Pankreas kanseriyle mücadele edenlere umut ışığı olacak aşı duyuruldu. Milyonlarca kişiye umut olacak mRNA aşısından olumlu sonuçlar yansıdı. Uzman doktor bu süreci anlattı. İşte tüm detaylar...
BURAK ÖZTOPRAK
Sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler pankreas kanserine yakalananlara umut ışığı oldu. Uzman doktor, sosyal medya hesabından önemli gelişmeyi paylaştı. Milyonlarca kişiye mRNA aşısı umut ışığı oldu. İşte tüm detaylar...
HASTALARDA BAĞIŞIKLIK YANITI
Pankreas kanseriyle mücadelede umutları yeşerten bir gelişme yaşandı. Ölümcül kanserler arasında başı çeken pankreas kanserinde, geliştirilen bir mRNA temelli aşı, hastalarda uzun süreli bağışıklık yanıtı oluşturarak dikkat çekici sonuçlar elde edilmesini sağladı.
Prof. Dr. Güner Sönmez'in sosyal medya hesabından duyurduğu bu önemli gelişme, pankreas kanseri tedavisinde yeni bir sayfa açabilir.
Yapılan klinik deneylerde, mRNA temelli aşı uygulanan 16 hastanın 8'inde uzun süreli bağışıklık yanıtı oluştuğu gözlemlendi. Bu hastalardan %75'inde 3 yıl içinde nüks gelişmemesi, aşının potansiyelini gözler önüne serdi.
PANKREAS KANSERİ VE MEVCUT TEDAVİLER:
Pankreas kanseri, sinsi ilerleyişi ve genellikle geç tanı konulması nedeniyle en ölümcül kanser türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Maalesef, vakaların %88'i ölümle sonuçlanıyor. Mevcut tedavi yöntemleri arasında cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi bulunuyor, ancak bu yöntemlerin başarı oranı sınırlı kalabiliyor.
MRNA AŞISI NASIL ÇALIŞIYOR?
mRNA aşıları, vücuda kanser hücrelerine özgü genetik bilgiyi (mRNA) taşıyarak bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Bu sayede, bağışıklık sistemi kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeye başlıyor.
UZMANLAR NE DİYOR?
Prof. Dr. Güner Sönmez, sosyal medya paylaşımında bu gelişmenin pankreas kanseri tedavisinde önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, "mRNA aşılarının kanser tedavisindeki potansiyeli her geçen gün daha da belirginleşiyor. Bu umut verici sonuçlar, daha fazla araştırma yapılması için teşvik edici nitelikte," ifadelerini kullandı.
Pankreas kanseri tedavisi ile ilgili gelişme:
— Prof Dr Güner Sönmez (@DrGunerSonmez) February 24, 2025
Pankreas kanseri en ölümcül kanserlerden biri, maalesef %88 oranında ölümcül.
Geliştirilen bir mRNA temelli aşı, 16 hastanın 8’inde uzun süreli bağışıklık yanıtı oluşturdu ve bu hastaların % 75’inde 3 yılda nüks gelişmedi.