Canan Karatay gizli reçetesini açıkladı! Bir tane yemek bağışıklığı fullüyor!

Canan Karatay gizli reçetesini açıkladı! Bir tane yemek bağışıklığı fullüyor!

Yaptığı her açıklama ile gündeme bomba gibi düşen Canan Karatay, yine son yaptığı açıklama ile dikkatleri bir kez daha üzerine çekmeyi başardı. Açıklamaları ile ezberleri bozan Prof. Dr. Canan Karatay bombayı patlattı. Bakın açıklamasında neyi vurguladı?

Ülkemizde adından sıkça söz ettiren doktorlardan biri olan Canan Karatay sağlıklı yaşam adına bir takım tavsiyelerde bulundu. Özelikle sağlıkla ve sağlıklı beslenmeyle ilgili verdiği bilgilerle tanınan ve açıklamalarıyla uzun süre gündemi meşgul eden Prof. Canan Karatay, yine şaşırttı.

Karatay' a göre düzenli bir şekilde her gün yumurta tüketilmesini tavsiye etti. Yumurta, ‘süper gıda’ olarak tanımlanan birkaç yiyecekten biridir. Bir yumurtanın hem beyazı hem de sarısı, proteinler, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere besinler açısından son derece zengindir. Yumurta, protein, B vitaminleri (özellikle B12), A vitamini, demir, selenyum ve çinko gibi besinler açısından zengin bir kaynaktır. Bu besinler, bağışıklık sistemini destekleyen ve vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artıran önemli besin öğeleridir. Özellikle yumurta sarısında bulunan lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve bağışıklık sistemini destekleyebilir.

YUMURTANIN FAYDALARI

2852963-810x458.jpg

1. YUMURTA BESİN ZENGİNİDİR

Yumurtaların bir dizi temel vitamin ve mineralle dolu olduğu gerçeğiyle başlayalım.

Ortalama 2 yumurta porsiyonu şunları içerir:

  • Günlük D vitamini ihtiyacınızın %82'si
  • Günlük folat ihtiyacınızın %50'si
  • Günlük riboflavin (Vitamin B2) gereksinimlerinizin %25'i
  • Günlük selenyum gereksinimlerinizin %40'ı

Yumurtalar aynı zamanda yararlı miktarlarda A, E, B5, B12 vitaminlerinin yanı sıra demir, iyot ve fosfor içerir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenizi desteklemek için tüm hayati besinler.

2. YUMURTALAR MÜKEMMEL KALİTEDE PROTEİN SAĞLAR

Yumurtalar yaygın olarak değerli bir kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilir. Proteinler, yaklaşık 6.3 gram protein içeren tek bir yumurta ile kas ve dokunun gücü ve onarımı için gerekli olan yaşamın yapı taşlarıdır. Yumurtadaki proteinin güçlü avantajı, etkili kas büyümesini, iyileşmesini ve bakımını desteklemek için yumurtaların dokuz temel amino asidin tamamını yeterli miktarlarda içermesiyle bağlantılıdır. Diğer bazı yiyecekler orantılı olarak yumurtadan daha fazla protein içerirken, yumurtadaki proteinin yüksek kalitesi ve biyoyararlanımı gerçekten rakipsizdir.

yumurta-pisirme-yontemleri-52b3e01d-f93e-4fd8-bd2c-e99896dc2ad3.webp

3. YUMURTALAR “İYİ” KOLESTEROL DÜZEYLERİNİ ARTIRIR

Yumurtalar, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) seviyelerini veya yaygın olarak bilindiği şekliyle "iyi" kolesterolü artırmaya yardımcı olur ve bu, yumurtaların kalp hastalığı riski üzerinde çok az etkisinin veya hiç etkisinin bulunmamasının nedenlerinden biridir. Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya "kötü" kolesterol kalp sağlığını riske atabilir. Doymuş yağlar ve derin yağda kızartılmış paket yiyecekler gibi trans yağlar yüksek yemekler, LDL kolesterol risk düzeylerinin artması söz konusu olduğunda başlıca suçlulardır.

4. YUMURTALAR HARİKA BİR D VİTAMİNİ KAYNAĞIDIR

Yumurta sarısı, doğal olarak D vitamini içeren bir avuç gıdadan biridir. İki yumurta porsiyonu, önerilen günlük D vitamini alımınızın %82'sini sağlar ve bu da yumurtaları bu temel vitaminin çok önemli bir kaynağı haline getirir. Bazen "güneş ışığı vitamini" olarak adlandırılan D vitamini, kalsiyum ve fosforun emilmesinde önemli bir rol oynar. Bu da onu sağlıklı kemiklerin ve dişlerin korunması için gerekli kılar. D vitamini ayrıca sağlıklı kas fonksiyonunu ve bağışıklık sistemi bakımını desteklemeye yardımcı olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN