Sakın hafife almayın! Egzama, astım, gıda alerjileri, nezle… Hepsinin nedeni bunda yatıyormuş! Tedavi edilmezse...

Sakın hafife almayın! Egzama, astım, gıda alerjileri, nezle… Hepsinin nedeni bunda yatıyormuş! Tedavi edilmezse...

Birçok kişinin yaşadığı egzama, astım, gıda alerjileri gibi reaksiyonların asıl nedeni ortaya çıktı. Uzmanlar bu hastalıkların ne ile ilişkili olduğunu bir bir gözleri önüne serdi. Hepsinin nedeni bunda yatıyormuş. İşte tüm detaylar…

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar yakından takip edilirken günlük hayatta karşılaştığımız çocuk alerjileri, egzama, astım, gıda alerjileri ve saman nezlesi gibi hastalıkların temelinde yatan neden ortaya çıktı. Araştırmalar sonucunda mikrobiyom dengesizliğinin bu hastalıklarla ilişkili olduğu görüldü. İşte tüm detaylar…

NEDENİ MEĞERSE BAĞIRSAKLARMIŞ


Yapılan araştırmalar sonucunda alerjik reaksiyonların temelinde yatan problemin bağırsaklarda olduğu ortaya çıktı. Sindirim sistemi problemleri yaşayan kişiler bu tür reaksiyonlarla karşı karşıya kalmaktadır. Sindirim sisteminde bulunan bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmalar topluluğu bağırsak mikrobiyomu ile bağlantılı hastalıkları tetikliyor.

alerji.jpg

Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmalar doğrultusunda çocuk alerjilerinin gelişmesini önleyebilmek amacıyla alınabilecek yöntemler bir bir araştırıldı. Kanada'daki British Columbia Üniversitesi ve BC Çocuk Hastanesi'nde çalışan bilim insanları mikrobiyomu özelliklerinin ve erken yaşam etkilerinin 4 yaygın enerjiyi ortaya çıkardığını söyledi.


ORTAK NOKTAYA SAHİPLER


Alerjilerin kendilerine özgü semptomları olduğunu belirten araştırmacılar bebeklerin bağırsak mikrobiyomu ile birlikte alerjik reaksiyonlarında görülebildiğine değindi. Yapılan çalışmalar üzerinde faaliyet gösteren Dr. Charisse Petersen, alerjilerde teknik olarak farklı tanılar görülse bile pek çok ortak noktaya sahip olduklarının tespit edildiğini aktardı.
Araştırmalar kapsamında doğumdan 5 yaşına kadar takip edilen 1.115 çocuğun klinik değerlendirmeleri tek tek incelendi. Çocukların yarısında herhangi bir alerji bulgu rastlanmadığı kayıtlara geçerken 592'sinde bir ya da daha fazla alerjik reaksiyon görüldüğü kaydedildi.

hasta.jpg

BAĞIRSAK FLORASI TETİKLİYOR


3 aylık ve 1 yaşına gelen çocuklardan alınan dışkı örnekleri incelenerek Yapılan çalışmalar sonucunda çocukların 5 yaşına geldiğinde alerjik reaksiyonlardan en az birini geliştiren bir bakteriye sahip olduğu tespit edildi. Bağırsak florası dengesizliğine neden olan bakteriyel iz, alerjik reaksiyonlarda ayırt edici bir özelliğe sahiptir. Bağırsak astarının tehlikeye girmesi ile birlikte bağırsakta yüksek bir inflamatuar tepki ortaya çıkıyor.


İncelenen konu üzerinde çalışmalarda bulunan Courtney Hoskinson, "Genellikle vücudumuz bağırsaklarımızda yaşayan milyonlarca bakteriyi tolere eder çünkü sağlığımız için pek çok iyi şey yaparlar. Onları tolere etmemizin yollarından bazıları, onlarla bağışıklık hücrelerimiz arasında güçlü bir bariyer oluşturmak ve bu bağışıklık hücrelerini harekete geçirecek enflamatuar sinyalleri sınırlamaktır." sözleriyle çalışmayı değerlendirdi.

hasta-cocuk.jpg


ALERJİDEN ÖNCE BOZULMA YAŞANIYOR


Yapılan araştırmalarda bebeklerde alerji gelişiminden önce mekanizma da yaygın bir bozulma olduğunu dile getiren Hoskinson, dengesizliğe neden olan şeyin ise beslenme şekli, bebeğin nasıl doğduğu, nerede yaşadığı ve antibiyotik gibi ilaçların maruz kalıp kalmaması faktörleriyle bağlantılı olduğunu aktardı. Vücuda alınan antibiyotiklerin hassas bakterileri yok edebildiği aktarılırken emzirmenin bebeğinların bağırsağındaki bakterileri yenilediği ve gerekli besini sağladığı vurgulandı.

astim.jpg

UBC'de pediatri bölümünde profesör ve çalışmanın eş kıdemli yazarı olan Dr. Stuart Turvey, elde edilen analizler sonucunda ortaya çıkan verilerin potansiyel bir bilgi kaynağı oluşturduğunun altını çizdi. Turvey, "Bu verilerden, yaşamın ilk yılında antibiyotik kullanımı gibi faktörlerin daha sonra alerjik bozukluklara yol açma olasılığının daha yüksek olduğunu, ilk altı ay boyunca emzirmenin ise koruyucu olduğunu görebiliyoruz. Bu durum incelediğimiz tüm alerjik rahatsızlıklar için geçerliydi" sözlerini aktardı.

Dünya üzerinde yer alan 100 milyarlarca çocuk sağlık ve psikolojik açıdan önemli etkileri olan alerjik reaksiyonlarla karşı karşıya kalmaktadır. Araştırmacılardan elde edilen bulgular ise bağırsak florası dengesizliğini düzelten tedaviler için kullanılıyor. Allergy UK adlı yardım kuruluşu, alerjiler nedeniyle ortaya çıkan sağlık risklerinin yanı sıra potansiyel bir alerjik Reaksiyon korkusunun da adrenalin oto enjektörlerinin kullanma endişesini ortaya çıkarttığını belirtti. Bu nedenle bireylerde yiyecekten kaçınma ve uyku yoksunluğu gibi birçok farklı psikolojik sorun ortaya çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN