Tekrar ısıtmaktan kaçınmanız gereken 8 yiyeceği öğrenin sağlığınızı koruyun

Tekrar ısıtmaktan kaçınmanız gereken 8 yiyeceği öğrenin sağlığınızı koruyun

Yoğun bir iş gününün ardından yada acelemiz olduğunda evimizde kalan yemekleri ısıtıp yemek her zaman kurtarıcı olmuştur. Ancak uzmanlar bazı yemekleri tekrar ısıtmanın zehirlenmelere yol açabileceğini söylüyorlar. İşte tekrar ısıtmamanız gereken o yiyecekler...

Hızlı bir ofis öğle yemeği veya telaşsız bir akşam yemeği söz konusu olduğunda, kalan yemekleriniz cankurtaran olabilir. Karnınızı doyurmanın hızlı ve kolay bir yolu için yemeğiniz mikrodalgada veya ocakta ısıtabilirsiniz. Ne yazık ki, bazı yemekleri tekrar ısıtmak sizi gıda zehirlenmesi veya daha kötü risklere sokabilir. İşte güvenlik nedenleriyle asla tekrar ısıtmamanız gereken birkaç yiyecek.

balkonda-patates.jpg

PATATES

Patatesleri yeniden ısıtmak sizi hasta edebilir. Patatesleri yeniden ısıtmanın sorunu aslında onları mikrodalgada veya fırında ısıtma işlemi değil. Pişmiş patatesler çok uzun süre oda sıcaklığında soğumaya bırakılırsa botulizme neden olan bakteriler oluşabilir. Patatesler folyoya sıkıca sarılırsa bu daha olası hale gelir. Yeniden ısıtma, patatesleri her zaman, yemek çok sıcak görünse bile, bakterileri öldürecek kadar ısıtmaz. Patateslerinizi servis ettikten hemen sonra buzdolabına koymadıysanız, ertesi gün yiyerek gıda zehirlenmesi riskine girmeyin.

5fabdce455427e0ef4fa61da.webp

MANTAR

Mantarları yeniden ısıtmak büyük bir hata. Mantarlar, uygun şekilde depolanmazsa, örneğin oda sıcaklığında çok uzun süre bırakılırsa enzimler ve bakteriler tarafından zarar görebilecek proteinler içerir. Bu şekilde bozulan mantarları tekrar ısıtmak ve tüketmek mide ağrısına neden olabilir.

basliksiz-6.jpg

TAVUK

Tekrar tavuğu ısıtmanın tehlikeli olabileceğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Tekrar ısıtılmış tavuğun gıda zehirlenmesine yol açacağı kesin olarak doğru olmasa da, süreci doğru yapmak zor. Gıda Güvenliği Bilgi Konseyi sözcüsü Lydia Buchtmann, SBS'ye tavuğu tekrar ısıtmanın teknik olarak uygun olduğunu söyledi. Bununla birlikte, tehlikeli bakterilerin öldürülmesini sağlamak için tavuğun her bir parçasının en az 175 derece sıcaklığa ulaştığından emin olmanız gerekir. Bunu yapmanın tek yolu bir pişirme termometresidir. Ayrıca, yeniden ısıtmayı planlıyorsanız, pişmiş tavuğu her zaman 42 derece Fahrenhaytın altında tuttuğunuzdan emin olmanız ve üç günden fazla süredir etrafta olan pişmiş tavuğu atmanız gerekir. Bir et termometresi taşımazsanız ve beslenme çantanızın ve buzdolabınızın tam sıcaklığını bilmiyorsanız, tavuğu yeniden ısıtmak değerinden daha fazla sorun olabilir.

5c8df29f07291c1d7405007f.webp

YUMURTA

Gıda ve İlaç İdaresi, kısa bir süre bile olsa etrafta oturan yumurtaları yeniden ısıtmanın tehlikeli olabileceğini tavsiye etti. Yumurtaları veya yumurta içeren yemekleri asla iki saatten fazla veya sıcak havalarda bir saatten fazla buzdolabında bırakmamalısınız. Bu, bir partide servis edilmek üzere bırakılan bir güveç veya bir restorandan eve getirilen bir dilim kişin tekrar ısıtılmasının kesinlikle uygun olmadığı anlamına gelir. Almonella gibi bakteriler yumurta yemeklerinde hızla çoğalabilir ve ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

pirinc-pilavi-tarifi.webp

PİŞMİŞ PİRİNÇ

Pişmiş pirinç Bacillus cereus adlı bir bakteri tarafından kontamine olabilir. Bu bakteriler ısı ile zararsız hale getirilebilse de, aslında zehirli ve ısıya dayanıklı sporlar oluştururlar. Pişmiş pirinci mümkün olan en kısa sürede, oda sıcaklığında saatlerce bekletmeden yiyin. Pirinci kesinlikle yeniden ısıtmanız gerekiyorsa, yemeğin her yerinin sıcak olduğundan emin olun.

basliksiz-7.jpg

ANNE SÜTÜ VE BEBEK MAMASI

Anne sütü ve bebek maması çocuğunuz için ısıtılabilse de mikrodalgada tekrar ısıtılmamalıdır. Uzmanlar; mikrodalgaların yiyecekleri eşit olmayan bir şekilde ısıtabileceğini ve bu da bebeğin hassas ağzını ve boğazını yakabilecek sıcak noktalara yol açabileceğini söyledi. Anne sütünü veya bebek mamasını tekrar ısıtmanız gerekirse, bunu ocakta sıcak su banyosunda yapın.

deniz-mahsulleri-emqr.webp

DENİZ ÜRÜNLERİ

Deniz ürünleri her zaman taze olarak tüketilir, ancak tekrar ısıtmak güvenli midir? Cevap, deniz ürünlerinin nasıl saklandığına bağlıdır. Yakalanan ve hemen dondurulan taze deniz ürünleri tekrar ısıtılmak için güvenli olmalıdır. Ancak oda sıcaklığında herhangi bir süre kalmış taze veya pişmiş deniz ürünleri, gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek bakterileri barındırıyor olabilir. Yeniden ısıtma bu bakterileri öldürmeyebilir ve taze alıyorsanız deniz ürünlerinin daha önce nasıl saklandığını bilmek zor olabilir. Ayrıca, soğuk havada iki saatten fazla veya sıcak havalarda bir saatten fazla buzdolabında bırakılırsa deniz ürünlerinin atılmalıdır. Bakteriler, 40 ila 140 derece Fahrenheit arasındaki herhangi bir sıcaklıkta deniz ürünlerinde hızla büyüyebilir.

ispanagin-faydalari-nelerdir-hangi-rahatsizliklara-iyi-gelir-1524222010-7877.webp

ISPANAK

Uzmanlar, ıspanaktaki nitratın tekrar ısıtılarak nitratlara ve ardından nitrozaminlere dönüştürülebileceğini bildirdi. Bazı nitrozaminler kanserojendir ve vücudun oksijen taşıma yeteneğini etkileyebilir. Bu bulgular Avrupa Gıda Bilgi Konseyi tarafından desteklenmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN