Kovid’de bayram sevinci Ramazan’a bağlı

Kovid’de bayram  sevinci Ramazan’a bağlı

Ramazan ayı öncesi uyarılarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Aşılamanın belli bir seviyeye gelmesi, kapalı ortamların havalandırılmasına dikkat edilmesi ve kalabalıklar ile bir araya gelmeme durumunda inşallah bayramda çok daha iyi rakamlar göreceğiz” dedi.

EDA SANĞU

Uzmanlar, Kovid vaka sayılarındaki ciddi düşüşe dikkati çekerek, vatandaşların Ramazan ayı boyunca Kovid kurallarına uyduğu takdirde salgının hızının yavaşlayacağına işaret ediyor. Ölüm oranlarının düştüğüne dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Biliyorsunuz daha 2 ay öncesinde günlük 300 kadar vefat sayısını görmüştük. Ama Allah’a şükür son bir haftadır baktığımızda 100’ün altında vefat sayılarımız var, 80’lerin altını gördük ve inşallah bu rakamlar daha aşağı doğru da gidecek. Bu arada artık koronavirüsün yeni döneminde herkesin de bildiği gibi artık aşılamanın ön plana çıktığı, bireysel tedbirlerin önde olduğu bir süreç yaşıyoruz” dedi.

Aşılamada belli bir orana ulaşılması, insanların virüs konusunda bilinçlenerek bireysel önlemlerine daha dikkat etmesi ile birlikte salgında bir hafifleme gözlemlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, “İnsanlar 2 yıldır Ramazan Bayramı yaşayamıyordu. 2 yıldır Ramazan’da bir araya gelemiyor, iftarlarda bir arada bulunamıyordu. O yüzden bu süreci daha iyi yaşayabilmek için, şurada çok az da bir zaman kalmışken, bizlerin bu dikkatli yaşam tarzını sürdürmesi ile inşallah bu sene çok daha iyi bir süreç yaşayabileceğimize inanıyorum. Tabi yine şundan kaçınmak gerekiyor. İftar saatinde elbette yine bir araya geleceğiz ama ortamların temiz hava ile havalandırılmasına mutlaka dikkat edelim. Mesafeyi korumakta zorlanabiliriz, maske de takamayacağımıza göre ortamların temiz hava ile havalandırılmasına dikkat edelim. Mümkünse mesafeleri korumaya çalışalım. Aramıza en azından 2 metre kadar mesafe koymaya çalışalım. Bunu yapamıyorsak yine 1 metre kadar mesafe sağlamaya çalışalım” ifadelerini kullandı.

‘AKCİĞER TUTULUMLARI GÖRÜYORUZ’

Kovid’in bulaşma hızının yavaşladığı söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya da, “Hastanelerde servisler ve yoğun bakımlar bir bir kapatılmaya başlandı. Fakat hala aşılarını tamamlamış hastalarımız tek tek gelmeye başlıyor. Eskisi gibi büyük dalgaların olduğu vakaların 100 binlere vurduğu dalgalanmalar olmayacak ama vakaları yine göreceğiz” diye konuştu. Özkaya, son vakaların akciğer tutulumu ile geldiğini kaydederek, şu bilgileri verdi: “Bunlar genelde aşılarını tamamlamamış ya da aşı olmamış vakalardır. Önceden biz bunlara uzamış Kovid diyorduk. Şimdi gelen bazı hastalarımız ise gerçekten akciğer tutulumları geç dönemde ortaya çıkan vakalar var. Neredeyse Kovid olduktan 3-4 hafta sonra akciğerlerine inen vakalarla karşılıyoruz. Aslında uzamış Kovid-19’un şimdi ne olduğunu anlamaya başladık. Sadece semptomatik değil, akciğer tutulumu da geç dönemde ortaya çıkabiliyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN