Maydanozun daha önce bu kadar faydalı olduğunu bilmiyorduk! Meğer o hastalıklara da iyi geliyormuş...

Maydanozun daha önce bu kadar faydalı olduğunu bilmiyorduk! Meğer o hastalıklara da iyi geliyormuş...

Maydanoz, Türk mutfağında sıkça kullanılan bir ot olarak bilinir ve çeşitli yemeklere lezzet katar. Maydanozun sağlık açısından da faydaları vardır. İşte bu mucize besin kaynağının saymakla bitmeyen faydalarından bazıları...

Maydanozun muazzam sağlık yararları, onu çeşniler arasında popüler bir seçim haline getirdi. Maydanoz, genellikle yiyeceklerde garnitür olarak kullanılan otsu yeşil yapraklı bir bitkidir. Akdeniz'e özgü ve tarih boyunca kullanılan, besin açısından zengin bir şifalı ve mutfak bitkisidir. Birçok tarif, bitkinin saplarını, yapraklarını ve tohumlarını gerektirir.

MAYDANOZUN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

1. Kan Şekeri Düzeylerini Düzenleyebilir

Maydanoz ve esansiyel yağı, miristisin adı verilen bir antioksidan açısından zengindir. Myristicin kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca insülin direncini ve iltihaplanmayı azaltabilir.

2. Böbrek Sağlığına Yardımcı Olabilir

Maydanoz doğal bir idrar söktürücüdür ve vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur. Toksinlerin ve mikropların vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Maydanoz tohumu ekstresi ile beslenen fareler, sadece su içtiklerine göre daha fazla idrar çıkışı gösterdi. Maydanoz, böbreklerde idrar düzenlenmesinde yer alan sodyum potasyum pompasını engelleyebilir.

maydanoz-ve-kisnis-farklari-nelerdir-0903dbdb-55f3-4a51-9ca2-6bacd2a02717.webp

3. Kanser Önleyici Etkileri Olabilir

Maydanoz, kanser önleyici özelliklere sahip olduğu bilinen flavonoidler açısından zengindir. Flavonoidler hücre büyümesini engeller ve oksidatif stresi azaltır. Maydanozda bulunan bir başka anti-kanserojen flavonoid luteolindir. Araştırmalar, luteolin'in kolorektal kanseri önleyici etkileri olabileceğini belirtmiştir. Maydanoz ayrıca meme, cilt, kolon ve prostat kanserlerinin tedavisinde umut verici sonuçlara sahip başka bir bileşik olan karnosol içerir.

4. Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Maydanoz, halk hekimliğinde hipertansiyon tedavisine yardımcı olmak için kullanılmıştır. Maydanozdaki zengin flavonoid içeriği, kalp sağlığını iyileştirmeye ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Maydanoz da iyi bir folik asit kaynağıdır. Folat alımı iyi kalp sağlığı ile ilişkilidir. Düşük folat seviyeleri kalbe zararlı olabilir. Bu nedenle maydanozu beslenmenize dahil etmek bu konuda yardımcı olabilir.

5. Kemik Sağlığını Destekleyebilir

Maydanoz iyi bir K vitamini kaynağıdır. Vitamin, osteositler adı verilen kemik hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Maydanozun farelerde kemik erimesini (kemiklerin vücut tarafından emilip parçalandığı bir süreç) engellediği bulundu.

6. Sindirime Yardımcı Olabilir

Geleneksel olarak maydanoz, sindirim ve gastrointestinal bozuklukların tedavisine yardımcı olmak için kullanılır. Maydanozdaki lif içeriği sindirime yardımcı olur. Yiyeceklerin sindirim sisteminde hareket etmesine yardımcı olur ve ayrıca bağırsaktaki iyi bakteriler için prebiyotik bir yem görevi görür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN