Adı masum, kendisi saç döküyor: Prenses hastalığına dikkat!

Adı masum, kendisi saç döküyor: Prenses hastalığına dikkat!

Saç nezlesi; havuz, deniz ve duş sonrasında iyi kurutulmamış saçlarda ortaya çıkar. Sürekli batma ve yanma hissi oluşturan saç nezlesi, kimi zaman kafa dersinde ağrıya neden olur. Bununla birlikte, saç derisinde olan ağrı, yanma veya kaşıntıya dönüşebilir. İşte, saç nezlesi tedavisi...

'Rapunzel hastalığı' veya 'prenses hastalığı' olarak da bilinen saç nezlesi tedavi edilmezse, saç dökülmesine neden olabilir. Kişiyi fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak çok yönlü etkileyebilir. Dolaylı olarak yaşam kalitesini düşürür. Saç nezlesi tespit edilip tedaviye başlandığı takdirde düzelebilmektedir.

sac-nezlesi-nedirr.jpg

SAÇ NEZLESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

* Saç derisinde, saç diplerinde ve özellikle kıl köklerinde hassasiyet

* Saç diplerinde yanma ve batma

* Saç diplerinde karıncalanma ve iğnelenme

* Tarama sırasında ağrı

* Kaşıntı

* Saç dökülmesi

* Saç diplerinde yara ve aşırı derecede saç dökülmesi

SAÇ NEZLESİNİN NEDENLERİ

Saç diplerinde, yoğun kaşıntı, iğnelenme, ağrı ve yanma hissi oluşturan saç nezlesinin başlıca nedenleri arasında kişinin saçlarını uzun süre toplu tutması bulunmaktadır. Uzun süre yukarıdan aşağı doğru tutulan saç, saç köklerinin hava almasına engel olur. Bununla birlikte, derinin çekilmesine neden olurken, saçlarda kopmalar ve dökülmeler görülür.

Başka bir neden ise, uzun olan saçların ıslandıktan sonra iyice kurutulmamış olmasıdır. Rüzgarlı ve soğuk havada yıpranma riski çoğalan saç kökleri, ıslak bırakılıp kurutulmadığında güçlerini yitirir, dökülme ve kaşıntıya neden olur.

Saçların düzleştirilmesi ve fön gibi uygulamalar saç nezlesine neden olur. Saç şekillendiriciler devamlı maruz kalan saçlarda saç nezlesi görülme olasılığı daha fazladır. Kozmetik ürünler saç köklerinin uzun süre ıslak kalmasına neden olurken, fön gibi sıcak hava uygulamaları da saç derisini tahriş edebilir. Bununla birlikte kimi saç boyaları da alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Beslenmedeki düzensizlikler, protein ve vitamin eksiklikleri de saç sağlığı ile yakından ilgilidir. Özellikle D vitaminindeki eksiklikler, saçların güçsüzleşmesine neden olurken, saç nezlesi ihtimalini de artırır.

Kesin kanıtları olmasa da; stres, obsesif kompülsif bozukluk ve depresyon gibi psikolojik nedenlerin de saç nezlesine sebep olduğu düşünülmektedir.

SAÇ NEZLESİNE NE İYİ GELİR?

Saç nezlesine yol açan iki etmen, saçların iyi kurutulmaması ve sıkı bağlanan saç modelleri olduğu için kişinin bu tarz alışkanlıklardan vazgeçmesi gerekmektedir.

istock-1075661184.jpg

SAÇ NEZLESİ NASIL GEÇER?

Ne yazık ki saç nezlesi için henüz net bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle kişi, kendi durumunu takip etmeli ve hangi olaydan sonra saç nezlesinin ortaya çıktığını gözlemlemelidir. Eğer durum ortadan kalktığında bile saç nezlesi sorunu devam ediyorsa bir dermatoloji uzmanına görünmekte fayda vardır. Bununla birlikte;

* Düzenli beslenmeye dikkat edilmeli, vitamin ve mineral açısından zengin bir diyet programı uygulanmalıdır.

* Stresten uzak durulmalı

* Hızlı ve sert diyetlerden kaçınılmalı

* Saç sorunlarına neden olan hormonal dengesizlikten kurtulmak için bir doktordan yardım alınmalı

* Saç bakımında kimyasallardan kaçınılıp, organik ürünler tercih edilmeli

* Saçların kurumasını engellemek adına nemlendiricili ürünler kullanılmalı

* Saçlar yıkandıktan sonra iyice kurutulmalı ancak saç derisine zarar vermemeye dikkat edilmeli

* Çok soğuk veya çok sıcak duştan uzak durulmalı

* Saç derisinin zorlanmasına neden olacak saç şekillerinden kaçınılmalı

SAÇ NEZLESİ TEDAVİSİ

Saç nezlesi bir hastalık olarak ele alınmamakla birlikte tedavisi kişide şikayetlere yol açan durumların tespit edilip giderilmesiyle yapılır. Ayrıca önlemek tedavi etmekten daha değerlidir. Saç nezlesine zemin hazırlayan durumlar bilindiğinde bunlardan uzak durulur ve saç sağlığına özen gösterilmesiyle saç nezlesinden koruma sağlanabilir.

Saçın hava almasına özen gösterilmelidir. Gün içerisinde uzun saatler boyunca saçın toplu olması, saçı sıkı toplamak saç nezlesine zemin hazırlayabilir. Bunun için saç nezlesi olan kişilerin saçı sıkı toplama alışkanlığından vazgeçmeleri, saçların hava almasına özen göstermeleri, evde saçları açık bırakarak saç köklerini dinlendirmeleri gerekir. Ayrıca jöle ve köpük kullanımı azaltılmalıdır.

Saç sağlığına özen göstermek önemlidir. Saç ve saç derisinin düzenli olarak temizlenmesi, bakımının yapılması gereklidir. Saç ve saç derisinin kuruması ve çok yağlanması önlenmelidir. Doktora başvuran kişiler doktorun önerdiği şampuan ve kremleri kullanabilir.

Saç ılık su ile yıkanmalıdır. Soğuk veya fazla sıcak su saç nezlesine iyi gelmez. Saç yıkanınca da ıslak bırakmaktan kaçınmak gerekir. Yaz aylarında deniz ve havuza gidildiğinde de bu kurala uyulmalıdır. Saçlar ıslak bırakılmamalıdır. Saçın ıslak kalması ve sıcak veya soğuğa maruz kalmak saç nezlesini olumsuz etkiler.

Saç sağlığı için vitamin ve mineral eksiklikleri giderilmelidir. Vitamin ve mineral eksiklikleri saç sağlığını olumsuz etkiler. Dengeli ve düzenli beslenmek önemlidir. Sağlıklı besinleri dengeli bir biçimde tüketerek vücudun protein, vitamin ve mineral dengesi sağlanır.

Stres seviyeniz azaltılmalıdır. Stres sağlığımızı olumsuz etkileyen bir durumdur. Saç sağlığını da olumsuz etkileyip saçların güçsüzleşmesine neden olabilir. Stresli kişiler stres yönetimini öğrenmeli, stresle baş edemeyen kişiler bir psikiyatriste veya psikoloğa başvurmalıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN