Kardiyoloji uzmanı uyardı: Sıcak havalarda dikkat!

Kardiyoloji uzmanı uyardı: Sıcak havalarda dikkat!

Büyük Anadolu Hastaneleri Kardiyoloji Uzmanı Dr. Canan Uğur, sıcak hava ile gelen yüksek nemle beraber vücutta yaşanan sıvı kaybının, kalp hastalığı bulunan kişilerde ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Canan Uğur'dan sıcakların artmaya başlamasıyla kalp rahatsızlıkları bulunan kişilerde yaşanabilecek problemleri anlattı.

"TATİL SÜRECİ KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRABİLİR"

Dr. Canan Uğur, yaşanabilecek tehlikeyi şöyle paylaştı:

"Sıcak hava ile beraberinde gelen yüksek nem oranı nedeniyle yaşanan sıvı kaybı, kalp krizi öyküsü bulunan, koroner damar hastalığına sahip ve kalp yetersizliği olan kişilerde ciddi problemlere yol açabilmektedir. Yaz mevsiminin gelmesi yapılan tatil planlarını birlikte getirmektedir. Gündelik yaşantıdan uzaklaşmak hem bedenen hem de ruhen kendilerini rahatlatmak isteyebilirler. Bununla birlikte tatil süreci kalp krizleri ve hipertansiyon ataklarını ortaya çıkarabilmektedir. Kalp yetersizliği, kalp krizi, kalp ritim bozuklukları ve hastanelere kalp hastalığı nedeni ile yatış oranları yaz aylarında kış aylarına göre daha yüksektir. Havanın iyi olması dışarı çıkılarak yapılan spor faaliyetleri, tatil sürecinde yüzme faaliyetleri gibi ciddi efor gerektiren durumlarda sınırlar zorlanmaktadır. Bununla birlikte yine kalp hastalarının bu süreçlerde rehavete kapılarak ilaçlarını aksatmaları, diyetleri varsa bu diyetlerin aksatılması, sıcak ve su kaybı ile birlikte yaşanabilecek atakların yolunu açmaktadır.

1783598.jpg

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Canan Uğur

HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Günün en sıcak saatlerinde uzun süreli güneşlenilmemesi gerektiğinin altını çizen Uğur, bu işlemin sabah erken saatlerde veya akşam üzeri yapılması gerektiğine dikkat çekti. Uğur, şöyle devam etti:

"Özellikle sıvı kaybı, takviye edilerek kapatılmalı. Günlük en az 2-2,5 litre su, meyve suyu, ılık çaylar gibi bol sıvı tüketilmeli. Sindirimi zorlayan yağlı yiyeceklerden vücudun daha fazla efor sarf edeceği ve kalp damar tıkanıklıklarına sebebiyet vereceği için kaçınılmalı. Yapılacak egzersizler ise doktoru ile belirlenen düzeyde gerçekleştirilmeli. Ayrıca bu egzersizlerin kalp sağlığını korumaya yönelik olduğu unutulmamalı, sınırlar zorlanmamalıdır. Terlemeyi önleyebilecek rahat, ince kumaşlı ve açık ton giysiler giymeleri fayda sağlayacaktır. Tüm bu uygulamalar uygulandığında kalp rahatsızlığı olan hastaların yaşam kalitesini artabileceği gibi yaşam sürelerini uzatabilirler. Eğer daha önce kalp rahatsızlığı yaşamamışsa bunun yaşanmaması için de önemli bir önlem alınmış olacaktır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN