Tırnaktaki renk değişimini görmezden gelmeyin: Kanser belirtisi olabilir!

Tırnaktaki renk değişimini görmezden gelmeyin: Kanser belirtisi olabilir!

Tırnaklarda oluşan renk değişikliği her zaman dış etkenlerden kaynaklanmaz ve bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Tırnak mantarı, sedef hastalığı, kalp yetmezliği, kanser gibi bir takım hastalıklar, beyaz renkli el ve ayak tırnaklarının sarıdan siyaha farklı tonlarda renk değişimine neden olabilir. İşte, tırnakta renk değişimi ve kalınlaşma sorunu...

Tırnaklarda meydana gelen renk değişikliklerinin tırnak yüzeyinde, tırnağın içinde ya da tırnak altında olabileceğini belirten Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, tırnaktaki renk değişiminin çeşitli nedenlerle olabileceğini ve bazı hastalıklara işaret edebileceğini söyledi.

Tırnakların sıklıkla beyaz, sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah renklere dönüşebileceğini kaydeden Dr. Yardımcı, tırnak hastalıklarıyla ilgili detaylı bilgiler verdi.

OJE SÜRMEK TIRNAKLARA ZARAR VERİR Mİ?

Çok sık oje sürmek ve sürekli aseton kullanmak tırnaklarda zamanla aşınmalara ve yıpranmalara sebep verebilir.

Yıpranmış tırnakların uç kısımları ve serbest kenarları kırılmaya ve ayrışmaya başlar. Zamanla tırnaklarda renk değişikliği de görülebilir.

2022-01-18-185706.jpg

TIRNAKLARDA BEYAZ LEKELER NEDEN OLUR?

Tırnaklarda beyaz renk değişikliği çoğu hastada vitamin eksikliklerini düşündürse de en sık sebep travmadır. Travma haricinde bazı mantar enfeksiyonları, siroz, bazı barsak hastalıkları ve vitamin eksikliklerinin de tırnaklarda beyaz renk değişikliği yapabileceği unutulmamalıdır.

752x397-2.jpeg

TIRNAK SARARMASI NEDEN OLUR?

Sarı renk değişikliklerinin en sık nedenleri ise tırnakların mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, travmaya bağlı tırnak plağının tırnak yatağından ayrışması durumlarıdır.

Sedef hastalarının özellikle el tırnaklarında kirli sarı ya da somon renginde lekeler görülebilmektedir. Çok nadiren bazı akciğer hastalıklarında tüm tırnaklar sarı renkte görülebilir.

Tırnaklarına çok fazla oje süren ve aseton kullananlarda da zaman içerisinde tırnaklar sarı renkli bir hale dönüşebilir.

tirnakta-renk-degisikligi-kromonisi-chromonychia-yesil-trnak-pseuodmonas.jpg

TIRNAKLARIN YEŞİL RENK OLMASI NE ANLAMA GELİR?

Tırnağın yeşil renkte görülmesinde en sık sebep ise pseudomonas adı verilen bir bakterinin yaptığı tırnak enfeksiyonlarıdır. Genellikle su ile çok fazla temas eden ve eldiven takmayan kişilerin el tırnaklarında görülür.

238138.jpg

TIRNAK KENARLARININ KIRMIZI OLMASININ NEDENİ

Tırnaklardaki kırmızı renk değişikliğinin en sık sebebi ise travmalardır. Tırnak yüzeyine yakın yerde olan kanama odakları parlak kırmızı renkte görünürken daha derinde ve tırnak plağının altında görünen kanama odakları ise morumsu lekeler şeklinde görülür.

238137.jpg

TIRNAKLARIN SİYAH VE KAHVERENGİ OLMASI HASTALIK HABERCİSİ

Tırnaklardaki kahverengi ve siyah lekeler ise bazen ciddi sorunların habercisi olabilmesi açısından oldukça önemlidir. Tırnak kökünde veya altında yerleşen bazı benler tırnaklarda kahverengi renk değişikliğine sebep olabilir. Çoğu zaman iyi huylu olan bu benler sabit bir şekilde kalabilmekle birlikte bazen çok yavaş bir şekilde büyüyebilir.

TIRNAKTA MELANOM NEDİR?

Ayrıca melanom adı verilen bir cilt kanseri türü de tırnaklarda bu şekilde başlayabilir. Melanom hızlı bir şekilde büyüyebilen, vücutta uzak organlara metastaz yapabilme potansiyeline sahip bir cilt kanseri çeşididir.

Hayati öneme sahip olması açısından erken tanı konulması oldukça önemlidir. Bu nedenle gerek el gerekse ayak tırnaklarında fark edilen kahverengi-siyah renk değişiklikleri mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Çoğu zaman dermoskopi adı verilen bir cihazla yapılan muayene sonucunda önemli ipuçları elde edilebilir. Dermoskopi muayenesi sonucunda melanom şüphesi uyandıracak belirtiler varsa geç kalınmadan patolojik inceleme yapılarak tanının netleşmesi gerekmektedir.

Tırnaklardaki kahverengi-siyah renk değişikliklerinin ayırıcı tanısında ise bazı ilaçların kullanımı, travma ve bazı hormonal bozukluklar yer almaktadır.

shutterstock-1157252563-custom.jpg

TIRNAK YÜZEYİNDE DİKEY ÇİZGİLER HASTALIK BERLİRTİSİ Mİ?

Tırnaklardaki dikey çizgilenmeler çoğunlukla yaşlanmaya bağlı olarak gelişir. Çoğu zaman birden fazla tırnakta görülür ve herhangi bir sorun oluşturmaz.

Ancak genç yaşlarda ve az sayıda tırnakta olan dikey çizgilenmeler tırnak kökünde yerleşen ve kitle oluşturan durumlarda görülebilir.

belyye-polosy-na-nogtyakh2.jpg

TIRNAK YÜZEYİNDE YATAY ÇİZGİ NEDEN OLUR?

Tırnaktaki yatay çizgilenmeler ise tırnak üretiminin geçici olarak durduğu her durumda gözlenebilir.

Sıklıkla egzama hastalarında, yüksek ateşli hastalık geçirenlerde, tırnak köküne zarar verecek şekilde yapılan manikür ve pedikürlerden sonra meydana gelmektedir.

Tırnak yeme alışkanlığı olan kişilerde de birden fazla tırnakta yatay çizgilenmeler görülebilmektedir.

AŞIRI KALIN VE SERT TIRNAĞIN ANLAMI NEDİR?

Genellikle el ve ayak tırnaklarının kalın ve sert olduğu durumların çoğunu mantar enfeksiyonları oluşturur.

Ancak özellikle ayak başparmağında travmaya bağlı olarak gelişen, 'koç boynuzu tırnak' olarak da bilinen tırnak kalınlaşması çoğu zaman mantar enfeksiyonları ile karışabilmekte ve yanlış tedavilere sebep olabilmektedir.

Şiddetli deri tutulumu olan bazı sedef hastalarının özellikle el tırnaklarında da aşırı kalınlaşma ve sertleşme görülebilir.

TIRNAKLARDA ÇATLAMA VE AYRILMA NEDEN OLUR?

Tırnakların çatlaması ve tabakalanma şeklinde ayrılması çoğu zaman tırnakların sağlıksız ve güçsüz olduğu durumlarda görülür.

Çoğu hastada tabloya vitamin eksiklikleri, kansızlık ve tiroid hastalıkları eşlik etmektedir. Su ile temasın çok fazla olması, çok fazla yumuşatıcı krem kullanımı, gitar çalmak gibi tırnak uçlarının sürekli travmaya uğradığı durumlar, çok fazla oje ve aseton kullanımı tırnak plağını incelterek kolay kırılmalara ve ayrılmalara sebep olabilmektedir.

s-b83592a6f09ccc973e864489e14a697de4b020d4.jpg

TIRNAKTA KAŞIK ŞEKLİ NEDEN OLUR?

Tırnak plağının kaşığın iç yüzeyinde olduğu gibi konkav hale gelmesi (koilonişi) doğumdan itibaren olabilir. Ancak günlük hayatta en sık karşılaştığımız durumlar tırnağın sonradan kaşık şeklini aldığı durumlardır.

Bu tırnak şekli en sık demir eksikliği anemisi olanlarda görülür. Daha nadir olarak bazı enfeksiyonlar, hormonal bozukluklar ve travma tırnaklarda kaşık tırnak oluşumuna sebep olabilir.

indir.jpg

PARMAKLARDA ÇOMAK TIRNAK NEDEN OLUR?

Tırnak plağı ile tırnak kıvrımı arasındaki açının 180 dereceden fazla olduğu durumlarda çomak parmak hastalığından söz edilebilir. Ailesel kökenli olabilmekle birlikte sıklıkla sonradan oluşur ve çoğu zaman kronik bir akciğer hastalığının belirtisi olarak karşımıza çıkar. Daha nadir olarak kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları, barsak hastalıkları ve tiroid hastalıklarına bağlı gelişebildiği de bildirilmiştir.

TIRNAK ÜSTÜNDE NOKTA BÜYÜKLÜĞÜNDE ÇUKURLARIN ANLAMI NEDİR?

Tırnak plağında gözlenen nokta şeklindeki minik çukurcuklar sıklıkla sedef hastalığında ve alopesi areatada (halk arasında saçkıran hastalığı olarak bilinir) gözlenir.

Sedef hastalığında tırnaktaki düzensiz yerleşimli noktavi çukurcuklara sarımsı lekeler, küçük kırmızı-siyah renkli çizgilenmeler (kanama odakları), tırnak kalınlaşması ve tırnakta sertleşme eşlik edebilir.

Tırnakta bu belirtileri olan sedef hastalarında psoriatik artrit (sedef hastalığına bağlı gelişen eklem romatizması) gelişme riski artmaktadır.

Saçkıran hastalığında ise noktavi çukurcuklar daha düzenli yerleşim göstermektedir ve sedef hastalığında gözlenen diğer belirtiler çoğu zaman bulunmamaktadır.

Birden fazla tırnakta olması ve sayıca çok fazla bulunması saçkıran hastalığının şiddeti ile doğru orantılıdır.

TIRNAK ÇEVRESİNDE PARMAK ETİ ŞİŞMESİNİN NEDENLERİ

Tırnak etrafındaki derinin bakteriler ve mantarlar tarafından enfekte olmuş haline paronişi (halk arasındaki ismiyle dolama hastalığı) denilmektedir. Bakteriler tarafından oluşan tablo akut bir şekilde gelişmektedir.

Oldukça ağrılı olan tırnak çevresinde aynı zamanda kızarıklık, şişlik ve irinli akıntı söz konusu olmaktadır. Çoğu zaman doğru şekilde yapılan antibiyotik tedavileri ile tablo gerilemektedir.

Mantarlara bağlı olarak gelişen paronişi tablosu ise genellikle yavaş seyirlidir. Sıklıkla yoğun su temasında bulunan kişilerin tırnak kıvrımındaki koruyucu tabakanın zarar görmesi sonucu oluşur.

Tırnak kıvrımında boşluk oluşumu, ağrısız ancak ödemli tırnak kıvrımı ve tırnaklarda şekil bozuklukları eşlik eder. Su temasından mümkün olduğunda kaçınmak tedavideki kilit noktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN