Televizyon açıkken uyuyanlar yandı! Amansız hastalığa yakalanmış olabilirsiniz: Bunu sakın yapmayın

Televizyon açıkken uyuyanlar yandı! Amansız hastalığa yakalanmış olabilirsiniz: Bunu sakın yapmayın

Yorucu bir günün ardından televizyon keyfi yapıp, kanepenizde uzanırken birden uyuyup kalıyor musunuz? Uzmanlara göre televizyon karşısında uyumanın birçok hastalığa sebep olabileceği kanıtladı. Gelin hep birlikte uzmanların dediklerine kulak verelim...

Muhtemelen bir noktada başınıza gelmiştir. Uzun bir iş gününden sonra televizyonda güzel bir film veya dizi izlerken ve uyuyakalıp, aniden “burada ne yapıyorum?” Diye düşünerek uyanıyorsunuz. İşte bunun önemli olmadığını düşünenler için kötü haberlerimiz var. Televizyon karşısında uykuya dalmak büyük sonuçlara yol açabilir!

61f120144e3fe105f09d9f6b.webp

TELEVİZYON AÇIKKEN UYUYANLAR YANDI! AMANSIZ HASTALIĞA YAKALANMIŞ OLABİLİRSİNİZ: BUNU SAKIN YAPMAYIN

Televizyon açıkken uyumak kilo almanızdan daha fazlasını yapıyor olabilir. Son zamanlarda yapılan yüzlerce çalışma, özellikle yatmadan önceki saatlerde mavi ışığa maruz kalma ile ciddi hastalıklar arasında bağlantılar bulmuştur. Vardiyalı çalışanlar gibi geceleri düzenli olarak ışığa maruz kalan kişilerde diyabet, obezite ve kalp hastalığı oranları daha yüksektir. İyi aydınlatılmış bir alanda uyumak, meme kanseri riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Buna ek olarak, günde dört saatten fazla televizyon izleyen erkeklerin kolorektal kanser riski daha yüksektir, bu muhtemelen hareketsiz kalma ve akşamları ışığa maruz kalmanın bir kombinasyonudur.

Mavi ışık ve kanser arasında doğrudan nedensel bir etki var gibi görünüyor. Araştırmacılar bunun kısmen bu ışığın beynimizle etkileşime girme yollarından kaynaklandığına inanıyor. Tüm ışık melatonin üretimini bastırırken, mavi ışıklar bunu geleneksel bir akkor ampulün üç katından daha fazla oranda yapıyor. Artık enerji tasarruflu ampullerin çoğunda kullanılan LED ışıklar, melatonini beş kattan daha fazla oranda bastırıyor.

Melatonin sadece uyku için önemli değildir. Bu hormon ayrıca hücre onarımını ve çeşitli önemli biyolojik süreçleri tetikler. Ekranlar ve ışıklarla dolu bir dünyada yaşayan gelişmiş dünyadaki insanlar, bu hayati süreçleri kısmen kaçırıyor olabilir ve bu da kanser gibi ciddi hastalıkların artmasına neden olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN