Her Gün Karabiber Yerseniz Vücudunuza Ne Olur? Karabiberin Bu 13 Faydasını Görünce Çok Şaşıracaksınız!

Her Gün Karabiber Yerseniz Vücudunuza Ne Olur? Karabiberin Bu 13 Faydasını Görünce Çok Şaşıracaksınız!

Her gün karabiber tüketirseniz vücudunuza neler olur? Sürekli olarak karabiber yemenin hem iyi hem de kötü yanları var. Peki hergün karabiber tüketmenin sağlığınız açısından faydaları neler? İşte detaylar.

Karabiberin tadını sever misin? Her gün karabiber tüketirseniz ortaya çıkabilecek bazı iyi şeyler ve bazı kötü şeyler var. Karabiber bir zamanlar hastalıkları tedavi etmek için kullanılıyordu ancak doğru kullanılmadığı takdirde bunlara da neden olabilir. Karabiberi yemekle karıştırarak veya karıştırmadan günde en az bir kez tüketmenin artılarını ve eksilerini ele alacağız.

KİLO KAYBINI İYİLEŞTİRİR

Diğer baharat çeşitleri gibi karabiber de kilo vermek için kullanılabilir. Bunun nedeni ise karabiberin acılığının vücudun ısısını yükselterek vücudun daha kolay kalori yakmasını sağlamasıdır. Ayrıca karabiber egzersiz sırasında metabolizmaya da yardımcı olabilir.

SAĞLIKLI BİR KALBİ KORUR

Günlük yemeklerinde baharatlı yiyecekler bulunan kültürlerde kalp hastalıkları ve felç vakalarının daha düşük olduğu görülmüştür. Karabiber, arterlerdeki Düşük Yoğunluklu Lipoproteinler (LDL) Kolesterolü parçalayarak kalbe yardımcı olabilir.

haberici-001.jpg

KANSER HÜCRELERİNE KARŞI SAVAŞIN

Araştırmalara göre, kapsaisinin (karabiberdeki acılığın nedeni) bazı kanser hücrelerini (lösemi hücreleri dahil) öldürme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.

KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR

Karabiber, arterlerin duvarlarını güçlendirmeye yardımcı olduğu bilinen vitaminler olan A ve C vitaminlerini içerir. Duvarlar güçlendirildiğinde, C vitamini LDL kolesterol birikimini parçalayarak kanın kolayca akmasını sağlar.

SİNDİRİME YARDIMCI OLUR

Karabiber iyi bir gaz giderici türü olarak bilinir. Yani karabiber midedeki yiyecekleri parçalamaya yardımcı olabilir. Yiyecekler ince bağırsağa ulaştığında, parçalanan yiyecekler kolayca emilebilir.

KAPSAİSİN TEDAVİSİ

Karabiber, büyük miktarlarda tüketildiğinde gerçek bir tehdit olabilir. Karabiber mideye girdiğinde ağrı oluşabilir. Acı, karabiberdeki kapsaisin ısısından kaynaklanır. Ağrı herkese göre değişebilir, ancak bazen çok fazla acıtabilir.

İLAÇ KULLANIMINDAN KAYNAKLANAN KOMPLİKASYON RİSKLERİNİ AZALTIR

Karabiber birçok yemekte kullanılır ancak karabiber içeren bir yemekten hemen önce veya sonra ilaç almamak en iyisidir. Araştırmalar, baharatlı yemeklerin ilaçla birlikte tüketilmesi riskinin, karaciğerin belirli ilaç türlerini parçalamasını etkileyebileceğini göstermiştir.

haberici2.jpg

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI SAVAŞIR

Karabiber doğal olarak antibakteriyeldir ve ayrıca bir antibiyotiktir (C vitamininden). Karabiber yemekle karıştırıldığında baharatın ısısı burun tıkanıklığını giderecektir.

BEYİN GÜCÜNÜ ARTIRIR

Karabiber, sakinleştirici nörotransmitter olarak da bilinen serotonini parçalayabilen bir enzimi de inhibe eden piperin içerir. Hindistan'da yapılan bir araştırma, karabiberdeki piperinin Alzheimer hastalığını önleyebilecek amiloidal plak miktarını azaltabileceğini kanıtladı.

DİYABETLE MÜCADELE EDER

Karabiberde bulunan antioksidanlar, hiperglisemiyi düzenleyerek kan şekeri seviyelerini stabilize edebilir. Hindistan'da yapılan bir araştırma, karabiberin nişastayı parçalayan enzimleri, diyabetik semptomların kötüleşmesine neden olan glikoza sınırladığını kanıtladı.

CİLDİ SIKILAŞTIRIR

Karabiber, ciltte görünen kırışıklıkların sayısını azaltmaya yardımcı olabilecek birçok farklı türde antioksidan içerir. Antioksidanlar ayrıca ince çizgilere ve koyu lekelere karşı savaşmaya yardımcı olabilir.

KABIZLIĞI HAFİFLETMEYE YARDIMCI OLUR

Karabiber gaz gidericidir, yani kabızlık için bir çare olarak kullanılabilir. Karabiber günlük olarak tüketildiğinde bakteriyel hastalıkların, ishalin ve kabızlığın yaşanmasının önüne geçilebilir.

VİTAMİNLER VE MİNERALLER İÇERİR

Karabiber vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Bulunabilen başlıca vitaminler A, C ve K'dir. Karabiberde de bulunabilen diğer mineraller thaimin, pirikodin, riboflavin, folik asit, kolin, bakır, demir, kalsiyum, manganez, fosfor ve çinkodur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN