Gebelik Haftası Hesaplama Tablosu

Gebelik Haftası Hesaplama Tablosu

Her kadın anne olmak, yavrusunu kucağına alıp, onu sevmek ve bağrına basmak ister. Fakat anne olmadan önce bunun bir süreci vardır.

Her kadın anne olmak, yavrusunu kucağına alıp, onu sevmek ve bağrına basmak ister. Fakat anne olmadan önce bunun bir süreci vardır. Gebeliğin başlangıcından itibaren gebeliğin sonlanmasına kadar bu süreç kimi anneler için gayet rahat geçerken, kimi anneler içinse sancılı geçebiliyor.

Gebelik Hesaplama Nedir?

Hamile olunduğunu öğrenilmesinin ardından çok heyecanlı ve keyifli bir serüvende yol alınmaya başlanılır. Kadın doğum uzmanları, gebelik takvimi hesaplaması yaparken, son adet tarihini başlangıç günü olarak baz alırlar. Döllenme tarihini ise genellikle son adet tarihinden 15 gün sonrası olarak hesaplarlar.

Gebelik hesaplamaları ay hesabına göre değil, hafta hesabına göre yapılır. Doğum ise 38. ve 42. Haftalar arasına gerçekleşir. Doğumlar için sunulan tahmini gebelik haftası hesaplama tablosu ile doğumların yalnızca yüzde 5’i doğru tahmin edebiliyor Çoğu doğum, gebelik takviminde tahmin edilenden bir hafta önce veya sonra gerçekleşir. Her hamilelik kendine özel olduğundan, bebek ne zaman hazır ise o zaman dünyaya gelir.

Hamilelik Haftalarında Sapma Sebepleri Nelerdir?

Hamilelik haftalarında sapmaya şunlar sebep olur.

  • Adetlerin düzensiz olması,
  • Tüp bebek tedavisi ile hamile kalınması,
  • Son adetin başlangıç tarihinin yanlış hatırlanması,
  • Ovülasyon tarihinin gecikmesi

Bu gibi nedenler anne adaylarının hamilelik haftalarının sapmalarına sebep olur.

Hamilelik Haftasının Tespiti İçin Neler Yapılır?

Hamilelik haftasını hesaplanması için kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır. Burada ultrason ölçümleri yapılarak, hamilelik haftası tespit edilir. Kadın doğum doktorları burada her şeyin yolunda gidip gitmediğinden emin olmak için idrar testi, kan testi ve smear testi gibi testler isteyebilir.

Hamilelik Kaç Hafta Sürer?

Normal bir hamilelik süreci ortalama olarak 40 hafta yani 9 ay sürer. Ancak kadın doğum doktorları, son adet tarihini baz alarak haftalık olarak bildirim yapar. Çünkü gebe kalınan tarih, hamileliğin başlangıç tarihi değildir. Önemli olan döllenmenin başladığı tarihtir. Gebelik haftası hesaplama takvimi de bu mantığa göre işler. Doğumlar genel olarak 38. hafta ile 42. haftalar arasında gerçekleşir.38. haftadan sonra biten gebeliklere erken doğum ismi verilir.

Hamilelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Kadınların çoğu, hamile kalınan tarihi tam olarak bilmediğinden, ne kadarlık hamileyim? gibi sorulara kafaları karıştırır. Son adet döneminin ilk günü hamileliğin başlangıcı olduğundan, gebelik hesaplamaları da bu tarihe göre yapılır. Hesaplama da şu anda bulunulan tarihten son adet tarihi çıkarılarak, sonuç 7’ye bölündüğünde gebelik haftasını verir.

Otomatik olarak geliştirilen gebelik haftası hesaplama tablosu gibi uygulamalarda bu mantıkla çalışır. İşlemleri yorulmadan kendiniz yapmazsınız, otomatik olarak uygulama yapar.

Doğum Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Doğum yapılacak tarih kafaları karıştırıyorsa şu yöntemleri kullanabilirsiniz.

  1. Son adet tarihinin ilk gününden itibaren başlayarak, 280 gün saymak gerekir. Çıkan sonuç muhtemel doğum tarihi olarak kabul edilir.
  2. Adet tarihinden 3 ay geriye giderek, bulunan tarihe 7 gün eklemek gerekir.

Bu iki yöntemde muhtemel doğum tarihini verir.

Gebelik Haftasına Göre Doğum Hesaplama Güvenilir Mi?

Doğum tarihi hesaplama yöntemleri ile ilgili çıkan sonuçları güvenilirliği hep tartışılmıştır. Bu yöntemlerle hesaplanan tarihlerde çok az kadın tahmin edilen tarihte doğum yapmıştır. Yüzde 4 oranında kadın bu hesaplamalara uygun olarak doğum yapmıştır. Tahmini doğum hesaplaması yaparken, hem 2 veya 3 gün öncesini hem de 2 veya 3 gün sonrasını doğum yapılabilecek gün olarak düşünmelidir.

Adet Düzensizliğinde Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Regl dönemi döngüsü düzensizliği yaşayan kadınlar için normal hesaplama yöntemleri işe yaramayabilir. Bu aşamada kadın doğum doktoruna başvurulması gerekir. Doktor bu aşamada, rahmin ölçüsünü göz önüne alarak, rahim ölçümü yapılarak, not edilir. Gebeliğin evresiyle rahim ölçüsünün uyumlu olması gerekir.

Hesaplama yöntemlerinden ikinci ipucu ise, erken ultrason kontrolüdür. Bazı doktorlar bunu rutin olarak yaparken, bazıları da adet düzensizliği olanlar için uygular. Bu verileri gebelik hesaplama için kullanırlar.

Gebelik Haftası Hesaplama Başka Hangi Verilerle Yapılır?

Gebelik haftası hesaplamada diğer yöntemler ise şunlardır.

  1. Kısırlık durumlarında yapılan tüp bebek ve diğer tedavi yöntemleri gelir. Bu yöntemde döllenme laboratuvar ortamında gerçekleştiği için adet gününe göre hamilelik hesaplaması yanlış sonuç verir. Bu durumda tüp bebek gebelik hesaplaması, embriyo transferi tarihine göre, blastokist transferi tarihine ve yumurta toplama işlemi tarihine göre belirlenir.
  2. İlişki tarihine göre de gebelik hesaplaması da yapılır. Son ilişki de döllenme hemen gerçekleşmiş mi bilinmediğinden bu yöntemde güvenilir bir yöntem değildir.

Bu yöntemlerde gebelik haftası hesaplamada diğer yöntemlerdir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN