Sıcaklarla birlikte besin zehirlenmesi vakaları da çoğaldı

Sıcaklarla birlikte besin zehirlenmesi vakaları da çoğaldı

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle Prof. Dr. Gülhan Kurtoğlu Çelik, sıcaklıklarının artmasıyla birlikte en sık görülen sağlık sorunlarından birinin besin zehirlenmesi olduğunu söyledi. Çelik, bir organizmanın ya da toksinlerin yerleştiği gıdanın, sindirim yoluyla alınması sonrası vücudun verdiği tepkinin besin zehirlenmesi olarak tanımlandığını dile getirdi.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstüne çıkmasıyla açıkta uzun süre kalan besinlerde bakteri gelişme ve bunu tüketenlerde besin zehirlenmesi riskinin arttığı bildirildi. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Gülhan Kurtoğlu Çelik, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte en sık görülen sağlık sorunlarından birinin besin zehirlenmesi olduğunu söyledi.

Bir organizmanın ya da toksinlerin yerleştiği gıdanın, sindirim yoluyla alınması sonrası vücudun verdiği tepkinin besin zehirlenmesi olarak tanımlandığını dile getiren Çelik, bu durumun söz konusu gıdanın hazırlanması, üretimi, taşınması, pişirilmesi ve saklanması gibi farklı aşamalarda gelişebildiğini anlattı.

Bebeklerde, yaşlılarda, kronik karaciğer hastalarında, bağışıklık sistemi sorunu bulunanlarda, diyabetlilerde, kemoterapi ve radyoterapi alanlarda zehirlenmenin daha ağır geçebildiğini ifade eden Çelik, “Risk grubundakiler, bu dönemde vücutlarının daha fazla sıvı kaybedebildiğinden, daha fazla sıvı takviyesine ihtiyaçları olabilir. Bu kişilerin biraz daha destek alması gerekebilir. Şikayetlerin birkaç gün içinde geçmemesi, dirençli ve tekrarlayan kusma, ishalin sürmesi ve kanlı olması halinde mutlaka acile başvurulmalı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN