Sosyal medya depresyon yaşını 12’ye düşürdü

Sosyal medya depresyon yaşını 12’ye düşürdü

Sosyal medyanın gençlerin psikolojisini olumsuz etkilediğini söyleyen ABD’li psikolog Prof. Dr. Howard Gardner: “ABD’de en çok depresyonda olanlar 12-15 yaş arasındaki kızlar. Sonra aynı yaştaki erkek çocuklar geliyor. Depresyonun sebebi pandemi ve sosyal medya. Kızlar sürekli kendilerini ‘mükemmel’ kızlarla kıyaslıyorlar.”

MELİS ÇAKIR

ABD’li meşhur psikolog Prof. Dr. Howard Gardner Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl ‘İyilik Bilimi/İyilikten Ne Doğar? & Deprem ve Travma Sonrası Büyüme’ temasıyla düzenlenen 5. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin onur konuğu oldu. Harvard Üniversitesi’nde görev yapan Gardner, konuşmasında öncelikle 6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili duyduğu büyük üzüntüyü dile getirerek, şu görüşlerini aktardı:

“Tüm insanlık adına şu sözleri söylemek isterim: Umarım iyi bir toparlanma olacaktır. Tabii ki bu toparlanma biraz vakit alacaktır ve biraz da üzerinde çalışmamız gerekecek elbette ama biliyorsunuz direnç geliştirebilmenin önemli bir parçası, hayata devam edebilmek yolumuza devam edebilmekten geçiyor.”

Prof. Dr. Gardner, kongrede Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın, günümüzde bilgisayar oyunları ve metaverse’e maruz kalmanın gelecek nesillerin sosyal ilişkilerini ve beynini nasıl etkileyeceğine dair sorusuna şu yanıtı verdi:

“İyi insan olmanın özellikleri nelerdir? Bu pozitif psikolojinin de odaklandığı noktalardan bir tanesi. Bu yanımızı nasıl geliştiririz? Bazı pozitif psikologlardan ayrıştığım nokta şu bence: İnsanları daha dürüst, daha nazik, daha etik nasıl yaparız? Bununla ilgili elimizde altın bir reçete yok. Bunu tartışmamız gerekiyor. Belki bilgisayar ve yapay zeka bize yardımcı olacak. Belki metaverse bize yardımcı olacak ama sizin şüpheciliğinizi paylaşıyorum. Bu kadar bilgisayar sistemlerinin tahakküm ettiği dünyada insanlar için insan kalmak yani iyi şeyler yapmak çok kolay olmayacak. ABD’de en çok depresyonda olanlar 12-15 yaş arasındaki kızlar. Sonra aynı yaştaki erkek çocuklar geliyor. Bunlar genç insanlar ve depresyonun önde gelen sebebi pandemi ve sosyal medya. Kızlar için o kadar zor ki sürekli kendilerini birileriyle belki ‘mükemmel’ kızlarla kıyaslıyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki yüzyılda bu insanlık meselesi belki sürekli tartışılan konuşulan konu olacak.”

Prof. Dr. Gardner, çocuklara ve gençlere iyilik bilimini öğretmek yerine onlara örnek ve model olmanın daha etkili olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN