Gizemli zatürre salgını alarmı! Hastaneler hasta çocuklarla dolup taştı

Gizemli zatürre salgını alarmı! Hastaneler hasta çocuklarla dolup taştı

Çin'de okullarda gizemli bir zatürre salgını paniği yaşanıyor. Hastaneler hasta çocuklarla dolup taşarken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'den bu vakalardaki artış hakkında ayrıntılı bilgi istedi.

Çin Kovid-19'un ardından başka bir olası sağlık acil durumu ile karşı karşıya. Gizemli bir zatürre salgını okullarda hızla yayıldı ve hastaneler çocuk hastalar ile dolup taştı. Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Derneğinin (ISID) hastalık bilgi ağı ProMed'de 21 Kasım'da paylaşılan bilgi notunda, Çin'de başkent Pekin ve ülkenin kuzeyindeki Liaoning eyaletinde çocuk hastanelerinde "teşhis edilemeyen" zatürre benzeri vakalar nedeniyle "aşırı yoğunluk" olduğu belirtildi.

YÜKSEK ATEŞ VE SOLUNUM YOLLARINDA İLTİHAPLANMA

Tayvan merkezli FTV televizyonunun konuyla ilgili haberinden detaylara yer verilen notta, çok sayıda hastanın Pekin Çocuk Hastanesine başvurduğu belirtilerek bir vatandaşın, "Hastanede çok sayıda çocuk tedavi altında. Öksürük yok, zatürre belirtisi göstermiyorlar fakat yüksek ateş ve solunum yollarında iltihaplanma var." dediği aktarıldı.

Dr. Stephan Gibson, ProMed ağında paylaştığı mesajda, bakteri kaynaklı bir solunum yolu enfeksiyonu olan "mikoplazma zatürresinin" en az iki aydır ülke genelinde yayıldığına dikkat çekerek öksürüğün hastalığın temel belirtisi olduğu fakat çocuklarda öksürük yerine üst solunum yolu semptomlarının, mide bulantısı ve kusmanın görülebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Gibson, mikoplazma zatürresinde solunum yollarında "yanma tarzı infiltrasyonların" görüleceği, bu vakalarda akciğer röntgenlerinde görülen iltihaplanma bulgusunun anomali oluşturduğuna dikkati çekti.

DSÖ, ÇİN'DEN DETAYLI BİLGİ İSTEDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'den çocuklarda solunum yolu hastalıklarında artış ve bildirilen zatürre salgını hakkında ayrıntılı bilgi içeren resmi bir talepte bulundu. DSÖ, Çin yetkililerinin bu artışı Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasına ve influenza, mikoplazma pnömonisi, solunum sinsitiyal virüsü ve Kovid-19'a neden olan virüs gibi bilinen patojenlerin dolaşımına bağladığını belirtti. DSÖ, Çin halkına, önerilen aşılama, hasta kişilerden uzak durma, hasta olduğunda evde kalma, gerektiğinde test ve tıbbi bakım yaptırma, uygun şekilde maske takma, iyi havalandırma sağlama ve düzenli el yıkama gibi solunum yolu hastalığı riskini azaltmak için önlemleri izlemelerini tavsiye etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN