Mahkemeden diğer hastalara emsal karar: 122 bin liralık ilacı devlet ödeyecek

Mahkemeden diğer hastalara emsal karar: 122 bin liralık ilacı devlet ödeyecek

İzmir’de kanser hastası Y.K.’nin SGK’nın ödemeyi reddettiği 6 bin 330 euroluk ilaç için açtığı dava dosyasını inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10’uncu Hukuk Dairesi, hastanın yaşamına yönelik ciddi tehlike bulunduğunu göz önünde tutarak, dava sonuçlanıncaya kadar ilacın parasının SGK tarafından ödenmesine hükmetti.

İzmir’de eşinin tekstil atölyesinde çalışan Y.K.’ye (38) Mart 2020’de, bir meme kanseri türü olan ‘meme ucu areola malign neoplazmı’ teşhisi koyuldu. 2 memesi 5 Mart’ta alındıktan sonra hastalığı nükseden Y.K.’ye, doktorlar kutusu 6 bin 330 euro olan (122 bin lira) ‘Lynparza’ isimli ilacı 6 ay ile 1 yıl süreyle kullanmasını önerdi. Y.K., avukatları Ahmet Deha ve Kübra Hande İmal aracılığıyla 29 Eylül’de, ilacın karşılaması için SGK’ya başvuruda bulundu.

Kurum 4 Ekim’de ilacı karşılamayacağını bildirdi. Y.K. bu kez ilacın bedelinin karşılanması için ‘ihtiyati tedbir’ talebiyle, İzmir 12’nci İş Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme 6 Ekim’de, ihtiyati tedbir talebinin reddine dair hüküm verdi. Kararda, vatandaşların sağlık ve sosyal güvenlik haklarının anayasayla güvence altına alınmış olması ve devletin söz konusu alanlarda görevlerinin bulunduğu hatırlatılsa da devletin bu görevlerini öncelikleri gözetip mali kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde yerine getirmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Hasta karara itiraz etti. İstinaf mahkemesine giden dosyayı inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10’uncu Hukuk Dairesi, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı’nın endikasyon dışı kullanım izni kararının bulunduğunu belirtip, davacının yaşamına yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunu göz önünde tutarak, ‘ihtiyati tedbir’ kararı verdi. 24 Ekim’de verilen kararda, ilacın kullanılmasının gerekliliğine dair ispata yönelik olarak yaklaşık haklılık koşullarının gerçekleştiğinin altı çizildi. Y.K’nin avukatları, kararın diğer hastalar için emsal olduğunu kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN