yapılacak Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Kongresi'nde sunulacak yeni araştırmaya göre, insanlar bu tehlikeli mikropları evcil hayvanlarına aktarıyor olabilir. Ancak araştırmacılar, çapraz enfeksiyon riskinin şu anda düşük olduğunu vurguladı.

‘BULGULARIMIZ DOĞRULUYOR’

2 bin 800'den fazla hastanede yatan hasta ve onlara eşlik eden hayvanlar üzerinde yapılan çalışma, Almanya, Charite Üniversite Hastanesi'nden Dr. Carolin Hackmann tarafından yürütülürken, Hackmann, "Bulgularımız, evcil hayvanlar ve sahipleri arasında çoklu ilaca dirençli organizmaların paylaşımının mümkün olduğunu doğruluyor" dedi.

ENDİŞE KAYNAĞI

Birden fazla antibiyotikle tedaviye direnen bakteriler olan çoklu ilaca dirençli organizmaların potansiyel rezervuarları olarak evcil hayvanların rolü dünya çapında büyüyen bir endişe kaynağı olarak görülüyor. Enfeksiyona neden olan mikroplar, bulaştığı insanı ilaca dirençli hale geldiğinde öldürebiliyor. Tahminler, antimikrobiyal dirençli enfeksiyonların yaklaşık 1,3 milyon ölüme neden olduğunu ve 2019'da dünya çapında yaklaşık 5 milyon ölümle ilişkili olduğunu gösteriyor.

YÜZDE 30’UNDA BAKTERİ ÇIKTI

Araştırmacılar, kedi ve köpeklerin MDRO'ların yayılmasında rol oynayıp oynamadığını görmek için hastanede yatan 2 bin 891 hastadan ve evlerinde yaşayan köpek ve kedilerden sürüntü topladı.

Numunelerdeki bakteri türlerini ve ilaca dirençli genleri belirlemek için genetik dizileme kullanılırken, hastanede yatan hastaların yüzde 30'unda ilaca dirençli bakteriler çıktı. Öte yandan, bakteri çıkan hastalarda köpek sahibi olma oranı yüzde 11 ve kedi sahibi olma oranı yüzde 9 olarak kaydedildi. Evcil hayvan sahiplerinden, hayvanlarının sürüntü örneklerini göndermeleri istenirken, bu numunelerde köpeklerin yüzde 15'inde ve kedilerin yüzde 5'inde dirençli bakteri çıktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN