Geçmeyen şişkinliğin nedeni çölyak olabilir! Bu belirtiler varsa özellikle dikkat: Her 100 kişiden birinde görülüyor

Geçmeyen şişkinliğin nedeni çölyak olabilir! Bu belirtiler varsa özellikle dikkat: Her 100 kişiden birinde görülüyor

Geçmeyen şişkinliğin esas sebebi çölyak hastalığı olabilir! Eğer bu belirtiler varsa özellikle dikkat edin! Her 100 kişiden birinde bu belirtilere rastlanılıyor...

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, çölyak hastalığına dikkat çekerek toplumda her 100 kişiden birinde görülebilen bu hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

colyak-1.webp

Genetik bir hastalık olan çölyak hastalığının ince bağırsakta gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren hassasiyetle giden bir emilim bozukluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Canbaloğlu, hastalığın tanısının spesifik antikorlar ve endoskopi ile yapıldığını ifade etti.

ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

colyak-2.webp​​​​​​​

Hastalığın belirtileri arasında ishal, karında şişkinlik, gaz, ağızda tekrarlayan yara, zayıflama, kansızlık, eklem ve kemik ağrıları, infertilite, tekrarlayan düşükler, osteoporoz, saç dökülmesi, migren, duygu durum değişiklikleri gibi çeşitli bulguların yer aldığını belirten Prof. Dr. Canbaloğlu, hastalığın uzun süre sessiz kalabileceğini ve yıllar sonra belirti verebileceğini vurguladı.

KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE DİKKAT

kozmetik.webp​​​​​​​

Tedavinin temel unsurunun glutensiz beslenme olduğunu ifade eden Prof. Dr. Canbaloğlu, hastaların ömür boyu glutenden uzak durmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, gluten içeren ürünlerin yanı sıra şampuan, dudak nemlendiricisi, vücut losyonu gibi kozmetik ürünlerin de gluten içerip içermediğinin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

Çölyak hastalarının beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Prof. Dr. Canbaloğlu, gluten içermeyen gıdaların tüketilmesi, market ürünlerinin etiketlerinin dikkatlice incelenmesi ve dışarıda yemek yerken seçici olunması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, çölyak hastalarının beslenme planlarını oluştururken profesyonel diyetisyen desteği almanın önemli olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN