Domates sevmeyenler bile bu haberi duyunca tabak tabak yiyecek! İşte domatesin hiç bilmediğiniz 5 faydası

Domates sevmeyenler bile bu haberi duyunca tabak tabak yiyecek! İşte domatesin hiç bilmediğiniz 5 faydası

Bugün Türk mutfağının olmazsa olmazı gibi görünen domates aslında sonradan gelmiş. Anavatanı Peru olsa da, dünyaya yayıldığı yer Meksika. Küçük büyük hepimizin severek tükettiği domates, sağlığımız söz konusu olduğunda da büyük bir role sahip. İşte o faydalarından bazılarını sizler için derledik...

Düşük kalorili olması ve neredeyse sıfır yağ içermesi nedeniyle zayıflama diyetlerinin aranılan sebzesi olan domates; C vitamini, potasyum, K vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir ve folat gibi çeşitli vitamin ve minerallerin kaynağı. Gelin hep beraber domatesin sağlık için faydalarını öğrenelim...

1. DOMATESLER SİNDİRİM SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Domatesler, sindirim sularının önemli bir bileşeni olan iyi klorür kaynaklarıdır. Bir rapor ayrıca domateslerdeki likopenin mide kanserini önlemedeki etkinliğinden de bahsediyor. Domateslerdeki lif burada da yardımcı olur. 100 gram domates size 2 gram lif (hem çözünür hem de çözünmez lif) vererek bağırsak sağlığını daha da iyileştirir. Domates gibi antioksidan bakımından zengin besinler yemek de mide zarının iltihaplandığı bir durum olan gastrit ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

62faa10479da3e22404dfe0a.webp

2. DOMATES DİYABETİ YÖNETMEYE YARDIMCI OLUR

Domates, diyabetik diyetin önemli bir parçasıdır. Bunun nedeni, bunların tümü diyabetik semptomları hafifletmeye yardımcı olan demir ve C ve E vitaminleri açısından zengin olmalarıdır. Domateslerin ayrıca düşük bir glisemik indeksi (belirli bir yiyeceğin kan şekerini yükseltme yeteneği) vardır ve bu şeker hastaları için bir bonus olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre, uzun süreli domates takviyesi diyabetli hastalarda faydalı etkilerle ilişkilendirildi. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması garanti edilse de, bulgu umut vericidir. İranlı bir araştırma, her gün 200 gram çiğ domates tüketmenin tip 2 diyabet hastalarında kan basıncı seviyeleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğu sonucuna varmıştır. Domateslerdeki likopenin diğer bileşiklerle birlikte diyabet hastalarında oksidatif stres üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bulundu.

3. DOMATES İDRARDA TAŞ OLUŞUMUNU ÖNLEYEBİLİR

Ülkemizdeki bir araştırmaya göre, taze domates suyu idrarda taş oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

domates-ffxm-cover.jpg

4. DOMATES SAFRA TAŞLARINI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR

Michigan Eyalet Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, domates tüketmek böbrek taşı riskinin yanı sıra safra taşı riskini de azaltabilir. Safra taşlarını önlemek için domatesleri diyetinize dahil etmenin birkaç yolu, çorbalarınıza ve yahnilerinize konserve veya haşlanmış versiyonları eklemek olabilir. Ayrıca taze salsa yapabilir ve salatalara, etlere veya yumurtalara tepesi olarak domates ekleyebilirsiniz.

5. DOMATES KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Günde sadece iki bardak domates suyu içmek kemiklerinizi güçlendirebilir ve osteoporozu önleyebilir. Daha önce tartışıldığı gibi, domatesler beta-karoten bakımından zengindir. Bu besin, yutulduğunda, kemik büyümesi ve bakımı için gerekli olan vitamin olan A vitaminine dönüşür. Domateslerde bulunan C vitamini, kemik oluşumu ve bağ dokusunun sentezi için de çok önemlidir. C vitamini eksikliği, az gelişmiş kemiklere yol açabilir. Vitamin, postmenopozal kadınlarda da azalmış kemik kaybıyla ilişkilendirilmiştir. Domateslerdeki lutein bile, kemik sağlığını artırmaya yardımcı olan kolajen oluşumunu destekler. Domates, D vitamini ile birlikte kemik metabolizmasında önemli bir rol oynayan K vitamini açısından da zengindir. Ayrıca kemik mineral yoğunluğunu artırarak kırık olasılığını azaltır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN