DSÖ'den Kovid-19 JN.1 varyantı için 'dikkat edin' uyarısı: Hızlı yayılıyor

DSÖ'den Kovid-19 JN.1 varyantı için 'dikkat edin' uyarısı: Hızlı yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada tedirginlik yaratan Kovid-19 JN.1 varyantı için ilk ciddi uyarısında bulundu. Örgüt, virüs için 'hızlı yayılıyor' uyarısında bulunurken, virüsü 'dikkate alınması gereken varyant' kategorisine soktu.

Dünyada 2019 yılının son zamanları Türkiye'de ise 2020'nin mart ayında ilk defa görülen Korona virüs'ün varyantları görülmeye devam ediyor. 2020'den bu yana Kovid-19'un yeni varyantları görülürken, şimdi ise Omicron’un alt varyantı JN.1, dünyada panik yaratıyor.

JN.1, şimdiye kadar Hindistan, Çin ve ABD’de de görüldü. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ise şimdiye kadar konuyla ilgili olarak ilk keskin alarmını verdi. WHO'dan yapılan açıklamada, kamu sağlığı için riskin şimdiye kadar düşük olduğunu ve mevcut aşıların koruma sağlamaya devam ettiği ifade ediliyor.

Tüm bunlara rağmen yetkililer bu kış, Kovid vakalarının ve diğer enfeksiyonların artabileceği uyarısında bulunuyor. Grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve çocukluk çağı pnömonisi gibi solunum yolu virüsleri de Kuzey Yarımküre'de yükselişe geçti.

Dünya çapında yüzbinlerce can kaybına sebep olan Kovid'e neden olan virüs zaman içerisinde değişime uğruyor ve bu farklı varyantların ortaya çıkmasına sebep oluyor. 2021 yılında ortaya çıkan Omicron varyantı ise uzun bir süredir baskın olan varyant durumunda.

WHO, şu anda JN.1 de dahil olmak üzere Omicron ile bağlantılı bir dizi “dikkate alınması gereken varyantı” takip ediyor, ancak bunların hiçbiri henüz endişe verici görülmüyor.

VAKA SAYISI ALARMI

NTV'de yer alan habere göre; JN.1, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre şu anda ülkede en hızlı yayılan varyant ve enfeksiyonların yüze 15 ila 29'unu oluşturuyor.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı da, JN.1'in şu anda laboratuvarda analiz edilen pozitif Kovid vakalarının yaklaşık yüzde 7'sini oluşturduğunu ve bu ve diğer varyantlarla ilgili tüm verileri izlemeye devam edeceğini söyledi.

JN.1'in hızla yayılmasının nedeni muhtemelen spike proteininde türediği BA.2.86 varyantınınkine ek bir mutasyona sahip olması.

WHO'nun risk değerlendirmesinde, "Bu varyantın, özellikle kış mevsimine giren ülkelerde diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonlardaki artışın yanı sıra korona virüs vakalarında artışa neden olabileceği öngörülüyor" deniliyor.

WHO'ya göre, JN.1'in aşıların sunduğu bağışıklığı ne kadar aşabildiği konusunda hâlâ sınırlı kanıt bulunuyor.

Bu varyantın insanları öncekilere göre daha fazla hasta ettiğine dair bir kanıt yok.

Ancak WHO yetkilileri, Kovid'le hastaneye kabul edilen kişilerle ilgili veri raporlayan ülkelerin sayısının önemli ölçüde azalması nedeniyle, bu varyantın sağlık üzerindeki etkisini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN