Koronavirüsün hayatımıza kattığı bir rahatsızlık daha: Maskne

Koronavirüsün hayatımıza kattığı bir rahatsızlık daha: Maskne

Covid-19 salgını dolayısıyla 2 yıldan fazla süredir takmak zorunda olduğumuz maske, cildimizin nefes almaması ve sürtünmeye neden olması dolayısıyla sivilcelerin çoğalmasına neden oldu. 'Maske aknesi' yani 'maskne' olarak adlandırılan sivilce sorunundan kurtulmak için cilt bakımı önem kazandı. İşte, maskne sivilcelere karşı doğal öneriler...

Koronavirüs salgınında Omicron varyantı dolayısıyla Türkiye'de günlük 100 bin vaka rekoru kırıldı. Covid-19 hastalığından korunmak için pek çok kişi 'çift maske' takarken, bu da beraber yüz çevresinde 'akne' yani 'sivilce' oluşumuna neden oldu. Özellikle burnunuzun köprüsünü, yanaklarınızı ve çenenizi kapatan maske, ciltte tahrişe ve iltihaplanmaya zemin hazırlıyor.

MASKE TAKMAK SİVİLCE YAPAR MI?

Tek maske kullanılırken de aynı sorunun yaşandığını, şimdi ise görülme oranının arttığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğçe Özkapu, "Hayatı boyunca bu kadar kapalı tutmadığımız cildimiz 'mekanik akne' ile tepki veriyor. Yani yüzümüzde, maskeyle kapalı olan burun, çene ve yanaklarda maskeye bağlı akneler oluşuyor. Bu akneler maske ile cilt arasındaki sürtünme, ısı, nem nedeniyle gözeneklerin tıkanması ve bakterilerde artış sonucu meydana geliyor. Cilt gün boyu maske ile kapatıldığı için ciltteki gözenekler, yağ bezi kanalları tıkanıyor. Gün sonunda sebum (yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı) temizlenmezse bunlar iltihaplı sivilcelere dönüşüyor" diye konuştu.

maskne-image.jpg

MASKNE NEDİR?

Maske takmak, ter ve nem nedeniyle gözeneklerin tıkanmasına, cildimizin daha fazla tahriş olmasına ve iltihaplanmaya neden oluyor. Cilt yeteri kadar hava almadığında ter, yağ ve bakteri meydana geliyor. Bu da sivilce oluşumuna neden oluyor. Maske takmaktan dolayı oluşan sivilceye, yani akneye 'maskne' adı veriliyor. Buna 'mekanik akne' diyenler de bulunuyor.

Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, Çin Hubei'deki sağlık çalışanlarının en az yüzde 83'ünün cilt problemleri yaşadığını bildiriyor ve sağlık çalışanları dışındaki kişilerde de akne problemlerinde yüksek oranda artış olduğunu ifade ediyor.

MASKNE NASIL ENGELLENİR?

Mekanik aknenin tedavisinin, normal akne tedavisinden daha farklı ve zor olduğunu belirten Dr. Özkapu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Klasik akne tedavisinde önerdiğimiz temizleyici ve kremler genellikle cildin fazla yağını alan, cildi kurutan ürünlerdir. Cilt kuruluğu ise mekanik akneye yol açan faktörlerden biridir, o yüzden cildin nemli olmasını isteriz.

Cildinizi sabah akşam fazla kurutmayan bir temizleyici ile yıkayarak temizlemeli, olabildiğince az makyaj yapmalısınız. Kullandığınız maskenin pamuklu, yıkanabilir doğal kumaşlı, cildi fazla sıkmayan, tam kavrayan bir maske olmasını öneririz. Çünkü maske ne kadar sert olursa cildiniz sürtünmeye bağlı olarak o kadar hasar alır.

Gün içerisinde kirlenme ve nemlenmeye bağlı oluşabilecek sorunları engellemek için maskenizi değiştirmeniz yararlı olacaktır. Cilt kuruluğuna karşı beslenme ve yeterli su tüketimine de dikkat etmek gerekir.

Temiz tutarak, nemlendirerek mekanik akne oluşumunu önlemeye çalışırken bol su tüketimi ve omega-3 içeren besinler, zeytinyağı, havuç, avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketerek cilt sağlığınızı korumaya yardımcı olabilirsiniz."

maskne-1237620580-770x533-1-001.jpg

MASKEDEN OLUŞAN SİVİLCELER NASIL GEÇER?

Ciltte oluşan bu sorunları engellemenin iki yolu olduğunu belirten Deri ve Zührevi Deri Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tuba İşeri ise, "Birinci yol: Pamuklu veya yıkanabilir ipek gibi doğal kumaşları tercih edin. Çünkü bu tür kumaşlar maskenin yüzünüzdeki sürtünmesini azaltacak ve sürtünmeden kaynaklanan tahrişi önlemeye yardımcı olacaktır. Bir maske seçerken, tam oturması, yüzü kaplayacak kadar büyük olması, nefes alabilen, cilt üzerinde yumuşak ve tahriş edici olmayan kumaşları seçin" tavsiyesinde bulundu.

İkinci yolun, sonuç odaklı cilt bakımından geçtiğini ifade eden Dr. İşeri, "Yüz maskenizi takmanız sonucunda iltihaplı akne veya sivilcelenme yaşarsanız, salisilik asit içerikli bir temizleyici, niacinamid içeren bir antienflamatuvar ajan ve aloe vera içeren bir nemlendiriciyi yatıştırıcı olarak kullanabilirsiniz. Bu işlem; iltihabı azaltacak ve gözenek tıkanıklığıyla mücadeleye ve tedavimize yardımcı olacaktır. Fakat yine de mutlaka doktorunuza danışmalı ve tedavinize yardımcı olarak bu ürünleri kullanmalısınız" uyarısında bulundu.

MASKNEDEN KURTULMAK İÇİN DOĞAL ÖNERİLER

* Temiz maske kullanmak ve sık sık değiştirmek

* Olabildiğince az makyaj yapmak

* Cildi sabah-akşam temizlemek

* Salisilik asit, sülfür, propolis gibi antibakteriyel içerikler tercih etmek

* Centella asiatica, mugwort, bal gibi bariyer güçlendirici içerikler tercih etmek

* Sivilcelere akne bandı yapıştırmak

* Cilt tipine uygun bir güneş koruyucu seçmek

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN