İhracat rekoru tıbbiyeden

İhracat rekoru tıbbiyeden

Tehlike büyüyor, doktor göçü hızlanıyor. Bu yılın ilk 9 ayında bin 938 hekim yurt dışı için belge aldı. Yetişmeleri için onca emek ve kaynak harcanan parlak beyinler şiddet, düşük ücret, bitmeyen nöbetle birlikte gerileyen özgürlüklerden bunalıp önlük asıyor. Vahim tablonun daha da vahim hale geleceğini ise birinci sınıf öğrencilerinin gelecek planı ortaya koyuyor: Hedefimiz Almanca öğrenip gidebilmek.

TÜRKİYE YETİŞTİRİYOR ALMANYA KAPISINI AÇIP HAZIRA KONUYOR

Sağlık alanında yapılan düzenlemeler önü alınamayan şiddet olaylarına, uzun nöbet sürelerine ve yetersiz ücretlere dönük rahatsızlıkları yeteri kadar gideremiyor. Hekimler ise çıkışı yurt dışına gitmekte buluyor. Hekim göçü, ekonomik şartların zorlaşması, düşünce özgürlüğünün kısıtlandığı düşüncesi ve siyasi ortamın etkisiyle iyice hızlandı. En çok tercih edilen ülke ise ‘hazır yetişmiş insan’ gücüne kapılarını açan Almanya oldu.

MAAŞLAR ERİDİ, GİDERLERSE GİTSİNLER’ KIRILMA YARATTI

Cana kast eden şiddet ve uzun çalışma saatleri nedeniyle koşulların kötüleştiğini dile getiren hekimler “Umudumuzu kaybettik. Bu enflasyonla kazandığımızın bir değeri yok” dedi. Cumhurbaşkanı’nın “Giderlerse gitsinler” çıkışının da bir kırılma yarattığı belirtildi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Nergis Erdoğan ise “Birinci sınıf öğrencilerine planlarını sorduğumuzda önemli bir kısmı Almanca öğreneceğini söylüyor” ifadesini kullandı.

manset.jpg

Hekim göçü kötü çalışa koşulları,ekonomik kriz ve sağlıkta şiddetin artmasından dolayı her geçen gün artıyor. TTB verilerine göre 2022’nin ilk 9 ayında yurtdışına gitmek için ‘İyi Hal Belgesi’ isteyen doktor sayısı bin 938’e ulaştı. Fransız basınına konuşan doktorlar umutlarının kaybettiklerini ‘giderlerse gitsinler’ sözlerinin kırılma yarattığını söyledi. Hekim göçünde tablo giderek vahimleşirken tıp öğrencilerinin gelecek planlarında Türkiye yok.

Düşük ücret ve artan şiddet nedeniyle yurt dışına gitmek isteyen doktorların sayısının son on yılda katlanarak arttı. Pandemi sürecinde çalışma koşullarının daha da ağırlaşması, istifanın yasaklanması birçok doktoru mesleğini yapamaz hale getirdi. Kötü çalışma koşullarına şiddet de eklenince doktorlar tek tek istifa edip yurt dışına gitmeye başladı. Türk Tabipleri Birliği 2022’nin ilk 9 ayında yurtdışına gitmek için kendilerinden “İyi Hal Belgesi” isteyen doktor sayısının bin 938’e ulaştığını açıkladı. 2021’de yurtdışına gitmek için TTB’den “İyi Hal Belgesi” isteyen doktorların sayısı ise 1405 olarak açıklanmıştı. Hekim göçü artarak devam ederken, Fransız basınına konuşan doktorlar umutlarının kaybettiklerini belirtti. Fransız haber ajansı AFP’de “Enflasyon ve suistimal, doktorları Türkiye’yi terk etmeye zorladı” başlığıyla yayınlanan haberde, “Türk doktorlar, çalışma saatlerinin uzun olması, hasta veya yakınlarından gelen fiziksel ve sözlü tacizlerin artması ve işverenlerin zorbalığı nedeniyle çalışma koşullarının kötüleştiğini söylüyor” ifadeleri kullanıldı. İstanbul’da özel bir hastanede çalışan Mesut, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve yüksek enflasyon nedeniyle ailesiyle birlikte Almanya’ya gideceğini söyledi. 38 yaşındaki anestezi uzmanı “Geleceği dair tüm umudumuzu kaybettik. Meslektaşlarım ve yakın arkadaşlarımla konuştuğumda, çaresiz olduklarını görüyorum. Herkes alternatif seçenekleri düşünüyor. Çok çalışıyoruz ama aldığımız paranın hiçbir değeri yok” diyen Mesut, “Hastalardan şiddet, dayak ve saldırılara maruz kalıyoruz ve tüm motivasyonumuzu kaybettik” diye konuştu.

‘GİDERLERLE GİTSİNLER’ SÖZLERİ KARARIMDA BÜYÜK ROL OYNADI’

Hükümetin ‘doktorları şeytanlaştırmasının bardağı taşıran son damla olduğunu’ söyleyen Mesut, “Bu meslekte zaten çok fedakarlık yapıyoruz” dedi. Bir süredir yurt dışına gitmeyi düşündüğünü dile getiren anestezi uzmanı, “Cumhurbaşkanımızın ‘giderlerse gitsinler’ sözleri yurtdışına gitme kararımda büyük rol oynadı” ifadelerini kullandı. Öte yandan Türkiye’ye kıyasla, Avrupa’da çalışan doktorların daha fazla kazandığını belirten AFP “Türkiye’de bir devlet hastanesinde uzman bir doktor 1000 dolardan fazla kazanıyor. Bu para, yaklaşık 300 dolar olan asgari ücretin üç katından fazla ancak yine de Avrupa’da çalışan bir doktorun kazandığından çok daha az’’ ifadelerine yer verdi.

TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN GELECEK PLANLARINDA TÜRKİYE YOK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Beyaz Reform” olarak açıkladığı “Ek Ödeme Yönetmeliği” doktorların kamudan istifa ederek yurtdışına gitmesine engel olamadı. Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre sadece eylül ayında 255 doktor yurtdışına gitmek için bu belgeyi istedi.İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan ise, 2012 yılında yalnızca 59 doktorun yurtdışında çalışma belgesi için başvuruda bulunduğunu, bu yılın sadece ilk dokuz ayında bin 938 başvuru aldıklarını dile getirdi. Erdoğan, “Birinci sınıf öğrencilerine planlarını soruyoruz. Önemli bir kısmı söze, ‘Almanca dersi alacağım’ diyerek başlıyor” dedi.

ttt.jpg

SORUN ÇÖZÜLMEZSE DOKTOR KITLIĞI KAPIDA

Kısa muayene süreleri, şiddet, uzun nöbet ve düşük ücret sarmalında kalan doktorlar çıkışı yurt dışında buluyor. Daha önce yaptığı açıklamada tehlikeli trendin artışına dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, son sınıfta okuyanların Türkiye’yi gelecek planlarından çıkardığını söyledi. Ağır çalışma koşulları ve ekonomik gerekçeler nedeniyle sağlık çalışanlarının çoğunun psikolojik olarak zor bir döneme girdiğini söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, dikkat çeken uyarıda bulundu. Bu senenin ilk üç ayında 250’den fazla hekimin yurt dışına gitmek için TTB’ye başvurduğunu belirten Kaynak “Üç bine yakın hekim daha ülkeyi terk etmeyi planlıyor. Kaliteli hekim kıtlığı yaşayacağız” dedi. Öte yandan yurt dışına giden doktorlar, geçen sene aralık ayında KARAR’a yaptıkları açıklamada gitmelerinin altındaki nedenler ‘’Beş dakikada muayene, cana kast eden şiddet, uzun nöbet ve düşük ücret’’ diyerek sıralamışlardı. KARAR’a konuşan doktorlar Türkiye’de şartların düzeleceğine dair umutlarının olmadığını, artık dönmek istemediklerinin vurgulamıştı.


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN