Şimdi tam mevsimi bunu yiyin 95 yaşına kadar yaşayın! Prof. Dr. Canan Karatay müthiş sırrını açıkladı

Şimdi tam mevsimi bunu yiyin 95 yaşına kadar yaşayın! Prof. Dr. Canan Karatay müthiş sırrını açıkladı

Uzun yaşamın sırrı geçmişten beri araştırılmakta. Hatta bu konu film ve dizilerde konu olarak işlenmekte. Herkes bu sırrın peşinde ancak şuan için kimse cevabı bulamadı. Bizde sizler için merak edilen sorunun cevabını bulduk. Sağlıklı beslenme üzerine yaptığı flaş açıklamalarla dikkat çeken isimlerden olan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay ömre ömür katan besini açıkladı. Şimdi tam mevsimi bunu yiyin 95 yaşına kadar yaşayın. İşte detaylar...

Sağlıklı beslenmenin gizli sırları geçmişten günümüze kadar süren çalışmalarla ortaya çıkartılmaya çalışıyor. Son zamanlarda tükettiğimiz hazır besinler aslında bizi öldürüyor. İnsan vücuduna içten içe bitiren bu besinler yerine mutlaka sağlıklı beslenin. Sizde 95 yaşına kadar yaşamak istiyorsanız mutlaka bu besini tüketin. Prof. Dr. Canan Karatay uzun yaşamın sırrını açıkladı. Ülkemizde bolca bulunan bu besin ile ömrünüze ömür katacaksınız. Peki uzun yaşamının sırrı ne? İşte Canan Karatay'ın ömre ömür katan dediği o besin...

CANAN KARATAY'IN ÖMÜR UZATACAK BESİN LİSTESİ

Tükettiğiniz besinlerin ne tür faydaları ve zararları olduğunu biliyor musunuz? Çoğu kişi düzensiz olarak beslenir ve sağlıklı beslenmeyi önemsemez. Ancak uzun yaşamın sırrı sağlık beslenmeden geçer. Yaptığı araştırmalara dayanarak bilgilerini bizlerle paylaşan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, uzun yaşamın sırrını açıkladı. Bu besin ile 95 yaşına kadar yaşayın! Şimdi tam mevsimi kilo kilo alın. İşte Canan Karatay'ın ömür uzatacak o besin listesi;

ŞİMDİ TAM MEVİSİMİ! BUNU YİYİN ÖMRÜNÜZE ÖMÜR KATIN

Sağlıklı beslenme üzerine verdiği tavsiyelerle dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Canan Karatay, 95 yaşına kadar yaşamanın sırrını verdi. Şuan tam mevsimi olduğunu ifade eden Canan Karatay, "Karadeniz insanı bol bol hamsi yiyor ama hamsiyi kızartmamalısınız. Kızartmayın deyince bana kızıyorlar ama kızartınca sağlık için tehlikeli oluyor. Kızartma kanserojendir, tehlikedir." dedi. Yani kısacası bol bol hamsi tüketin ve ömrünüze ömür katın.

kmgfggf-13.jpg

HAMSİNİN FAYADALARI NELER?

  • Hamsinin en önemli faydalarından biri Omega-3, yani temel yağ asitleri açısından oldukça zengin bir balık cinsi olmasıdır. Omega-3 yağ asitleri özellikle kalp ve beyin sağlığı açısından vücudun büyük gereksinim duyduğu maddeler arasında yer alır. Kalp hastalıklarını önleyen ve kötü kolesterolle savaşan Omega-3 aynı zamanda çocukların beyin gelişimini destekler.
  • Hamsi protein açısından oldukça zengin bir balıktır. 100 gram hamside bir yetişkinin günlük protein ihtiyacının yarısı bulunur. Protein, yeni dokuların oluşması ve dokuların onarılmasında görev aldığı için özellikle çocuk gelişiminde oldukça etkilidir.
  • Hamsi balığı çok çeşitli vitaminleri ihtiva eden bir besindir. B2, B12, D, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Hamsi besin değeri açısından incelendiğinde en çok B3 vitamini içeren balıklardan biridir. B3 metabolizmayı düzenleyen ve beyin sağlığı açısından oldukça etkili olan, unutkanlığı azaltan, Alzheimer hastalığına karşı kalkan görevi gören bir vitamin çeşididir. 100 gram hamsi, günlük B3 vitamini ihtiyacının tamamına yakınını karşılar.

kmggfgf-43.jpg

HAMSİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Hamsinin haftada iki kez düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Düzenli hamsi tüketimi kalp sağlığını korur ve kötü huylu kolesterolle savaşır. Özellikle vücudun kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için çok önemlidir. Özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların hamsiyi kılçığı ile beraber tüketmesi faydalıdır.

Hamsiyi hazırlama aşamasında ve tüketirken limon sıkılması balıkta bulunan Omega-3’ün vücutta kullanılma miktarını artırır. Ayrıca hamsiyi fazla pişirmek protein kaybına sebep olacağı için az pişirmek, hafif sulu bırakmak doğru olacaktır. Hamsiyi pişirirken tavsiye edilen en sağlıklı yöntemler buğulama, ızgara, yahni ya da fırınlamadır.

Son olarak şunu belirtmekte fayda var; hamsinin kafasının alt kısmında kırmızı renk çoğunluktaysa bu bayat olduğuna işarettir ve bu balıklar kesinlikle tüketilmemelidir. Hamsinin ideal tazeliği türküde geçtiği gibidir: “Hamsi koydum tavaya, başladı oynamaya!”

HAMSİ NASIL PİŞİRİLMELİ? HAMSİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

Hamsi faydaları yazmakla bitmeyen bir balık cinsidir. Faydası kadar mükemmel lezzetiyle de bilinir. Balığın lezzetli olması için mevsiminde ve taze olması kadar pişirme aşamalarına da dikkat edilmesi gerekir. Peki, hamsi nasıl kızartılır, nasıl pişirilir? Hamsiler kızartılmadan önce güzel bir temizleme aşamasından geçirilmelidir. Suyla temizlenen hamsiler tel bir süzgece konularak suyunun iyice süzülmesi sağlanır. İyice süzülen hamsiler mısır ununa bulanır. Bu aşamada arzu edilirse mısır ununun içine istenilen baharatlar eklenerek hamsi lezzetlendirilebilir. Balık tavasına yarım çay bardağı sıvı yağ dökülür. Yağ kızdırıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Hazırlanan hamsiler kuyrukları ortaya gelecek şekilde aralıksız olarak tavaya dizilir. Ocağın altı tekrar yakılarak hamsiler pişirilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN