Ruhsat alan her ilaç depoda bulunmuyor

Ruhsat alan her ilaç depoda bulunmuyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, organ nakli hastalarının kullandığı ve Türkiye’de satışı durdurulan ilacın 5 muadilinin daha bulunduğunu açıklamıştı. Ruhsat ve fiyat alan her ilacın üretilmediğini vurgulayan TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, söz konusu ilaca ilişkin “Sadece 500 mg’lık tek bir ürün depoda” dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, geçtiğimiz günlerde İsviçre kökenli çok uluslu ilaç firmasının organ nakli hastalarında kullanılan ilacını artık Türkiye’ye getirmeyeceğini ilan ettiğini ve 31 Ağustos tarihi itibarıyla Türkiye’deki ticari faaliyetini sona erdirdiğini duyurmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından konuya ilişkin “Organ nakliyle ilgili bir ilacın bulunamadığı, piyasadan çekildiği şeklinde haberler var. İlacın pazardan çekilme nedeni eş ilaçlarla rekabet edemiyor oluşudur. Söz konusu ilacın piyasada eşdeğer etkin maddeli, ikisi yerli üretim 5 muadili bulunmaktadır. Bu konuda bir sorun yok” açıklamasını yaptı.

210320201204293513577.jpg

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan ise organ nakli için sadece 500 mg’lık tek bir ilacın depolarda bulunduğunu, dolayısıyla da mevcut ilacının tedarikinin sağlanmasında sıkıntı çıkacağını belirterek şu açıklamayı yaptı:

“İlaç firmaları ticari kuruluşlar olup kazanmadıkları hiçbir ürünü ne ithal ederler ne de üretirler. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış 22 bin 235 adet ilaç bulunuyor. Fiyatlandırılması yapılmış ruhsatlı ilaç sayısı 15 bin 194, eczanede satışı yapılabilen ruhsatlı ilaç sayısı 14 bin 873 adet olup SGK tarafından ödenen ilaç sayısı ise 8 bin 354 adettir. Mevcut verilere bakılacak olursa her ruhsatlı ürün üretilecek diye bir koşul bulunmuyor. Eğer geri ödeme listesine girecekse SGK şartlarına uymak zorunda. Bahse konu ilaç için, 7 tane firma tarafından aynı etken maddeli ruhsat almış, çeşitli miligramlarda 14 ilaç bulunuyor. Bunlardan sadece 500 mg’lık tek bir ürün depolarda bulunuyor. Ürün kaydı açılmamış olanlar dahi mevcut. Bu da göstermektedir ki, ruhsat ve fiyat alan her ilaç üretilmiyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN