Faydaları saymakla bitmiyor! Faydalarını duyduktan sonra karnabahar sevmeyen bile kaşık kaşık yiyecek

Faydaları saymakla bitmiyor! Faydalarını duyduktan sonra karnabahar sevmeyen bile kaşık kaşık yiyecek

Genellikle eşlerimiz ve çocuklarımız karnabahar denilince burun kıvırır ancak son birkaç yıldır, sebze ürün reyonunun yıldızı olup ve geri kalan her şeyi gölgede bırakan karnabaharın sağlığa birçok faydası bulunuyor. İşte o faydalarından bazılarını haberimizde derledik...

Karnabahar yemenin, vücudunuzun belirli besin maddelerine olan ihtiyacını karşılamaktan, hazırlanabilecek çeşitli yollara kadar birçok avantajı vardır. Bir porsiyon veya yaklaşık 100 gram doğranmış karnabahardır. Bir porsiyon çiğ veya pişmiş karnabaharda şunlar bulunur:

  • 25 kalori
  • 0 gram yağ
  • 5 gram karbonhidrat
  • 2 gram diyet lifi
  • 2 gram şeker
  • 2 gram protein
  • 30 miligram sodyum

Vitamin ve besin değerlerine gelince , bir porsiyon karnabaharda şunlar bulunur:

  • Günlük önerilen C vitamini miktarının %100'ü
  • Günlük K vitamininizin yaklaşık dörtte biri
  • Günlük kalsiyum ve demir ihtiyacınızın %2'si
  • Günlük potasyum ihtiyacınızın %6'sı
  • Günlük magnezyum ihtiyacınızın %3'ünden fazlası

​​​​​​​karnabahar-depophotos-1478973.jpg

1. LİF İÇERİĞİ YÜKSEKTİR

Günlük lif ihtiyacınızın yüzde 10'unu sadece bir kase karnabaharla karşılayan sebze, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere çeşitli hastalık riskini azaltabilir.

2. İYİ BİR KOLİN KAYNAĞIDIR

Kolin, sinir sistemi işlevinde ve metabolizmasında rol oynayan bir besindir ve yeterli kolin alımı, hafıza işlevine de yardımcı olabilir. Nispeten az sayıda gıda içerdiğinden, birçok insanda besin eksikliği vardır, ancak bir bardak karnabahar günlük ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 11'ini içerir.

3. BAĞIŞIKLIK SAĞLIĞINA YARDIMCI OLUR

Dünyanın yaygın hastalıklar karşısında bağışıklığa öncelik vermesi nedeniyle C vitamininin son yıllarda bu kadar sıcak bir konu haline gelmesinin bir nedeni var. Uzmanlar, antioksidanın anti-enflamatuar etkileri ve bağışıklık fonksiyonunu artırma yeteneği ile iyi bilindiğini ve karnabaharın yüksek oranda bulunduğunu söylüyor.

4. K VİTAMİNİ AÇISINDAN YÜKSEKTİR

K vitaminine muhtemelen muadillerinin çoğundan daha az aşinasınızdır, ancak bunun da bir o kadar önemli olduğunu söylediğimizde bize inanın. Yağda çözünen vitamin, kemik metabolizmasında, kan kalsiyum seviyelerini ve kanın pıhtılaşmasını düzenleyen önemli bir rol oynar, bu da vücudunuzun her türlü yaralanmadan iyileşmesine yardımcı olduğu anlamına gelir. Ve karnabahar, önerilen günlük K vitamini alımının yaklaşık yüzde 20'sini sağlar, böylece vücudunuz onu yediğiniz için size teşekkür eder.

5. KİLO KAYBINA YARDIMCI OLABİLİR

Her fincan karnabaharda sadece 25 kalori bulunan sebze, kilo vermek isteyen herkes için bariz bir seçimdir. Sindiriminizi yavaşlatmaya ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olan lif açısından zengin olmasının yanı sıra, çok yüksek su içeriğine sahiptir. Ağırlığının yüzde 92'si sudan oluşan karnabahar yemek, vücudunuzun nemli kalmasına ve uygun bir diyete eklendiğinde kilo kaybına yardımcı olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN