Çocuklarımızı Öldürüyor! Aniden Geliyor... Beklenmedik Ölüme Dikkat! Bu Belirtileri Görmezden Gelmeyin...

Çocuklarımızı Öldürüyor! Aniden Geliyor...  Beklenmedik Ölüme Dikkat! Bu Belirtileri Görmezden Gelmeyin...

Gençlerde ani ölüm nadirdir, ancak risk altındakiler önlem alabilir. Risk faktörleri, nedenleri ve tedavileri hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için çocuklarda ve ergenlerde kalp kaynaklı ölümleri ve belirtilerini sizler için derledik...

ANİ KALP ÖLÜMÜ NEDİR?

Ani kalp ölümü, tüm kalp aktivitesinin hızlı ve beklenmedik bir şekilde sona ermesidir. Solunum ve kan akışı hemen durur. Saniyeler içinde kişi bilincini kaybeder ve ölür.

Ani kalp ölümü, ani kalp durması (SCA) ile aynı şey değildir. SCA , düzensiz kalp ritmi nedeniyle ani kalp aktivitesi kaybıdır. Hızlı ve uygun tıbbi bakım ile hayatta kalmak mümkündür.

cocuk.jpg

ÇOCUKLARDAKİ ANİ KALP ÖLÜMLERİ GENETİK Mİ?

Ergenlerde ve genç erişkinlerde ani ölüm meydana geldiğinde, bunun nedeni bazen genetik kalp hastalığı gibi teşhis edilmemiş kalp rahatsızlıklarıdır. Tespit edilmeyen kalp sorunu, genç bir kişinin rekabetçi sporlar yapmak gibi fiziksel aktivite sırasında aniden ölmesine neden olabilir. Ancak bazen efor sarf etmeden ani kardiyak ölüm meydana gelebilir.

GENÇLERDE ANİ KARDİYAK ÖLÜMLERİ NEDEN YAYGINDIR?

Ani kardiyak ölümlerin çoğu yaşlı erişkinlerde, özellikle de kalp hastalığı olanlarda görülür. Ancak ani kalp durması genç sporcularda önde gelen ölüm nedenidir. Tahminler değişiklik gösteriyor, ancak bazı raporlar her yıl 50.000 genç sporcudan 1'i ile 80.000 genç sporcudan 1'inin ani kardiyak ölümden öldüğünü gösteriyor.

cocuklarda-kalp-hastaligi.jpg

GENÇLERDEKİ ANİ KARDİYAK ÖLÜMÜ NEDEN GÖRÜLÜYOR?

Ani kalp ölümü genellikle kalpteki hatalı elektriksel sinyalleşmeden kaynaklanır. Çok hızlı bir kalp atışı, alt kalp odacıklarının (ventriküller) kan pompalamak yerine gereksiz yere titremesine neden olur. Bu düzensiz kalp ritmine ventriküler fibrilasyon denir.

Kalbi zorlayan veya kalp dokusuna zarar veren herhangi bir durum ani ölüm riskini artırabilir. Gençlerde ani kalp ölümüne yol açabilecek bazı durumlar şunlardır:

Kalınlaşmış kalp kası (hipertrofik kardiyomiyopati): Gençlerde ani kalp ölümünün en yaygın nedeni, kalp kasının çok kalınlaşmasına neden olan bu genetik durumdur. Kalınlaşma, kalbin kan pompalamasını zorlaştırır ve hızlı kalp atışlarına neden olabilir.

Kalp ritmi bozuklukları: Uzun QT sendromu, hızlı, kaotik kalp atışlarına neden olabilen bir kalp ritmi durumudur. Özellikle gençlerde açıklanamayan bayılma ve ani ölümle bağlantılıdır. Uzun QT sendromu doğumda mevcut olabilir (konjenital uzun QT sendromu) veya altta yatan bir tıbbi durum veya ilaçtan (edinilmiş uzun QT sendromu) kaynaklanabilir.

Ani kardiyak ölüme neden olabilen diğer kalp ritmi bozuklukları arasında Brugada sendromu ve Wolfe-Parkinson-White sendromu bulunur.

Künt göğüs yaralanması: Ani kalp ölümüne neden olan göğüse sert bir darbe commotio kordis olarak adlandırılır. Spor malzemeleri veya başka bir oyuncu tarafından göğsüne sert bir şekilde vurulan sporcularda Commotio cordis oluşabilir. Bu durum kalp kasına zarar vermez. Bunun yerine, kalbin elektrik sinyalini değiştirir. Göğüse gelen darbe, sinyal döngüsünde belirli bir zamanda vurursa ventriküler fibrilasyonu tetikleyebilir.

Doğumda mevcut olan kalp yapısı sorunu (doğuştan kalp kusuru): Bazı insanlar kalp ve kan damarlarında kan akışını azaltabilecek ve ani kalp ölümüne yol açabilecek değişikliklerle doğarlar.

cocuklar.jpg

EBEBEYNLER, ANTRENÖRLER GENÇLERİN ANİ KALP ÖLÜMÜ RİSKİ ALTINDA OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLAR?

Çoğu zaman, ani kardiyak ölüm uyarı vermeden gerçekleşir. Uyarı işaretleri ortaya çıktığında, tanınmayabilir. Not alın ve aşağıdakilere sahip herhangi biri için bir sağlık kontrolünün gerekli olup olmadığını sorun:

Açıklanamayan bayılma (senkop): Aktivite veya egzersiz sırasında meydana gelen bayılma, bir kalp sorunu olduğu anlamına gelebilir.

Nefes darlığı veya göğüs ağrısı: Bu belirtiler bir kalp probleminin işareti olabilir. Ancak bunlara astım neden olabilir, bu nedenle kapsamlı bir sağlık değerlendirmesi almak önemlidir.

Ailede ani kardiyak ölüm öyküsü: Ailede ani kardiyak ölüm öyküsü olması, bir kişinin aynı tip kalp olayına sahip olma olasılığını artırır. Ailede açıklanamayan ölüm öyküsü varsa, tarama seçenekleri hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN