Gözde sinek uçuşmaları körlüğe neden olabilir

Gözde sinek uçuşmaları körlüğe neden olabilir

Gözünüzde sinek uçuşmasıne benzer görüntüler oluşuyorsa hemen doktora gitmekte fayda var. Medipol Üniversitesi Vatan Kliniği Göz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Mahmoud Babaei, göz önünde uçuşan sinekler görmenin retina yırtılmasının belirtisi olabileceği uyarısında bulundu. Erken teşhis edildiğinde lazerle tedavi edilebilen hastalık geç kalınması halinde körlüğe neden olabiliyor.

Gözde sinek ve cisim uçuşması şikayeti; üveit gibi göz içinde reaksiyon yapan hastalıklarda görülebildiği gibi şeker hastalığında da ortaya çıkabiliyor. Op. Dr. Mahmoud Babaei, göz önünde uçuşan sinekler görmenin retina yırtılmasının belirtisi olabileceği uyarısında bulundu. Babei, retina yırtılmasının erken dönemde teşhis edilirse lazer ile tedavi edilebildiğini, aksi halde retina ayrılması (dekolmanı) denilen durumun ortaya çıkabildiğini söyledi. Bu durumun tedavisi daha zor ve körlükle sonuçlanabileceğini söyleyen Babei, 'Gözümüzün önünde uçuşan cisimler görmeye başlarsak zaman kaybetmeden göz doktoruna muayene olmamız gerekir.' dedi.

İŞTE RETİNA YIRTILMASIYLA İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

Medipol Üniversitesi Vatan Kliniği Göz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Mahmoud Babaei, gözlerde cisim ve sinek uçuşması hissiyle ilgili şu bilgileri verdi:

Gözlerimizin önünde sineklerin veya değişik şeylerin uçtuğu hissini birçok insan zaman zaman yaşayabilirler. Sinek uçuşmalarının miktarı ve kalıcılığı önemli olan konuların başında gelir. Göz içinde vitreus isimli jelöz kıvamdaki sıvıda meydana gelen yapısal değişikliklere bağlı olarak sinek uçuşması, siyah lekeler ve çok değişik lekeler mümkün olabilir.

Uzun süren yoğun sinek uçuşması veya beyaz siyahlı noktalar görmek daha ciddi göz hastalıklarının öncü habercisi olabilir. Bu durumda göz doktoruna başvurmalıdır.

goz-doktor-eye-1.jpg

HANGİ HALLERDE ŞÜPHELENMEK GEREKİYOR?

Op. Dr. Mahmoud Babaei, gözlerde sinek uçuşması hissinin ne şekilde ortaya çıkabileceğini ise şöyle açıkladı:

Göz bir top şeklindedir. İçine vitreus adlı bir şeffaf veya jel gibi maddeden doldurulmuştur. Normal halde ve sağlıklı kişilerde bu madde şeffaf ve hücresiz görülür. Bazen bu vitreus içinde çok küçük tane ve toplulukları görebiliriz. Bunu yapan olay vitreusun içindeki maddelerin kalınlaşması, birbirine yapışması veya iltihabı hücrelerin toplanmasıdır hatta göz içi kanamaları bile olabilir. Bu durum ortaya çıktığı zaman kişi onları küçük nokta veya lekeler ve hareket halinde cisimler görebilir.

Başını çevirdiğinde onlarda aynı yönde hareket ederler. İşte buna sinek uçuşmaları denir. Aslında bu küçük zerrelerin gölgesi retinaya düştüğü zaman onları leke ve nokta gibi algılıyoruz. Bu lekeler çoğunlukla düz beyaz bir duvar ya da sayfaya bakıldığı zaman veya mavi gökyüzüne bakarken görülür. Tek gözde hatta iki gözde de olabilirler. Şekilleri farklıdır. Mesela küçük noktalar, sis, duman lekesi, çizgiler, tek tek lekeler, örümcek ağı, parlayan ışıklar gibi kendini gösterebilir.

UÇUŞMALARIN SEBEPLERİ

Vitreus içindeki incecik bağlantılar çocuklarda ve gençlerde aşırı zayıf ve inceciklerden görülmez. Ancak yaşlanınca bu bağlantılar kalınlaşıp ve bazen birbirlerine yapışır ve bu değişimin sonucu bir sis veya bulanıklığa dönüşürler ki bunun gölgesi retina (görme tabakası) üzerine düştüğü an uçuşma hissini yapar. Hatta bazı yaşlı kişilerde bu bağlantılardan bazıları kopuk ve vitreusun içinde dolaşmaya başlarlar.

KİMLERDE SIK GÖRÜLÜYOR?

Miyop kişiler

Katarakt ameliyatı geçirenler

Gözde lazer ile tedavi görenler özellikle yak lazer

Göz içi iltihabı geçirenler

Hastanın bu durumda damlalı göz muayenesi ve OCT testi yapması gerekiyor.

Uçuşmaların ortaya çıkması her zaman bir alarm ve uyarıcı niteliğindedir ve daha büyük problemler yolda olduğunu haber verebilir özellikle ani başlayan ve ani artış gösteren durumlarda bu yüzden çok çabuk göz doktoruna başvurmalıdırlar.

SİNEK UÇUŞMALARI TEHLİKELİ Mİ?

Her zaman uçuşmalar tehlikeli değildir ama gözün içindeki jel (vitreus )büzüşüp ve retinadan ayrıldığı zaman delik açabilirler hem de çekişmeli bir delik hatta yırtık olabilir ki gözün içinde küçük kanamalara sebep olur ve uçuşma şeklinde hissedilir. Retinada delik her zaman çok tehlikeli bir olaydır. Çünkü retinanın kopması ve geniş yırtığına sebep olabilir.

UÇUŞMALAR ORTADAN KAYBOLABİLİRLER Mİ?

Eğer uçuşmalar retinadaki bir çekişmenin sonucunda meydana gelmiş ise tehlikelidir. Zira retinadaki delik tedavisiz bırakamaz ve cerrahi ile tedavi edilmeli. Bazen de lazer ile tedavi edilir. Bazı uçuşmalar rahatsızdırlar ve zaman içerisinde kaybolabilirler bile veya kişi buna alışır ve rahatsızlık vermiyorlar ve tedaviye gerek yoktur.

Sonuçta eskiden var olan uçuşmalar yeniden canlandırılırsa kesinlikle göz doktoruna müracaat edip damlalı muayene gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN