Karpuzun kabuğunu çöpe değil kavanoza koyun! Bu tarif parmak yedirtecek

Karpuzun kabuğunu çöpe değil kavanoza koyun! Bu tarif parmak yedirtecek

Yaz aylarının serinletici lezzetlerinden karpuz içeriğindeki yüzde 90 oranındaki su ve oluşturduğu mineraller bakımından vücuda birçok fayda sağlıyor. Öyle ki karpuzun çöp diye atılan kabukları bile adeta şifa deposu. İşte, karpuz kabuğunu bir daha çöpe atmamanıza neden olacak faydaları...

Karpuz hep serinletici hem de hafif olduğu için yaz aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. A ve C vitamini, potasyum, magnezyum gibi mineraller bakımından zengin olan karpuzun kabukları da oldukça faydalı.

Birçoğumuzun çöp olarak gördüğü karpuz kabuğunun özellikle yeşil ve kırmızı kesimi arasındaki beyaz kısmı fazlasıyla faydalıdır. Bu kısımları evde basit yöntemlerle uygulayabileceğiniz lezzetli tariflere dönüştürerek tüketebilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz. İşte, karpuz kabuklarıyla yapabileceğiniz basit tarifler...

KARPUZ KABUĞU REÇELİ

Gerekli malzemeler şunlardır:

750 gram karpuz kabuğu

2 gram karbonat

500 mililitre su

300 gram toz şeker

2 gram limon tuzu

4 adet karanfil

Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra kabukların dışında bulunan yeşil yüzeyi soyun. Soyduğunuz kabukları karbonatlı su içinde en az iki saat dinlendirin. Sonrasında su dolu başka bir tencerede kabukları yarım saat haşlayın.

Şerbet için 500 ml suya toz şeker, limon tuzu ve karanfil ekleyerek karıştırın. Haşladığınız kabukları şerbete katarak 45 dakika kaynamasını sağlayın. Kaynama esnasında kabın yüzeyinde beliren köpükleri mutlaka temizleyin ve 40 dakika sonra kaynayan reçeli alarak dinlenmeye bırakın. Reçeliniz ılıdıktan sonra kavanozlara doldurarak ağzını sıkıca kapatıp ters çevirebilirsiniz.

yeni-proje-56.jpg

KÖZ BİBERLİ KARPUZ KABUĞU SALATASI

Malzemeler:

1 kaçak kase karpuzun beyaz kısmı

1 tane domates

1 tane salatalık

1 tane kuru soğan

1 tane yabani semizotu

1 tane közlenmiş biber

1 tane yeşil közlenmiş biber

Kaya tuzu

Zeytinyağı ve limon suyu

Karpuz kabuklarının yeşil bölümlerini kestikten sonra, biberlerinizi közleyin. Karpuz kabuklarını, salatalığı, biberleri ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. İnce ince doğradığınız soğan ve semizotunun uçlarını katarak hepsini karıştırın. Ardından üzerine tuz, zeytinyağı ve limonu ekleyin. İşte salatanız hazır, afiyet olsun...

yeni-proje-55.jpg

ZEYTİNYAĞLI KARPUZ KABUĞU

MALZEMELER

2 dilim karpuz kabuğu

2 tane soğan

1.5 limon

1 çay kaşığı tane kakule

1 tatlı kaşığı tane karabiber

1/4 su bardağı su

1/4 su bardağı zeytinyağı ve tuz

Kabuğun en dıştaki koyu yeşil bölümünü 1-2 mm kalınlıkta soyun. Kalan bölümüne istediğiniz gibi doğrayın. Soğanın kabuğunu da soyarak dik şekilde doğrayın. Karpuz kabuğu, soğan, incecik kıyılmış limon kabuğu, tuz ve baharatları tencereye alarak kaynatın.

Kabuklar orta ateşte yumuşayınca zeytinyağı ve limon suyu ekleyin. Bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuyana kadar kapağını kapalı tutun. Ilık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

yeni-proje-54.jpg

KARPUZ KABUĞUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Karpuz kabuğu A, B6 ve C vitamini, çinko, magnezyum ve potasyum bakımından oldukça zengindir. İçeriğindeki bu vitamin ve mineraller sayesinde vücuda enerji verir ve daha iyi çalışmasını sağlar.

İçeriğinde bulunan likopen antioksidan bakımından çok zengin olduğu için vücudu hastalıklara karşı korur.

Karpuz kabuğundaki lifler kilo vermeyi hızlandırarak daha kolay kilo vermeyi sağlar.

Karpuz kabuğundan elde edilen citrulline kaygıyı en aza indirerek insanların kendisini daha iyi hissetmesini sağlar.

Ayrıca beyaz kısımları bağışlık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN